Hlavní obsah

Vláčné skořicové šneky s mrkvovou náplní

Hodnocení:
(121)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Voňavé skořicové rolky asi znáte, ale pokud nepoužijete opravdu hodně másla, můžou být trochu suché. To ale snadno vyřešíte přidáním nastrouhané mrkve a rozinek (tímto zdravím všechny jejich zaryté odpůrce!). Zeleninu v náplni ani nepoznáte, ale šneci budou hned o poznání vláčnější.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 5 hrnků hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1/4 kostky másla
  • citronová kůra
  • hladká mouka na podsypávání
Na náplň
  • 2 mrkve
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1.5 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 kostky másla
  • 1 hrst rozinek
Na polevu
  • 4 lžíce sýru žervé
  • 6 lžic cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

Krok 1: Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí nebo plnotučném mléce a nechte chvíli vzejít, než si připravíte zbytek.

Krok 2: Mouku smíchejte se solí, citronovou kůrou a vejci, přidejte podmáslí a nakonec rozpuštěné máslo. Asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Já na to používám lehounce vyhřátou (už vypnutou!) troubu.

Krok 3: Mezitím nastrouhejte 2 střední mrkve a smíchejte je s kořením, cukrem a rozpuštěným máslem.

Foto: Autorka

Šneci ještě hezky nakynou, takže jim nechte dostatečné rozestupy

Krok 4: Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, potřete náplní, posypejte rozinkami nebo sekanými ořechy, srolujte a pokrájejte na asi 2 cm kolečka. Ty skládejte do pečicím papírem vyloženého pekáče. Nechávejte dostatečné rozestupy, šneky ještě nakynou. Nechte opět hodinu v teple kynout a poté pečte 25 až 35 minut při 180 °C.

Foto: Autorka

Mrkev dodá náplni na vláčnosti, ale díky koření ji v ní skoro ani nepoznáte

Krok 5: Vychladlé šneky pocákejte polevou ze žervé nebo čerstvého krémového sýru s cukrem a vanilkou. Podle typu sýru můžete zředit trochou mléka nebo citronové šťávy.

Foto: Autorka

Nejtěžší na pečení skořicových rolek je bezpochyby vydržet, než alespoň trochu vychladnou

Věděli jste, že z mrkve uděláte i skvělou náplň do buchet? Vyzkoušejte vláčné mrkvance!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.