Hlavní obsah

Političky pod drobnohledem. Jak to (ne)umí s módou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pohybují se v politice, ve světě, kde dominují muži. A ti to minimálně s módou v této oblasti nemají těžké. Stačí jim kvalitní oblek a kravata. Ale co političky? Jak ty zvládají dodržet určitý „důvěryhodný“ dress code a zároveň se vyhnout šedivé nudě?

Článek

Žen v politice není mnoho, proto tleskejme každé dámě, která se rozhodne vplout do tohoto bohužel stále dost mužského světa. Není to totiž vůbec lehké, a to ani v tak banální záležitosti, jako je móda. Být elegantní, působit důvěryhodně a zároveň se vyhnout nudě, to je vážně náročné.

Víme, že tyto dámy šly do politiky z jiných důvodů, než aby dávaly na odiv svůj styl, a že je to nefér, že nad nevkusně oblečenými politiky se nikdo nepozastavuje, nicméně pojďte se podívat, jak to s módou (ne)umí naše političky.

Alena Schillerová (57)

Foto: Profimedia.cz

Pouzdrové šaty i přírodní barvy jsou v pořádku. K dokonalosti chybí monolit béžové „rozbít“ něčím zajímavýmFoto: Profimedia.cz

Oprostěte se od politických názorů a uznejte, že naše ministryně financí nevypadá špatně. V módě ale trochu tápe, což je případ i těchto pouzdrových béžových šatů. Samy o sobě nejsou vůbec špatné (koneckonců pouzdrovky jsou módní klasika), velmi chválíme i subtilní lodičky ve stejném tónu.

Lehce diskutabilní je ale krátký kabátek – postavu zbytečně zkracuje, přidává kila a navíc už dávno není na módním výsluní. Kdyby ho Schillerová nechala doma a outfit vyšperkovala nějakým zajímavým a originálním doplňkem (výrazným šátkem, zajímavou kabelkou, luxusním šperkem), bylo by to téměř na jedničku.

Klára Dostálová (50)

Foto: Milan Malíček / Právo , Profimedia.cz

Je nám líto, ale tohle nemá s elegancí a módní sofistikovaností nic moc společnéhoFoto: Milan Malíček / Právo , Profimedia.cz

Ministryně pro místní rozvoj rozhodně žádná módní ikona není. Kombinuje nekombinovatelné, libuje si v až příliš výrazných vzorech a barvách, navíc v modelech, které se nehodí nejen k její funkci, ale nelichotí ani její postavě.

Ačkoliv vyznáváme svobodu každého nosit to, v čem se cítí dobře především on sám (bez ohledu na tělesné křivky a odsuzování okolí), ve formálních situacích se nějaký adekvátní model hodí. Růžové tričko je fajn na nákup, na doma či na dovolenou, méně už na jednání vlády. Punc elegance mu navíc rozhodně nedodá ani podivná jupka s květinovým vzorem evokující spíše kuchyňskou zástěru, ani perly kolem krku, ani blýskavé náušnice. Je to jen chaotická změť všeho možného.

Miroslava Němcová (68)

Foto: Jan Zátorský / MAFRA, Profimedia.cz

Němcová není žádná módní experimentátorka, sází na klasiku, a to rozhodně není chybaFoto: Jan Zátorský / MAFRA, Profimedia.cz

Miroslava Němcová z ODS se v politice pohybuje dlouhé roky a zastávala řadu významných funkcí. A působí tu jako ryba ve vodě, což platí i pro módu. Rozhodně to není žádná experimentátorka, libuje si v klasice – společenské černé kalhoty, saka, klasické byznys kousky, kostýmky, to je její parketa.

Základní outfity pak umně proměňuje pomocí doplňků – šátků, šperků i kabelek, tím pak docílí například slavnostnějšího vzhledu. Občas je to sice trochu nuda, jako v případě tohoto kostkovaného sáčka, nicméně od konzervativní političky lze těžko nějaké větší experimenty očekávat. Módní faux pas zde zkrátka nehrozí a o to téhle političce nejspíš jde.

Marie Benešová (73)

Foto: Profimedia.cz

Jestli existuje politické módní peklo, je to tohleFoto: Profimedia.cz

Od ministryně spravedlnosti asi nikdo nečeká, že bude expertka na módu, ale tohle je opravdu přešlap. Prosvítající či vykukující podprsenka samozřejmě není automaticky faux pas a řada módních ikon to tak klidně nosí, ovšem při zcela jiných příležitostech. Toto rozhodně není ten případ. Odvaha se samozřejmě cení, ovšem neforemné sako a kalhoty, zvířecí vzor, průhledný materiál, tady se dá říct jen to, že méně (mnohem, mnohem méně) by bylo opravdu více!

Petra Buzková (55)

Foto: Machan, Patek / CNC , Profimedia.cz

Petra Buzková vždy měla šmrncFoto: Machan, Patek / CNC , Profimedia.cz

Petra Buzková už svět politiky opustila, i tak si ale zmínku v tomto článku zaslouží. Patřila mezi nejpopulárnější politiky, v nejvyšších funkcích si ale prožila i těžké chvíle. Nejednou například její ňadra komentovali poslanci na chodbách Sněmovny i v médiích. Vše ovšem ustála s noblesou, a co se týče módy, nemá se rozhodně za co stydět – ani když se ohlédneme do devadesátek, ani dnes.

Třeba ležérní kostýmek v lahvově zelené barvě, který vynesla v roce 2018 na filmovém festivalu v Karlových Varech, je skvělou ukázkou odvážné elegance. Jednoduchý, odpovídající příležitosti, šmrnc mu pak bývalá ministryně školství dodala pomocí výrazné červené rtěnky a výraznějších náušnic.

Věra Jourová (57)

Foto: Profimedia.cz

Věra Jourová by se mohla klidně trochu víc odvázat, ale rozhodně patří k těm, které to s módou umíFoto: Profimedia.cz

Jedna z nejúspěšnějších českých političek, úřadující místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost, žena, kterou v roce 2019 časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa (vděčila za to svému podílu na zákonech určujících pravidla ochrany osobních dat lidí na internetu).

I ona samozřejmě sází na klasiku v podobě pouzdrových šatů a sukní, sak a kalhotových kostýmků, ale velmi slušně zvládá i významné slavnostní události. Právě na vyhlášení sto nejvlivnějších lidí světa oblékla třpytivé černé šaty, jež se na takovou událost více než hodí. Drobný detail, zajímavý prvek, možná trochu odvážnější dekolt by tenhle model proměnily v dokonalost.

Zuzana Čaputová (48)

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka má módu zjevně ráda a umí to s níFoto: Profimedia.cz

Zaměřili jsme se na české političky, ale Slovensko je blízko a tamní prezidentka si pozornost rozhodně zaslouží. Móda jí rozhodně není cizí a většinou se jí velmi dobře daří skloubit eleganci se správnou dávkou originality.

Základ jejího šatníku tvoří opět klasika, ale téměř vždy je ozvláštněná nějakým zajímavým detailem. Typickou ukázkou jsou tyto pouzdrové šaty. Samy o sobě by byly vcelku nudné, ale zajímavě řešený dekolt jim dodal potřebný šmrnc.

Žen v politice je jak šafránu, o muže tam nouze není. Obecná představa je ovšem taková, že jsou to pupkatí, nepřitažliví patroni. Omyl dámy, tohle je 7+1 sexy politiků. Který se vám líbí nejvíc?

Reklama

Načítám