Hlavní obsah

Přechodili jste virózu? Riskujete vážné zdravotní problémy

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rýmu a kašel neberete jako překážku v práci, horečku utlumíte práškem, na marodění v posteli zkrátka nemáte čas. Zaměstnavatel to možná ocení, váš organismus ale nikoli.

Článek

Chřipku či virózu vnímáte jako banální onemocnění, které vyřešíte jedním práškem na snížení horečky a jedním odpolednem v posteli? Možná ano, ale rozhodně nečekejte, že se po takového léčbě uzdravíte. Takováto virová onemocnění, která váš organismus oslabí, vyžadují více péče, jinak vám to šeredně spočítají.

Co vás neničí, ublíží jiným

Možná si říkáte, že jít i přes virózu do práce, je hrdinské. Jenže nebezpečné viry tak šíříte dál. A zatímco váš organismus si s nimi jakž tak poradí, pro vaše kolegy a spolucestující to může znamenat nepříjemné dny léčení. Nejvíce ohroženi jsou pak senioři, lidé oslabení dlouhodobou nemocí a malé děti. To jsou skupiny, pro které může být i obyčejná chřipka smrtelná.

Podle Státního zdravotního ústavu u nás na komplikace spojené s chřipkou ročně zemře až dva tisíce lidí. „V Evropě je chřipka ročně zodpovědná dokonce za 22 milionů závažných onemocnění a až 70 tisíc úmrtí. Podle Světové zdravotnické organizace způsobí až půl milionu úmrtí ročně po celém světě,“ uvádí Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech.

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Rýma se přenáší kapénkovou infekcí. Nejspíš nakazíte každého, v jehož blízkosti kýchneteFoto: LarsZ, Shutterstock.com

Ohrožujete plíce i srdce

Pokud nemoc přecházíte nebo řádně nedoléčíte, riskujete propuknutí druhotných onemocnění. „Mezi komplikace chřipky patří akutní zánět hrtanu, dutin nebo středního ucha, chřipkový zápal plic, zánět svalů, zánět srdečního svalu a zánět mozku a mozkových blan. V oslabeném organismu pak mohou nastat i komplikace způsobené bakteriální infekcí, například zánět dutin či středního ucha,“ vyjmenovává zdravotní potíže celostní lékař Bohumil Ždichynec. Časté jsou také problémy nervového systému jako například záněty obličejových nervů.

K velmi nebezpečným onemocněním patří zmíněný chřipkový zápal plic, který končí až v polovině případů smrtí. Závažný je i zánět srdce (takzvaná myokarditida), jehož následky mohou vyžadovat v některých případech až transplantaci. Za posledních deset let navíc výskyt tohoto onemocnění roste, a to zejména u pacientů do 30 let – v této skupině vyskočil o závratných 60 procent.

Sledujte se

Vzít si pár dní volna a vyležet se je skutečně to nejlepší, co pro sebe (nejen) při nemoci můžete udělat. Pokud jste chřipku či virózu přeci jen přechodili, vyplatí se sledovat následující dny až týdny svůj stav. Komplikace po chřipce se projevují například bolestí na hrudi, dušností, úporným dusivým kašlem, ztrátou hlasu, vysokými horečkami, poruchami srdečního rytmu, sníženou výkonností a celkovou únavou, ale třeba i nevolností a otoky končetin.

„Pokud se například při myokarditidě virus dostane až k srdečním chlopním, může zapříčinit jejich nedomykavost a pacient si pak ponese celoživotní následky. V některých případech pak zánět srdečního svalu může skončit srdečním selháním,“ varuje lékař Bohumil Ždichynec.

Jestliže se vám po nemoci neuleví, nebo dokonce obtíží přibývá, vyhledejte lékaře a nezatajujte mu, s jakými potížemi jste se potýkali a jakou samoléčbu jste zkoušeli. Pokud vyšetření odhalí v těle nežádoucí mikroorganismy, většinou dostanete silnější léky, antibiotika nebo virostatika, s ohledem na to, jaký původce choroby byl.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Poměrně častým důsledkem přecházení nemocí je oslabené srdceFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tělo si pamatuje

Vaše tělo si každou prodělanou nemoc pamatuje a vaše imunita je pokaždé, když onemocnění řádně nedoléčíte, oslabena. Stáváte se tak do budoucna nejen náchylnější k dalším nemocem, ale zaděláváme si na chronické potíže, především se srdcem a klouby.

Ideální stonání

Těmto rizikům lze předcházet právě nepodceněním léčení. „U chřipky a virózy je důležitý především klidový režim. Nemocný by měl odpočívat na lůžku, dbát na zvýšený přísun tekutin, čímž pomůže tělu vyplavovat toxiny, a též zvýšit příjem vitaminů. Vhodné je udržovat v pokoji, kde nemocný tráví většinu času, větší vlhkost a pravidelně větrat,“ radí Bohumil Ždichynec.

Při nemoci se také doporučuje jíst jen lehkou stravu, aby zbytečně nezatěžovala trávení, vsadit můžete i na podpůrné bylinky, superpotraviny a doplňky stravy.

Ideální je chřipce a viróze předcházet, pomůže vám s tím pět posilovačů imunity. Víte, kteří to jsou?

Reklama

Související témata: