Hlavní obsah

Myslí pořád na svou ex. Jak mu ji vyhnat z hlavy?

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod ještě neznamená, že je konec. A není nic horšího, než když chodíte s mužem, který má pořád hlavu plnou své ex. Jak poznat, že se přes rozpad vztahu stále nepřenesl, a jak se v takovém případě zachovat?

Článek

Chodit s mužem, který stále myslí na svou bývalou lásku je podobné jako randění se ženáčem. Je to mnohdy dost zapeklitý trojúhelník. Tohle jsou signály, které značí, že nechodíte jen s ním, ale i s jeho ex. Ale co si s tím počít?

1. Nečekaný rozchod

Většina lidí si myslí, že nejdůležitější je, jak dlouhý byl předešlý vztah jejich nového partnera. Obecné mínění je takové, že čím déle spolu ti dva byli, tím těžší je rozpad vztahu překonat. „Mnohem zásadnější ale je, zda ti dva byli na rozchod emočně připravení,“ tvrdí britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox.

Můžete totiž s někým žít třeba deset let, ale když vztah dlouhodobě nefunguje, jednoduše tušíte, že se blíží konec, a minimálně v podvědomí s ním počítáte. Ale když máte pocit, že je vztah v naprostém pořádku, a najednou dostanete z ničeho nic kopačky, jste v šoku, i když trval jen pár měsíců. Je logické, že člověk potřebuje čas, aby se s tím srovnal.

Takže pokud jste se seznámila s mužem, který si před pár týdny či měsíci prožil nečekaný rozchod, je vysoce pravděpodobné, že na svou ex stále myslí. Nezáleží na tom, zda se mu stýská nebo vůči ní cítí vztek. „Je také vysoce pravděpodobné, že váš vztah dlouho nevydrží,“ dodává Tracey Cox.

Rada: V tomto případě byste mu měla dopřát čas a prostor, aby se s rozchodem srovnal, emočně stabilizoval a sám sebe připravil na další vztah. „Měla byste mu vysvětlit, že ho máte velmi ráda a chtěla byste s ním být, ale nejdřív se musí srovnat s minulostí,“ radí Tracey Cox. Vlastně ho musíte nechat jít a zbývá vám jen doufat, že se za nějaký čas, až se dá dohromady, vrátí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jestli o své ex stále mluví, ať už v dobrém nebo ve zlém, nevěstí to nic dobréhoFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Pořád spolu žijí

Rozchody bývají finančně náročné, což je důvod, proč spolu řada lidí i po ukončení vztahu stále nějaký čas bydlí. To sebou ale nese obrovské riziko, protože společné bydlení se může proměnit v jakýsi souboj nervů o to, kdo jako první odejde. A chodit s někým, kdo je neustále naštvaný a vynervovaný rozhodně není žádný med. Druhá varianta je snad ještě horší. Tenhle stav nouze totiž může vašeho přítele a jeho ex donutit k tomu, aby své problémy překonali a vrátili se k sobě. Případně se spolu aspoň občas vyspali.

Rada: Nejdřív zjistěte, jak dlouho takhle hodlá žít. Pokud se jedná o jasně stanovený časový úsek (pronajal jsem si byt, ale uvolní se až příští měsíc), asi není potřeba se tím trápit. Jakmile tohle soužití ale jeví známky neurčitosti (uvidíme, kdy najdu něco nového), pokuste se mu stanovit časové omezení, po které jste ochotna tento stav snášet. „A pokud žije se svou ex déle než tři měsíce, jděte od toho. Když je rozchod opravdu rozchod, lidé se snaží jít od sebe, a čtvrt roku je dostatečná doba na to, aby to zvládli,“ tvrdí Tracey Cox v britském magazínu Daily Mail.

3. Její stopy jsou všude

Nejsou spolu, každý žije jinde, ale v bytě svého přítele stále vidíte stopy přítomnosti jeho bývalé. Tady visí jejich společná fotka, v koupelně jste objevila pár jejích „zapomenutých“ věcí, ve skříni je bedna s jejím oblečením, které měla v plánu odvézt na charitu.

Je tu samozřejmě malinká šance, že je váš přítel trochu flegmatik a nedochází mu to, ale spíš to znamená, že stále doufá v její návrat.

Rada: Upřímně mu řekněte, že je vám to nepříjemné, že nechcete neustále narážet na věci patřící ženě, která tu byla před vámi. A sledujte, jak zareaguje. Pokud za tím opravdu nic není, plácne se do čela, omluví se, že mu to nedošlo, a věcí se zbaví. Pokud ale bude reagovat naštvaně, obviní vás třeba ze žárlivosti, buďte ve střehu. Tenhle muž se věcí své ex a ani jí samé zatím zbavovat nehodlá!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Odmítá se zbavit věcí, které patřily jeho ex? Pozor!Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

4. Pořád o ní mluví

Není den, aby o ní nepadla zmínka. Ať už o své bývalce mluví v pozitivním (Jana byla děsně vtipná) či negativním smyslu (Jana děsně žárlila), značí to, že ji má stále v hlavě. Buď touží po jejím návratu, nebo ji nenávidí, obě varianty vašemu vztahu nefandí.

Rada: Buďte opatrná, tenhle člověk není v psychické pohodě. Zkuste ho upozornit na to, že vám neustálé slovní připomínky jeho ex nejsou vůbec příjemné, a uvidíte. Pokud si nemůže pomoci, případně ho touto poznámkou rozčílíte, asi je nejlepší ve vztahu dál nepokračovat.

5. Jsou skvělí kamarádi

Stává se, že lidé jsou přátelé a napadne je, že by mohli být i partneři. Ale nevyjde to a vrátí se tedy ke kamarádství. Pokud jejich vztah nebyl nijak vážný a dlouhý, je to nejspíš v pohodě. Jen málokdy spolu ale doopravdy dokáží kamarádit lidé, kteří se roky milovali, plánovali společnou budoucnost, a podobně. Většinou minimálně jeden z nich doufá, že se k sobě vrátí, a v takovém případě je jejich „kamarádství“ rizikové pro váš vztah. Ostatně kamarádství mezi mužem a ženou je vždy velmi ošemetné. 

Rada: Všímejte si nejen toho, jak často se vídají či jak často si telefonují, ale jak se k tomu váš přítel staví. Odchází s ní telefonovat do jiné místnosti? Ztišuje hlas? Když s ní jde na kávu, mlží a řekne vám to, jen když už mu nic jiného nezbývá? Pak to tak úplně nevinné není. Cítí se podvědomě vinen. Pro vás by to měl být signál, že tenhle váš vztah asi moc dobrých vyhlídek nemá.

Reklama

Související témata:

Načítám