Hlavní obsah

Nezadržovat čůrání, po sexu na záchod a místo mýdla vodu aneb Jak předcházet zánětům močových cest

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá druhá žena má aspoň jednou za život zánět močového měchýře. Ergo si každá druhá vyslechne přátelské varování před nebezpečím studených mezí. Opravdu můžeme „chytit“ zánět za humny? Anebo třeba ze špinavé vody v koupališti, jak se také často říká?

Článek

Možná vás maminka v dětství nabádala, nesedej si na studenou zem, nastydne ti močák. Ale co to ale vlastně je, ten „nastydlý močák“? V dalším dílu podcastu MUDr.ování jsme se zeptali uroložky Moniky Purmové. „Jde o zánět močového ústrojí. Ovšem není to tak, že bychom ho někde chytli, protože zánět chytit nemůžeme. Ten vznikne tehdy, když se tělo dostane do diskomfortu, jako je například chlad. Kvůli tomu se sníží imunita neboli schopnost obrany proti bakteriím, kterými je náš organismus přirozeně osídlen,“ vysvětluje lékařka možný původ potíží. Takže na těch studených mezích a maminčině varování přece jen něco bude. A stejný mechanismus platí i u koupání. Ne, že bychom z vody něco chytili, ale můžeme v ní prochladnout a zánět je na světě.

Ani kapka a přece se mi chce

Zánět močového ústrojí postihuje častěji ženy. V inkriminované oblasti mají totiž všechno nebezpečně blízko, tedy pochvu, konečník i močovou trubici. Ta je navíc krátká a rovná, takže cestu k cíli mají bakterie, jimiž se to tady jen hemží, snadnou. Kdo zažil, ví, jak extrémně nepříjemný je pocit, kdy se vám chce ukrutně močit, ale lidově řečeno ze sebe nevycedíte ani kapku. Co to vlastně způsobuje? V sliznici močového měchýře máme receptory, které jsou při jeho naplnění drážděny močí. Díky tomu víme, že je čas si odskočit na toaletu. „Pokud sliznici napadnou bakterie a vznikne zánět, jsou jím tyto receptory drážděny, čili máme úplně stejný pocit. Že je čas se jít vymočit, i když vlastně nemáme co,“ vysvětluje v podcastu MUDr.ování doktorka Monika Purmová a dodává, že zmiňované potíže nejsou vyloženě letní záležitostí.

To, že záněty močového ústrojí často vnímáme jako sezónní patálii, zřejmě způsobuje fakt, že životní styl o prázdninách může vzniku potíží nahrát. Kromě pobytu ve vodě může hrát roli třeba cestování a s ním spojené zadržování moči. Známe ty tatínky, kteří nutí své ratolesti a manželky, aby to vydrželi, „přece nebudu stavět na každém rohu“. „Jenže když zadržujeme moč, dáváme bakteriím čas, aby se množily,“ varuje uroložka s tím, že nepomůže ani to, když raději před cestou nebudeme moc pít. „Moč je dobré ředit vodou stejného důvodu. Aby se bakterie nemnožily,“ říká odbornice.

Co dělat po sexu?

S rozvojem zánětu samozřejmě souvisí i hygiena, která není kdovíjaká nejen na cestách, ale třeba na letních festivalech nebo delším putování přírodou. Doktorka Purmová říká, že zároveň škodí, když to s hygienou přeháníme. Na umytí podle ní stačí čistá voda, mýdla totiž mohou dráždit. V podcastu jsme si také povídali o tom, jak souvisí se záněty močového měchýře pohlavní styk a jestli nekalou činnost bakterií ovlivňuje druh antikoncepce, který žena používá. Řeč přišla také na estrogenové krémy a lékařka přidala i radu, co dělat po sexu, chceme-li zánětu zabránit. To všechno a ještě mnohem víc se dozvíte v podcastu MUDr.ování, který si můžete pustit na Podcasty.cz, ve Spotify či Apple Podcasts. Na nový díl se můžete těšit každou středu v 11:00 na Proženy.cz.

S kým jsme si povídali? MUDr. Monika Purmová vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studií nastoupila na Urologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kromě lékařské praxe se věnuje i výuce studentů na 1. lékařské fakultě UK. Profesně se věnuje celému rozsahu ambulantní urologické praxe. V současné době pracuje v ambulanci na urologické klinice Uroklinikum.

Reklama

Načítám