Hlavní obsah

Myslíte, že zdravé jídlo je drahé? Těchto 5 superpotravin je za pár korun!

Foto: lenetstan, shutterstock.com

Zdravě jíst nutně neznamená utrácet horentní sumy za potraviny. Stačí se inspirovat u našich babiček!Foto: lenetstan, shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že jakmile něco dostane nálepku „zdravá potravina“, projeví se to hned i na její ceně? Zkuste pět superpotravin, které si se současnými hity v ničem nezadají, a přitom stojí jen pár korun!

Článek

Může se zdát, že zdravá strava je čím dál tím dražší, ale často jde jen o následek toho, že spolu s popularitou určitých surovin roste i jejich cena. Při honbě za zdravím byste proto neměli zapomínat ani na ty potraviny, které byly už našimi prababičkami považovány za jedlé zázraky, a přitom se to nijak nepodepsalo na jejich ceně. A jaké superpotraviny to tedy jsou?

1. Sušené fazole

Proč je jíst? Jsou plné bílkovin a vlákniny, takže nejen dobře zasytí, ale i podpoří trávení a pomáhají snižovat cholesterol. Dále v nich najdete železo, vápník, draslík, vitamin B a glukokinin, který snižuje hladinu glukózy v krvi, a je tak skvělý i pro diabetiky.

Jak je jíst? Fazole je nejlepší na 1–2 dny dopředu namočit, propláchnout a v čisté osolené vodě je pak uvařit doměkka. Máčení zkracuje dobu vaření i redukuje následné nadýmaní. Tomu předejdete i přidáním bylinek, jako je saturejka, estragon či majoránka.

2. Ovesné vločky

Proč je jíst? Jsou lehce stravitelné a obsahují spoustu vlákniny, takže po misce vloček k snídani nebudete mít hned hlad. Prospějete i svému srdci, protože vločky regulují hladinu cholesterolu. Najdete v nich i dost železa, hořčíku, fosforu, manganu, a hlavně thiaminu, který působí proti únavě a příznivě ovlivňuje nervový systém.

Foto: Alena Haurylik, shutterstock.com

Není lepšího startu dne než miska horké ovesné kaše s ořechy a ovocemFoto: Alena Haurylik, shutterstock.com

Jak je jíst? Den začněte ovesnou kaší – vločky povařte v mléce či vodě, ochuťte medem a skořicí a doplňte jogurtem, ovocem a semínky nebo zkuste ovesnou kaši na slano. Vločkami také nahraďte strouhanku v sekané a karbanátcích nebo mouku v sušenkách.

3. Kysané zelí

Proč ho jíst? Zelí je samo o sobě plné vitaminu C, vlákniny a draslíku, ale až mléčné kvašení z něj dělá opravdovou superpotravinu – zkvašené potraviny mají blahodárné účinky na obranyschopnost organismu a jsou přirozená probiotika, takže zlepšují i trávení. Proto by se především v zimě mělo ve vašem jídelníčku objevovat co nejčastěji.

Jak je jíst? Důkladně pročítejte složení na etiketě nebo si na podzim vyrobte domácí kysané zelí – jen tak totiž budete mít jistotu, že si spolu s ním nedáte i porci zbytečné chemie. Hodí se jako příloha, do polévek nebo třeba do segedínu.

4. Skořice

Proč ji jíst? Skořice má dezinfekční, antioxidační a zahřívací účinky, takže je ideálním kořením na podzim a zimu. Dále zlepšuje trávení, pomáhá totiž štěpení tuků a metabolismu cukrů a snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.

Jak ji jíst? Kromě sladkých dezertů a snídaňových ovesných kaší je skvělá do masových ragú či kořeněných jídel typu kari.

Foto: AS Food studio, shutterstock.com

Skořicí ovoníte všechny možné dezertyFoto: AS Food studio, shutterstock.com

5. Křen

Proč ho jíst? Tento pikantní kořen je nadupaný vitaminem C, minerály a antibakteriálními látkami, což ho dělá skvělým pomocníkem při nachlazení i pro prevenci bakteriálních a virových onemocnění. Navíc pomáhá i zažívání a zlepšuje střevní mikroflóru.

Jak ho jíst? Samotný syrový je tento kořen jen pro silnější povahy, ale domácí naložený křen je výborný k pečeným masům a zelenině a hotový ho máte během chvilky. Přidat ho můžete i do hořčice, křenové omáčky nebo třeba řepného salátu. Při prevenci se denně užívá lžička nastrouhaného křenu smíchaná s trochou medu.

Je nějaká zdraví prospěšná potravina, na kterou sami nedáte dopustit?

Reklama

Načítám