Hlavní obsah

Moderní adventní věnce: Zapomeňte na jehličí!

Foto: Petr Makovička

Vyrobte si netradiční adventní věnecFoto: Petr Makovička

Reklama

Vánoce jsou sice obdobím plným tradic. Ale proč je občas neporušit? Měli jste loni pocit, že klasický adventní věnec a přírodní jehličí nějak neladí s vaším moderním bytem plným skla, kovu a dalších trendy materiálů? Udělejte si letos mnohem hezčí! Všechny s naším návodem do neděle stihnete!

Článek

Buďte letos odvážní! Zapomeňte na kulatý adventní věnec s jehličím, mašlemi a čtyřmi svíčkami. Originální a minimálně stejně krásnou výzdobu vytvoříte i s věncem z proutí, dvěma velkými svícemi místo čtyřmi malými, anebo sáhněte po velmi jednoduchém a přitom efektním řešení: čtyřech samostatných svícnech.

Máme pro vás návod, jak si je snadno a poměrně levně zvládnete vyrobit sami!

Tip 1: Věnec z proutí

Na tento věnec budete potřebovat – proutěný korpus, který stojí zhruba 250 korun, ale ti šikovní si ho zvládnou „zatočit“ sami. Dále hnědou aranžovací hmotu na suchou vazbu oasis, jejíž cena je asi deset korun. Na zdobení si připravte čtyři svíce, přírodní proutí, mech a další dekorace, my jsme zvolili hvězdičky různých velikostí a barev, dvě stříbrná srdíčka – vždyť Vánoce jsou lásky čas – a takzvané andělské vlasy jako přízdobu.

Foto: Petr Makovička

Nejprve si připravte potřebný materiál a ozdobyFoto: Petr Makovička

Důležitá je i aranžérská lepicí pistole, kterou ozdoby snadno připevníte. Pokud ji doma nemáte, pořiďte si ji. Stojí kolem stokoruny a oceníte ji mnohem častěji než jen při dělání vánoční výzdoby.

Foto: Petr Makovička

Spodní část zakryjte kartonem, aby dekorace nepropadlaFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Věnec otočte a doprostřed nalepte aranžovací hmotuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Opatrně kolem přichyťte větvičkyFoto: Petr Makovička

Postup: Hned na začátku si rozmyslete, zda věnec dáte například na tác či ozdobný talíř, nebo zvolíte naše jednodušší řešení. „Pokud doma nemáte zrovna nadbytek táců, stačí zespoda nalepit obyčejný kus kartonu. Ten udrží dekorace a aranžovací hmotu na svém místě a výzdoba se bude snadno přenášet,“ říká floristka Martina Krátká.

Foto: Petr Makovička

Doprostřed zapíchněte svíčkyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Zbytek šedé hmoty zakryjte mechemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Takzvané andělské vlasy dodají Vánocům leskFoto: Petr Makovička

Doprostřed proutěného korpusu si nejprve nalepte aranžovací hmotu, v níž budou ozdoby a svíčky krásně držet. Polovinu ozdobte větvičkami. „Dávejte přitom pozor, abyste vždy zachovávali určité proporce a neměli vše u jedné strany anebo se lepením dekorací korpus nezdeformoval a zůstal stále kulatý,“ radí Martina Krátká.

Foto: Petr Makovička

Pomocí lepicí pistole upevněte další dekoraceFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Dbejte při tom na souměrnost a vyváženost zdobeníFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pokud máte rádi jednoduché věci, můžete takový věnec považovat už za hotovýFoto: Petr Makovička

Do aranžovací hmoty upevněte svíčky, do kterých jste si před tím napíchli aranžovací drát nebo delší hřebík.Pokud je chcete pálit, nezapomeňte na bezpečnostní kalíšky, které zabrání vznícení věnce. Ten náš je nemá, proto může sloužit jen na ozdobu.

Foto: Petr Makovička

Stříbrná srdce a drobné fialové kytičky mu ale dodají na leskuFoto: Petr Makovička

Zbytek aranžovací hmoty zakryjte mechem. Aby měl věnec správný vánoční lesk, přidejte nastříhané takzvané andělské vlasy. Kolem dokola, samozřejmě tak, aby to hezky vypadalo, nalepte hvězdičky, srdce a další připravené ozdoby. Jen na vás záleží, zda použijete všechny, nebo si uděláte minimalistickou verzi věnce.

Foto: Petr Makovička

Stačí trocha šikovnosti a je hotovo!Foto: Petr Makovička

Tip 2: Dekorace pro milovníky květin

Nemusíte svíčky a naopak si nedovedete představit sváteční stůl bez čerstvých květin? Pak si vytvořte naši druhou dekoraci! Potřebujete na ni krásnou mísu a jednu či dvě zajímavé vázičky. Použít můžete i malé „zkumavky“ na jednu růži.

Foto: Petr Makovička

Tato dekorace zaujme nejen „zasněženými" ozdobami...Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

...ale hlavně vázičkou uprostřed, do níž můžte dát každou adventní neděli jinou živou květinuFoto: Petr Makovička

Na dno mísy dejte opět aranžovací hmotu, kterou zakryjte mechem. Zajímavé bílé větvičky koupíte v květinářství nebo rančerských potřebách, celá velká větev přijde zhruba na stokorunu. Do aranžovací hmoty je můžete zapíchat, ty vodorovné opět přilepte pistolí. Vše doplňují přírodní „kudrlinky“ neboli tillandsia a blýskavé andělské vlasy. Výběr dekorací opět záleží na vás, zde jsou to bílé koule, dřevění sobi a hvězdičky. „Místo pálení svící si lze každou neděli dát do vázy jinou živou květinu,“ upozorňuje Martina Krátká, co má dekorace společného s adventem.

Foto: Petr Makovička

U této varianty se požáru ze zapálených svíček bát nemusíteFoto: Petr Makovička

Tip 3: Smetanová elegance

Tento neobvyklý „věnec“ sice zdobí svíčky, ale pouze dvě. Díky tomu mohou být mnohem větší a krásně v nazdobené míse vyniknou. Pálit je můžete buď postupně, nebo obě najednou. Postup, jak si dekoraci vytvořit, je velmi podobný tomu předchozímu. Základem je opět dekorativní miska a aranžovací hmota, do které vložte připravené ozdoby. Tentokrát jde o kombinaci přírodních materiálů a kombinaci skleněných ozdob, které vytvářejí zajímavý kontrast mezi leskem a matem.

Věnec je laděný do elegantních a trendových barev, kterým dominují smetanová, čokoládová, bílá. Kdo má raději něco „barevnějšího“, ať přidá fialovou přízdobu. Jde nejen o velmi oblíbenou barvu minulých dvou až tří let, ale fialová je především liturgickou barvou adventu.

Foto: Petr Makovička

Dvě velké svíčky na věnci vyniknou lépe než čtyři maléFoto: Petr Makovička

Nahradit ji můžete i modrou, která je nyní hitem, Vánoce totiž letos barvami opravdu překvapí!

Tip 4: Když slavíte i narozeniny

Tato dekorace vychází z předchozí a zároveň přebírá milou tradici z klasických věnců. Také jste se už setkali v některých rodinách s tím, že mají kromě čtyř obvyklých svíček ještě pátou – menší a jinou? Dělá se to, pokud někdo slaví během adventu narozeniny. V ten den si na věnci rozsvítí vlastní svíčku. Stejně jako na této dekoraci. V aranžovací hmotě přikryté mechem jsou opět umístěné přírodní i uměle vyrobené materiály. Vše je tentokrát laděno do zemitých barevných odstínů.

Foto: Petr Makovička

Má-li někdo v prosinci narozeniny, přidejte na věnec další svíčku a rozsviťte ji právě v ten slavnostní denFoto: Petr Makovička

Tip 5: V jednoduchosti je krása!

Rádi byste si zkusili udělat krásné věnce, ale máte pocit, že to nezvládnete? Právě pro vás jsme na závěr nechali udělat nápaditou, krásnou a opravdu velmi jednoduchou adventní dekoraci! Základem jsou průhledné květníky, zvolit můžete i větší svícny. Do každého upevněte svíčku, nádoby pak vyplňte buď andělskými vlasy a drobnými ozdobami jako na obrázku, ale zvolit můžete i ozdobný písek, korálky či cokoli jiného. Vše ještě doplňte „zápichy“ s vánoční tematikou a je hotovo!

Foto: Petr Makovička

Jednoduché, moderní a krásné – věnec nahradí i čtyři svícnyFoto: Petr Makovička

Pokud dáváte přece jen přednost tradičním věncům, zde je video návod z loňska, jak si vyrobit krásný adventní věnec.

Už jste si vybrali, jaká dekorace bude zdobit váš byt letos? Moderní, nebo klasická?

Děkujeme dobříšskému květinářství Letizia, které pro vás tato vánoční aranžmá vytvořilo!

Reklama

Související témata:

Načítám