Hlavní obsah

Muž není jenom alfa. Které další osobnosti potkáváte?

Foto: JasminkaM, Shutterstock.com

Foto: JasminkaM, Shutterstock.com

Reklama

Bude vám to spolu klapat? Každý muž má jedinečné osobnostní rysy, které ho činí tím, kým je. Komu dáte přednost? Sexy neohroženému hrdinovi, nebo věrnému manželovi?

Článek

Podle osobnostních rysů a způsobu jednání by se muži dali rozdělit do šesti základních kategorií, od alfa samce po omega muže. Každá osobnost je ale jedinečná, a tak se nejspíš setkáte s mixem těchto základních charakteristik. Jedna ale bude dominovat. Bude to vůdce smečky nebo zábavný snílek?

Alfa

Termín „alfa samec“ popisuje vůdce smečky. Alfa si je jistá tím, co dělá, má přirozený respekt, v práci je lídrem, tedy osobností, která přebírá vedení. Ostatní ji následují, protože je inspiruje, a chovají vůči ní respekt. Alfa samec ví, jak přimět tým, aby spolupracoval na dosažení cíle.

Jelikož z alfy vyzařuje charismatické fluidum, sebevědomí a trochu agresivity, je snadné mu podlehnout. Ostatně, má všechny atributy muže s velkým M. Je svůj, řídí se vlastními pravidly, u žen bývá velmi žádaný. Představte si ho jako sexy hrdinu, který zachraňuje svět. Daniel Craig (53) v roli Jamese Bonda?

Beta

Ve škole byl tím tichým a průměrným chlapcem, kterého si druzí dobírali. Nejspíš si prošel i šikanou. Oproti alfa samci je rozhodně citlivější, méně průbojnější, takový průměrňák, který nevyčnívá z davu, spíš se chce stát jeho součástí. Však taky vykazuje lepší schopnosti spolupráce.

Jedna věc, která může narušit jeho hvězdný výkon jako muže, je konzervativní, rezervovaná povaha, introvertní chování a přehnaná submisivita. Na druhou stranu, beta muž plní funkci milého utěšitele, když vás zklame nebo podvede výše uvedená alfa. Hodí se pro manželství, bývá věrný. Takový byl třeba John Crobett (59) coby Aidan Shaw, přítel Carrie Bradshaw, přesný protipól pana Božského.

Gama

Dobrodružný, zábavný, neklidný. Gama muži se rádi baví, ale zároveň se nezbavují svých povinností. Nesnáší nečinnost a strnulost, pokud je chcete mít po svém boku, musíte je udržovat ve střehu, neustále je inspirovat a dráždit. Někdo říká, že gama muž je takovou rafinovanější verzí alfy samce.

Je citlivý vůči opačnému pohlaví a velmi dobře si uvědomuje potřeby a povahu toho, co ženy skutečně potřebují. Bývá empatický, multifunkční, vyniká širokou škálou dovedností a zájmů, dělá, co se mu zlíbí. Takový Patrik Swayze (†57) ve své nejslavnější roli v Hříšném tanci (1987).

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Muži alfa je snadné podlehnoutFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Delta

Muži delta dostali přes prsty. Kdysi patřili k alfám nebo dokonce gamám, ale nějaká špatná zkušenost je proměnila tak, že začali tiše rezignovat na svůj osud a úplně se stáhli do ústraní. Delty jsou extrémně rezervované, často se zlobí, když věci nejdou podle jejich plánu, mívají jen málo přátel a jejich problémem je někomu důvěřovat.

Delta k sobě hledá někoho, kdo bude dodržovat její pravidla, a vyžaduje podobné vlastnosti. Tak trochu sabotuje sama sebe, lituje se a odvolává na to, že se s ní život nemazlil. Patří k těm osobnostem, které se na sklonku života často potýkají se samotou. Deltu si vybavte jako Šíleného Maxe (1979) ze série australských postapokalyptických sci-fi filmů s hlavním hrdinou Maxem Rockatanskym, kterého hraje Mel Gibson (65).

Sigma

Na sigma muže si dejte velký pozor, protože vás může přesvědčit o něčem, čemu ani nevěříte. A to tak brilantně, že by to nikdo jiný nedokázal. Sigmy nemají sílu alfa samce ani důvtip a rafinovanost gamy, ale rádi manipulují s lidmi a situacemi. Sigma na svoji stranu převede kohokoli a vůbec se u toho nezapotí.

Jsou mazaní, sebevědomí, inteligentní, nehrají podle pravidel, navíc jsou společensky oblíbení. Klidně rozesmějí celý sál, ale za rohem začni spřádat lstivé a intrikánské nitky. Jokerova postava s tváří Jacka Nicholsona (84) z roku 1989.

Omega

Sebejistý, excentrický a uvolněný ve stylu jakékoli role Bena Stillera (55). Někdy vám omega přijde jako nezkušené dítě, které sbírá mince, komiksy nebo videohry. Dráždí vás její nezralost, nezodpovědnost, lenost a nechuť se v životě dál posouvat. Omega je velmi klidná a tváří se, že jí nezáleží na budoucnosti. Navzdory své inteligenci se stará jen o sebe.

Když si omega muž někoho najde, často je to dominantnější žena, u které cítí, že se o něj postará. Tento typ osobnosti si bez dovolení vezme z kabelky její kreditní kartu a rozhodně se nezajímá o to, že dřez je plný špinavého nádobí a z koše na prádlo vykukuje potkan. Žádný stres.

Reklama

Načítám