Hlavní obsah

S tím do vztahu nevstupujte, budete zklamané

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy se samozřejmě vyvíjí, lidé v nich se v průběhu času mění, v ideálním případě společně a v souznění. Ale vstupovat do nového vztahu s určitými představami a plány o tom, co bude pak jinak, se přeci jen nevyplácí. Spíš vás čeká jen zklamání.

Článek

Čekat, že i po řadě společných let bude váš vztah pořád stejný, je bláhové. Ale očekávat na jeho začátku, že časem se určité konkrétní věci, jež vám zcela nevyhovují, změní, také. Jestli do nové lásky vstupujete s následujícími představami, čeká vás nejspíš nepříjemné zklamání.

To zpropadené „Až…“

Až ho povýší, přestane být protivný. Až bude mít děti, pochopí, že musí být víc doma. Až bude starší, přestane tolik žárlit.

Jakmile se ve vašich myšlenkách o společné budoucnosti objevuje neustále slovíčko „až“, nevěstí to nic dobrého. Minimálně zásadní věci (trávení společného času, žárlivost, věrnost, finance…) by neměly být od počátku v jakési „podmínce“, měly byste být ve shodě hned. Jestli už teď bojujete s nejrůznějšími překážkami nebo se nedokážete shodnout, věřte, že rozpory časem nezmizí. Spíš se budou naopak prohlubovat, případně staré nahradí nějaké nové. A váš život bude neustálé plný toho zpropadeného „až“... Až vám nejspíš jednou dojde trpělivost!

Foto: David Prado Perucha, Shutterstock.com

Foto: David Prado Perucha, Shutterstock.com

Rozmyslí si to

Tohle je tak trochu podobné. Pokud se bavíme o zásadních věcech (životní styl, to, jak vidí vaši společnou budoucnost, kde a jak chce žít a podobně), měla by od samého začátku mezi vámi panovat shoda.

Jestliže vám tvrdí, že například nechce mít děti, berte to jako fakt. Není přece hlupák, ví, co chce či nechce. Takže myslet si, že časem změní názor, rozmyslí si to, případně ho přemluvíte, není rozumné. Buď budete zklamané, nebo ho opravdu ke změně názoru nějak „dotlačíte“, ale bude to proti jeho přirozenosti. A to se v dlouhodobém měřítku málokdy vyplácí.

Změním ho

Ano, určité věci se dají v průběhu společného života změnit. Můžete tak trochu obrousit jeho nejrůznější návyky (on samozřejmě zase ty vaše), můžete v mnoha věcech vytvářet kompromisy, ale ten základ je daný. Můžete si například vyjít vstříc v drobnostech týkajících se vašeho soužití – on začne dávat věci do myčky, vy zase nebudete chodit v botách do obýváku.

Ale zásadní věci, jako povahové rysy, naturel, morální zásady, vidění světa, hodnoty a životní styl – ty prostě nezměníte. Z tichého introverta lva salonů neuděláte, stejně tak ze sportovce milovníka víkendového povalování. Takže si hned na začátku pořádně rozmyslete, zda s takovým člověkem, jakým on je, dokážete žít, nebo ne. Doufat v převýchovu je opravdu bláhové!

Já jsem jiná

Víte, že ke své bývalé přítelkyni se nechoval moc dobře. Možná ji podváděl, možná dokonce došlo na nějaké to slovní (či dokonce fyzické napadání), možná na ni extrémně žárlil nebo měl trable s alkoholem a podobně.

A vy si ve své zamilovanosti říkáte, že si za to tak trochu mohla sama. Možná se mu málo věnovala, možná měl důvod na ni žárlit, možná mu nedávala dostatečně najevo lásku. Ale vy jste přece jiná, vy se k němu budete chovat úplně jinak, lépe, vy ho přece chápete a tudíž vám nic z toho nehrozí.

Nikdy nezapomínejte na to, že nic není černé, nebo bílé. Život (obzvlášť ten partnerský) má mnohem víc barev. A pokud má někdo sklony k takto závažným „vztahovým přešlapům“, nejspíš s nimi budete časem muset bojovat i vy.

Období zamilovanosti je v mnoha směrech nebezpečné. Pozor na chyby na začátku vztahu

Načítám