Hlavní obsah

Efektivní a zdravé hubnutí: Se zdravým talířem snadno

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátečníci ve zdravé stravě, pozor! Rozhodli jste se s novým rokem ozdravit svůj jídelníček a něco zhubnout, ale nevíte, jak se do toho správně pustit? Bude vám k tomu stačit jedna jediná názorná pomůcka.

Článek

Už na základní škole se učí zásady zdravé stravy a mnohdy jsou zobrazovány v podobě potravinové pyramidy. Její podobu si určitě vybavíte – pomocí ilustrace ukazuje, kolik místa by měly ve zdravém jídelníčku zaujímat dílčí složky potravy. Novější variantou je takzvaný zdravý talíř – funguje na podobném principu, ale jeho výhodou je větší názornost: konkrétně ukazuje, z čeho si připravovat jednotlivá jídla dne, aby vám nic nechybělo.

Naservírujte si zdraví

Variant zdravého talíře existuje více, liší se zejména v grafice. Některé jsou stručnější a obsahují pouze rozdělení na základní oblasti, aniž by poukazovaly na nejvhodnější možnosti.

Jednu podobu zdravého talíře představili například odborníci na výživu z Harvardovy univerzity. Grafická pomůcka napovídá, jak má být obsah talíře zhruba rozložen, tedy v jakém poměru by jednotlivé suroviny a potraviny měly být, aby se na talíři objevilo „zdravé jídlo“. Nepředepisuje velikost porcí, to záleží na konkrétním člověku a požadavcích jeho organismu. Jedná se o pomůcku vytvořenou tak, aby s ní mohla pracovat většina lidí.

Foto: Profimedia.cz

Výběr potravin je opravdu pestrýFoto: Profimedia.cz

Co nesmí chybět?

Zdravý talíř názorně předvádí, podle jakých pravidel byste měli „sestavit“ jídlo (a to nejen hlavní, ale třeba i svačiny). Polovina doporučeného talíře překypuje barvami – to je zelenina a ovoce, přičemž zeleniny byste měli sníst o něco víc. Důležitá je pestrost, aby organismus dostával široké spektrum vitaminů a minerálů.

„Výhod zdravého talíře je několik. Díky grafice odpovídá skutečnému talíři. Oceňuji také důraz na příjem zeleniny, které má většina lidí málo. U zeleniny a ovoce je rovněž zdůrazněna barevnost a pestrost,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Nezapomínejte na tuky

Čtvrtina talíře je vyčleněna přílohám, tedy zdrojům komplexních sacharidů. Než bílé pečivo jsou pro tělo vhodnější například ovesné vločky, quinoa, jáhly, divoká rýže, brambory, celozrnné žitné pečivo, celozrnné těstoviny a další, protože obsahují vlákninu, více důležitých živin a déle se tráví.

Chybět samozřejmě nesmějí ani bílkoviny – ty obsazují poslední volnou čtvrtinu. A rozhodně se nejedná jen o maso: proteiny doplňujte i prostřednictvím luštěnin, vajec, ryb či oříšků.

Autoři zdravého talíře dále nabádají k rozumné konzumaci prospěšných tuků – najdete je v oříšcích a olejích, zejména těch zastudena lisovaných. Tekutinám by měla dominovat čistá voda, popřípadě neslazené čaje.

Foto: Profimedia.cz

Pokrm sestavený podle zdravého talíře by mohl vypadat například taktoFoto: Profimedia.cz

Pro zdravé srdce

Chytrý obrázek si chválí i výživová poradkyně Eva Goldmannová: „Zdravý talíř je pro mě nenahraditelnou pomůckou, jak naučit lidi správně jíst. Je velice jednoduchý, názorný, variabilní a lze ho nastavit na konkrétní životní podmínky. Jídlo si podle něj sestaví masožravec i vegetarián.“

Co vám vaření a servírování podle talíře přinese? Odborníci z Harvardu ho spojují s menším rizikem srdečních onemocnění – a to není málo vzhledem k tomu, že kardiovaskulární choroby jsou u nás nejčastější příčinou smrti.

Kila jdou dolů docela snadno

Zdravý talíř může být také dobrou pomůckou při hubnutí. Váš kalorický příjem pravděpodobně klesne už jen samotným omezením průmyslově zpracovaných potravin a sladkostí a nahrazením části příloh zeleninou. S talířem můžete i experimentovat: pokud při určité velikosti porcí ani po několika týdnech nehubnete, jednoduše je zkuste zmenšit a uvidíte, jak bude tělo reagovat. Anebo si pořiďte menší talíř – rozložení živin bude stále stejné, tudíž vám nebude nic zásadního chybět, ale energetická hodnota se samozřejmě sníží.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Bílkoviny i tuky doplníte například lososemFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Možná negativa?

Možná jste se zarazili u zdrojů bílkovin – chyběly tam mléčné výrobky. A to je nevýhoda zdravého talíře. Nabádá totiž k omezování mléka a mléčných výrobků (zejména sýrů) na jednu, maximálně dvě porce denně kvůli obsahu nasycených tuků, které podle mnoha vědců přispívají k rozvoji nemocí srdce a cév. Jednoznačné odborné stanovisko o vhodnosti či nevhodnosti těchto potravin ovšem neexistuje, takže to záleží na vás.

Znáte zdravý talíř a řídíte se podle něj?

Načítám