Hlavní obsah

Zánět ledvin může vzniknout z infekce močových cest. Jak ho poznat?

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Bolesti v bedrech, krev v moči i horečka. Tak mohou vypadat projevy zánětu ledvin. Proč na něj ženy trpí častěji a kdy je čas vyhledat lékaře?

Článek

Ženy mají kratší močovou trubici, pochva je navíc blíže konečníku, což zvyšuje riziko přenosu bakterií. Stačí se špatně utřít na toaletě a je zaděláno na infekci močových cest. „A ta když se nezaléčí, může zánět přestoupit i na ledviny, a to už je daleko závažnější typ infekce,“ říká Ondřej Sobotka, praktický lékař a spoluautor virtuální sestry Emmy. Vedle žen jsou k zánětu náchylnější také diabetici, lidé s ledvinovými kameny nebo oslabenou imunitou.

Zánět močových cest vs. zánět ledvin

Všeobecně se zánět močových cest projevuje zejména pocitem častého nutkání na močení, které bývá pálivé nebo bolestivé. „Nemocný většinou vymočí málo moči a ihned po skončení močení cítí nutkání jít znovu,“ říká Ludmila Mazylkinová, vedoucí lékařka z Moje ambulance. Moč může také atypicky zapáchat a mohou se v ní objevit stopy krve. Při pozdně či špatně léčeném zánětu močového měchýře může infekce vzestoupit k ledvinám a způsobit jejich zánět.

Jak se zánět ledvin projevuje

Zánět může být buď chronický, což znamená, že probíhá dlouho s různými příznaky, které odcházejí a zase se vracejí, může být i zcela bez symptomů. Druhou formou je zánět akutní, ten se obvykle pozná podle zvýšené teploty až horečky, zimnice, třesavky, krve v moči a akutních bolestí v bedrech, které mohou být doprovázeny nevolností a zvracením. Co vás může varovat?

Foto: Katerina Morozova, Shutterstock.com

Stačí prochladnout a zánět močových cest je na světěFoto: Katerina Morozova, Shutterstock.com

1. Bolest v podbřišku a bedrech

Zánět ledvin obvykle způsobuje různé druhy nepohodlí. Typická je bolest po celé délce podbřišku a v tříslech, objevuje se i tupá bolest v dolní části zad, nejčastěji na jedné straně.

2. Změny v moči

Když máte neustálé nutkání odskočit si na malou, ale bezprostředně poté, co potřebu vykonáte, máte pocit, že musíte zase, může to ukazovat na zánět močových cest nebo ledvin. Podobně jako situace, kdy je močení bolestivé nebo když má moč hodně tmavou barvu podobnou cole – to značí přítomnost hnisu nebo krve. „Zrádné ale může být i to, že tyto obtíže už mohly částečně odeznít a žena si tak další příznaky nedá do souvislosti,“ upozorňuje Ondřej Sobotka.

3. Horečka

Zatímco u obyčejného zánětu močového měchýře horečka nebývá, při zánětu přestupujícího na ledviny se vyskytuje téměř vždy. Bývá doprovázena i zimnicemi a třesavkou.

Foto: mariakray, Shutterstock.com

Horečka, třesavka a zimnice patří k projevům nebezpečného zánětu ledvinFoto: mariakray, Shutterstock.com

4. Bušení srdce

Přímý důsledek horečky a infekce. Organismus reaguje na vpád nezvaných návštěvníků, což zrychluje činnost srdce.

5. Nechutenství a žízeň

Nechuť k jídlu a naopak velká žízeň, mohou společně s dalšími projevy značit, že tělo bojuje se závažnou infekcí ledvin. „Při horečce tělo ztrácí větší množství tekutin, a proto prahne po tekutinách,“ vysvětluje Ondřej Sobotka.

Kam až může situace zajít

Infekce ledvin vede k dysfunkci celého těla a může mít velmi vážné důsledky jako je úplné selhání ledvin se zástavou odtoku moči. Při selhání ledvin se odpadní produkty, které ledviny běžně filtrují, hromadí v těle a způsobují otravu organismu. „Infekce se navíc z ledvin může rozšířit do celého těla a způsobit septický stav, který se lidově označuje jako otrava krve,“ upozorňuje Ondřej Sobotka.

Jak probíhá léčba

V některých případech se dá zánět ledvin idenfitikovat poměrně brzo a pomoci v tom může právě včasné rozpoznání popsaných příznaků. „Velmi důležité je vyhledat lékařskou pomoc již při neustupující močové infekci. Pokud ale stav pokročí do zánětu ledvin, lékař vždy předepíše antibiotika,“ říká Ondřej Sobotka. Důležitý je také je klid a dodržování pitného režimu, aby nedošlo k dlouhodobému poškození ledvin. V některých případech je nutná hospitalizace, kdy se léky podávají nitrožilně.

Zánět ledvin

  • Popis: Zánětlivé onemocnění postihující tkáň ledviny, pánvičku a močovody.
  • Příznaky: Akutní zánět se projeví bolestí při močení, bolestí v bedrech, horečkou, zimnicí, nevolností.
  • Inkubační doba: 3–8 dní
  • Léčba: Antibiotika, klidový režim.
  • Prevence: Včas léčit zánět močových cest a nepodceňovat příznaky.

Reklama

Načítám