Článek
Může se zdát, že zdravá strava je čím dál tím dražší, ale často jde jen o následek toho, že spolu s popularitou určitých surovin roste i jejich cena. Při honbě za zdravím byste proto neměli zapomínat ani na ty potraviny, které byly už našimi prababičkami považovány za jedlé zázraky, a přitom se to nijak nepodepsalo na jejich ceně. A jaké superpotraviny to tedy jsou?
1. Sušené fazole
Proč je jíst? Jsou plné bílkovin a vlákniny, takže nejen dobře zasytí, ale i podpoří trávení a pomáhají snižovat cholesterol. Dále v nich najdete železo, vápník, draslík, vitamin B a glukokinin, který snižuje hladinu glukózy v krvi, a je tak skvělý i pro diabetiky.
Jak je jíst? Fazole je nejlepší na 1–2 dny dopředu namočit, propláchnout a v čisté osolené vodě je pak uvařit doměkka. Máčení zkracuje dobu vaření i redukuje následné nadýmaní. Tomu předejdete i přidáním bylinek, jako je saturejka, estragon či majoránka.
2. Ovesné vločky
Proč je jíst? Jsou lehce stravitelné a obsahují spoustu vlákniny, takže po misce vloček k snídani nebudete mít hned hlad. Prospějete i svému srdci, protože vločky regulují hladinu cholesterolu. Najdete v nich i dost železa, hořčíku, fosforu, manganu, a hlavně thiaminu, který působí proti únavě a příznivě ovlivňuje nervový systém.
Není lepšího startu dne než miska horké ovesné kaše s ořechy a ovocem
Jak je jíst? Den začněte ovesnou kaší – vločky povařte v mléce či vodě, ochuťte medem a skořicí a doplňte jogurtem, ovocem a semínky nebo zkuste ovesnou kaši na slano. Vločkami také nahraďte strouhanku v sekané a karbanátcích nebo mouku v sušenkách.
3. Kysané zelí
Proč ho jíst? Zelí je samo o sobě plné vitaminu C, vlákniny a draslíku, ale až mléčné kvašení z něj dělá opravdovou superpotravinu – zkvašené potraviny mají blahodárné účinky na obranyschopnost organismu a jsou přirozená probiotika, takže zlepšují i trávení. Proto by se především v zimě mělo ve vašem jídelníčku objevovat co nejčastěji.
Jak je jíst? Důkladně pročítejte složení na etiketě nebo si na podzim vyrobte domácí kysané zelí – jen tak totiž budete mít jistotu, že si spolu s ním nedáte i porci zbytečné chemie. Hodí se jako příloha, do polévek nebo třeba do segedínu.
4. Skořice
Proč ji jíst? Skořice má dezinfekční, antioxidační a zahřívací účinky, takže je ideálním kořením na podzim a zimu. Dále zlepšuje trávení, pomáhá totiž štěpení tuků a metabolismu cukrů a snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.
Jak ji jíst? Kromě sladkých dezertů a snídaňových ovesných kaší je skvělá do masových ragú či kořeněných jídel typu kari.
Skořicí ovoníte všechny možné dezerty
5. Křen
Proč ho jíst? Tento pikantní kořen je nadupaný vitaminem C, minerály a antibakteriálními látkami, což ho dělá skvělým pomocníkem při nachlazení i pro prevenci bakteriálních a virových onemocnění. Navíc pomáhá i zažívání a zlepšuje střevní mikroflóru.
Jak ho jíst? Samotný syrový je tento kořen jen pro silnější povahy, ale domácí naložený křen je výborný k pečeným masům a zelenině a hotový ho máte během chvilky. Přidat ho můžete i do hořčice, křenové omáčky nebo třeba řepného salátu. Při prevenci se denně užívá lžička nastrouhaného křenu smíchaná s trochou medu.
Je nějaká zdraví prospěšná potravina, na kterou sami nedáte dopustit?