Hlavní obsah

Zánět osrdečníku, nebo infarkt? Jak poznáte rozdíl

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět osrdečníku nebo, jak lékaři říkají, perikarditida, se projevuje podobně jako srdeční infarkt, tedy bolestí na hrudi. Zánět může být následkem přechozené nemoci nebo klasické virózy a nemusí mít dramatický průběh. Může ale také vést k srdečnímu selhání.

Článek

Ročně onemocní perikarditidou v akutní formě zhruba 30 lidí na 100 tisíc obyvatel. Muži jsou přitom postiženi dvakrát častěji než ženy.

Příznaky perikarditidy

K pochopení potíží je třeba vědět, co je to osrdečník. Je to vlastně takový vak neboli blána okolo srdce. Chrání je a zároveň umožnuje, že se srdce stahuje a roztahuje. Perikarditida může být neinfekční i infekční, suchá nebo vlhká. Případně může jít o takzvaný Dresslerův syndrom, kdy zánět osrdečníku vznikne po infarktu.

Záněty osrdečníku se projevují bolestí na hrudi a zvýšenou teplotou, protože jde o zánět. Nemoc se obvykle rozvíjí několik dní až týdnů.

Nejčastěji vzniká zánět osrdečníku následkem virového, bakteriálního, ale někdy i plísňového onemocnění. Může se objevit i jako následek celkových onemocnění, například nádorových nemocí, potíží se štítnou žlázou či při nemocech ledvin nebo operacích srdce. Lékaři pak rozlišují, jaké jsou formy nemoci.

Potíže obvykle začínají suchým zánětem osrdečníku, ten se projevuje bolestí na hrudi, protože se srdce zjednodušeně řečeno dotýká podrážděného osrdečníku. Je to sice bolestivé, ale ne život ohrožující.

Horší je, pokud se suchá forma změní ve vlhkou. Při ní vytváří nemocné buňky osrdečníku tekutinu. Ta sníží tření, a tím i bolest, pak se může vstřebat a potíže tím skončí. Pokud ale dochází k produkci většího množství tekutin, utlačuje srdce a narušuje jeho funkci. Může dojít až k srdečnímu selhání a smrti (tomuto stavu se říká srdeční tamponáda).

Foto: file404, Shutterstock.com

Při zánětu osrdečníku vás bolí srdceFoto: file404, Shutterstock.com

Léčba: léky a odsávání

V případě suché formy je třeba odpočinek a protizánětlivé léky. To samé platí i u vlhké formy, pokud se nevyvine v srdeční tamponádu. Pak je třeba tekutinu odsát, což se dělá jehlou, kterou lékař vbodne do hrudníku. Nemoc lze odhalit při poslechu fonendoskopem a provádí se také EKG.

Nejčastější komplikace

Komplikací je již zmíněná srdeční tamponáda a také chronická forma nemoci, takzvaná konstruktivní perikarditida, která je nebezpečná tím, že se v osrdečníku ukládá pojivová tkáň, osrdečník pak tuhne a utlačuje srdce.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Vyšetření zahrnuje i EKGFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Prevence zánětu osrdečníku

Nemoci nelze předejít stoprocentně, části potíží se lze uchránit tím, že pokaždé doléčíte všechna virová i bakteriální onemocnění a nebudete přecházet nemoci.

Zánět osrdečníku

  • Jiný název - Perikarditida
  • Popis - Zánět osrdečníku čili blány, která chrání srdce. Vzniká vlivem infekčního, bakteriálního, ale i plísňového onemocnění, někdy jako následek celkového onemocnění, jako je rakovina.
  • Příznaky - Příčiny jsou velice podobné infarktu, zánět osrdečníku se projevuje bolestí na hrudi, zvýšenou teplotou,
  • Inkubační doba - Nemoc se rozvíjí obvykle několik dnů.
  • Léčba - Protizánětlivé léky, klid na lůžku, případně punkce, která odstraní tekutinu utlačující srdce
  • Smrtnost - Zemře zhruba jedno procento nemocných.
  • Prevence - Nepřecházet žádné nemoci a pokaždé je doléčit.

Reklama

Načítám