Hlavní obsah

Arytmie: nejčastější příčiny a jak jim předcházet?

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Srdeční arytmie potrápí sem tam každého. Jejich příčin je totiž spousta. Mohou provázet pouhý stres a vyčerpání, ale také vážný zdravotní problém. Bývají vrozené, ale můžete je získat i v průběhu života. Víme, jak jim předcházet i co dělat, když vás postihnou.

Článek

Srdeční arytmie jsou poměrně častý zdravotní problém a postihují u nás stále víc lidí. Dochází při nich k poruchám rytmu srdce, což dokáže dost vylekat. Může jít o banalitu, ale v horším případě mohou způsobit třeba i mozkovou mrtvici. A protože mozkové příhody patří k nejčastějším důvodům úmrtí starších lidí, je dobré vědět víc také o arytmiích.

Co je to arytmie srdce

Srdeční arytmie jsou poruchy rytmu srdečního svalu. Dochází k nim kvůli nesprávné tvorbě nebo vedení elektrických signálů, díky kterým se srdce pravidelně stahuje. Normálně se stáhne 60–100krát za minutu. V závislosti na aktivitě se tento rytmus v průběhu dne zpomaluje, nebo naopak zrychluje. Pomaleji pracuje v klidu a ve spánku, rychleji při cvičení nebo jiné fyzicky náročné aktivitě.

Druhy srdečních arytmií

Typy arytmie podle rychlosti úderů jsou dvě: bradykardie, při níž se srdce abnormálně zpomaluje a nezrychlí se ani v případě fyzické zátěže, a tachykardie, kdy srdce naopak zrychluje, takže má nemocný závratě, točí se mu hlava a zadýchává se.

Arytmie se také rozdělují na benigní, tedy takové, které jsou jen nepříjemné, ale nezpůsobují žádné zásadní potíže, a na maligní, které mohou vést k okamžitému selhání srdce, a tudíž ke smrti.

Fibrilace síní a mozková mrtvice

Kardiologové rozeznávají mnohem víc podtypů, patří sem i fibrilace síní. Je to nebezpečný a zároveň nejběžnější druh arytmie, který patří mezi časté příčiny srdečního selhání a mozkové mrtvice. Když srdce přeruší pravidelný rytmus, v srdečních síních zůstane krev, která se srazí a může v krevním oběhu putovat po těle. Když sraženina ucpe tepnu vedoucí k mozku, zabrání přítoku krve do mozku a vznikne mrtvice. Jak se pozná fibrilace síní?

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Bolesti na hrudi a dušnost jsou vedle bušení srdce dalším častým příznakem arytmiíFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Příčiny arytmie: jsou získané i vrozené

S arytmiemi srdce se můžete už narodit, nebo jimi v průběhu života onemocnět. S přibývajícím věkem se pravděpodobnost potíží zvyšuje, ale arytmiemi mohou trpět i mladí lidé. Nejčastější příčinou je ischemická choroba, mezi další patří vrozené vady srdce, onemocnění srdce a projevují se tak i jiné potíže, např. porucha štítné žlázy nebo nevyhovující hladiny hořčíku či draslíku v krvi.

Obrovskou roli hraje také životní styl, velký vliv na srdeční sval má dlouhodobý stres a úzkost. Častým onemocněním spojeným s chorobami srdce je vysoký krevní tlak a cukrovka (diabetes). Někdy se v této souvislosti užívá pro toto nebezpečné spojení termín kardiabetes.

Jak se arytmie projevuje

A jak tedy arytmii bezpečně poznat? Mezi hlavní příznaky patří především bušení srdce. Může se přidat pocit tlaku a bolesti na hrudi, závratě, točení hlavy, dušnost nebo nemožnost se dodechnout, někdy i krátká ztráta vědomí.

Co dělat při potížích?

Pokud vás náhle zasáhnou arytmie, nepropadejte panice, nemusí jít o nic vážného. Jako první pomoc funguje stimulace bloudivého nervu, tak to zkuste. Když to nepomůže, snažte se klidně dýchat, nahmatejte si pulz a zjistěte, zda je nepravidelný a jak je rychlý. Pokud zjistíte, že je pod 60 stahů za minutu, nebo naopak více než 100 za minutu, raději vyhledejte lékařskou pomoc. Kdybyste měli závratě anebo by vám bylo na omdlení, položte se na zem nebo se posaďte, abyste si pádem neublížili. V každém případě se poraďte s lékařem o možných vyšetřeních a případné léčbě. Uvědomte si, že nemusí jít o náhlou arytmii, ale i o smrtící infarkt!

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Důkladné vyšetření srdce pomocí monitorovacího zařízení může trvat i několik dníFoto: megaflopp, Shutterstock.com

Vyšetření srdce a léčba arytmií

Srdeční arytmie se diagnostikují pomocí elektrokardiogramu (EKG). V případě podezření na poruchu srdce se používá Holterovská monitorace, která zaznamenává změny srdečního rytmu během celého dne. Když lékaři odhalí arytmii, léčí ji podle toho, o jaký typ přesně se jedná. Někdy stačí změnit životní styl, jindy se nasazují léky, pacientovi je možné voperovat kardiostimulátor či defibrilátor a existují i různé chirurgické zákroky (např. katetrizační ablace), které dokážou cíleně zničit ložiska arytmie přímo v srdci.

Arytmie

  • Jiný název - Poruchy srdečního rytmu
  • Popis - Nenormálně rychlá či pomalá práce srdce, která vzniká kvůli nesprávné tvorbě nebo vedení elektrických signálů, díky kterým se srdce pravidelně stahuje. Někdy se jedná jen o nepříjemnost, v jiných případech může způsobit srdeční selhání či mozkovou mrtvici. O jaký druh arytmie se jedná, určí kardiolog na základě EKG.
  • Příznaky - Srdce bije rychleji, pomaleji či „poskakuje“, mohou se přidat závratě, dušnost, mdloby. Subjektivní pocity nejsou v korelaci se závažností stavu. Existují lide, kteří trpí život ohrožujícími arytmiemi a nevědí o nich.
  • Léčba - Změna životního stylu, léky, kadiostimulátor, defibrilátor, operace
  • Statistika - Nějakou arytmií trpí 2 % lidí mladších 65 let a 9 % starších.
  • Prevence - U vrozených srdečních vad žádná, jinak zdravý životní styl, nekouření, léčba vysokého krevního tlaku, obezity i cukrovky

Reklama