Hlavní obsah

Ministryně Instagramu, rychlý konec nadějného influencera i premiér u ohně aneb Politici na sítích

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Sociální sítě jsou mocným nástrojem. Je to bezedná studna inspirace, dělá se na nich byznys, navazují milostné i obchodní vztahy a buduje PR, tedy vztahy s veřejností. To si víc a víc uvědomují nejen umělci, sportovci či modelky, ale i politici.

Článek

Političtí představitelé na sociálních sítích (Facebook, Instagram, Twitter) sdílí se svými fanoušky nejen své vize a názory, ale často ukazují i soukromí, aby působili lidštěji.

Když se na podzim vyměnila vláda, zjistilo se, že ministerstva skrývají nejrůznější „poklady“ – například faktury za služby, které si objednávali někteří politici. Alena Schillerová, bývalá ministryně financí, si třeba platila tým, který měl jediný úkol – vytvářet jí obsah na sociální sítě. A její fotky s pávem se staly terčem mnoha vtipů.

Jak jsou na tom další političtí činitelé, co se týče sociálních sítí?

Alena Schillerová (58)

O tom, že bývalou ministryni financí její instagramový profil baví, nemůže být pochyb. Mluví tam o sobě jako o úplně obyčejné ženské a říká, že ji vždy zajímá, co jí lidé píší. Sdílí fotky ze soukromí, ze setkání s voliči i z pracovních cest. V poslední době přidala i infografiku a její profil je plný stylizovaných portrétů.

Přišlo se na to, že jí ministerstvo financí platilo ze svého rozpočtu kameramana a fotografa. Celkem to stálo 2 miliony korun, o čemž se ovšem dlouhou dobu mlžilo. Přezdívka ministryně Instagramu na sebe nenechala dlouho čekat.

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Alena Schillerová je terčem vtípků opakovaně, v minulosti se řešila její neznalost anglického jazyka nebo perfektní účes v době, kdy byla kvůli pandemii zavřená kadeřnictvíFoto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Petr Fiala (57)

Jaký je na sociálních sítích předseda vlády? Během volební kampaně se lídr ODS snažil působit lidsky, ale někteří s humorem komentovali, že u táboráku seděl v košili a společenských kalhotách. Volby ale nakonec vyhrál.

Nadále informuje sledující a voliče o vládních rozhodnutích a svých cestách. Jako třeba o cestě tří politiků na Ukrajinu, kdy se s dalšími vydal do válečné oblasti, aby se setkal s prezidentem Ukrajiny, Volodymyrem Zelenským (44). Pro mnohé se právě tímto krokem stal opravdovým politikem.

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Platil za profesora v obleku, ale v době, kdy na Ukrajině zuří válka, spoustu lidí pozitivně překvapil tím, jak v čele České republiky jednáFoto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Andrej Babiš (67)

Za předsedou ANO stojí zkušený PR tým, který přesně ví, co chtějí jeho voliči slyšet. Žoviální způsob komunikace na sociálních sítích, který je typický i pro jeho pořad Čau lidi, funguje. Stejně tak kritika současné vlády, která pro lidi podle něj dělá málo nebo nic. Předseda ANO sdílí fotky ze setkání s voliči, zejména se seniory, ale informoval i o svém zdravotním stavu.

Nedávno si trochu naběhl... Chtěl si postěžovat, že má jeho pobočka pošty v sobotu zavřeno a neobtěžovala se o tom informovat. Česká pošta si to nenechala líbit a sdílela kanály, kterými veřejnost informovala. Mimo jiné i v online zpravodajství, které poslanec vlastní.

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

V minulosti vyvolalo pozdvižení jeho vyjádření Zítra řeknu pravdu, které bylo sice tajemné, ale pouze předznamenalo vydání jeho knihyFoto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Dominik Feri (25)

Poslanec za TOP 09 byl nejen mladý a nadějný politik, ale i zručný instagramový influencer, kterého sledovalo skoro 900 tisíc lidí. Zejména v době pandemie platila jeho žluto-černá infografika za nejspolehlivější zdroj informací, nejen o vládních proticovidových opatřeních.

Vloni však vystoupilo hned několik žen se závažným obviněním, že je poslanec měl v minulosti sexuálně obtěžovat, a v některých případech dokonce znásilnit. Svůj Instagram okamžitě vypnul, rezignoval na poslanecký mandát a stáhnul se z očí veřejnosti. Letos na Mezinárodní den žen vydala policie prohlášení, že jej obvinila a hrozí mu trest až deset let.

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Pro mnohé byl zásadním informačním zdrojem a důvěryhodným politikem. To už dávno neplatíFoto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Markéta Pekarová Adamová (37)

Profil předsedkyně Poslanecké sněmovny vyváženě prezentuje její politické názory, fotky z cest za voliči i na setkání s politiky jiných zemí, zároveň ale sdílí i fotky soukromější.

Asi nikdo nečeká, že by politiky na sociálních sítích sledovali jen ti, kteří s nimi souzní. Je zde prostor i pro diskusi a vyjadřování opačných názorů. Nesmí ovšem překročit únosnou mez. A to udělala jistá žena, které se nelíbilo, že politička vyjádřila nesouhlas s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána (58). Pod pseudonymem jí napsala, že by jakožto předsedkyně TOP 09 zasloužila být vyhozena z okna a mučena imigranty. Policie ji vypátrala a hrozí jí až rok vězení.

Foto: David Malik / CNC / Profimedia

Na sociálních sítích prezentuje své politické postoje, ale i životní styl. A neváhá například poděkovat manželovi za podporuFoto: David Malik / CNC / Profimedia

Tomio Okamura (49)

Jedním z nejaktivnějších politiků v on-line světě je předseda SPD. Odborníci se shodují, že jeho síla je ve stmelování nespokojených a naštvaných lidí. Útočí na politiky ze všech stran, upozorňuje na „nebezpečí“, která lidem hrozí. A ukazuje, že je vždy na straně svých voličů.

O tom, že byl velkým fanouškem ruského prezidenta, se vědělo. Nijak se tím totiž netajil a v průběhu let zveřejnil mnoho příspěvků, kde vyjadřoval souhlas s názory Vladimira Putina (69). Své příspěvky nyní smazal, mnozí je ale mají zkopírované, takže se neztratily.

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Ruskému státníkovi vyjadřoval podporu opakovaně, teď se k tomu neznáFoto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Reklama

Načítám