Hlavní obsah

Měkký medovník

Hodnocení:
(0)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Med má mnoho využití, považujeme ho za všelék a tudíž je ideální v chřipkovém období. Takový medovník bychom tedy mohli považovat za zdravé mlsání.

Ingredience pro:
1 medovník
Těsto
  • 165 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • mléko
Krém
  • 1/2 l mléka
  • 6 lžic dětské krupičky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 plechovky salka
  • 200 g másla
  • 100 g sekaných ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Máslo zahřejte a rozpusťte v něm med. Ručním šlehačem poté k základu přidejte postupně cukr, vejce a mouku smíchanou s jedlou sodou. Pokud bude těsto příliš tuhé, zřeďte ho trochou mléka.

Krok 2: Těsto nalijte na dva plechy vyložené pečicím papírem, dobře rozetřete a pečte dozlatova při 160 stupních Celsia asi 6 minut. Pláty nechte vychladnout, překrojte je na půl a strany seřízněte tak, abyste ze všech plátů vytvořili stejně velké obdélníky.

Krok 3: Z mléka a krupičky uvařte kaši, přidejte cukr, zamíchejte a nechte zchladnout. Poté přidejte půl plechovky nevařeného salka a zašlehejte máslo. Všechny čtyři pláty potřete krémem, navrstvěte je na sebe a vršek ještě posypte směsí ořechů a rozdrcených odkrojků. Nechte odpočinout asi hodinu v lednici (ideálně zabalené do potravinářské fólie) a podávejte.

A už jste zkoušeli čokoládový medovník? Upečte si ho, do druhého dne rozhodně nevydrží.

ynezorPumanzeSaNyknalC