Hlavní obsah

Nejčastější příčina oslepnutí? Šedý zákal! Zjistěte, jestli hrozí i vám

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Reklama

Šedý zákal je vnímán jako problém výhradně starých lidí, se kterým se nedá nic dělat. I proto o něm koluje mnoho nepravdivých a nepřesných informací. Tyto mýty pak způsobují, že se lidé bojí léčby a zbytečně riskují, že oslepnou. Víme, jak ho poznat a co se s ním dá dělat!

Článek

Šedý zákal je nejčastější příčina oslepnutí na světě. Není ale neléčitelný. Mnozí lidé se kvůli mylným informacím o této nemoci připravují o plnohodnotný život. Víte, komu nemoc hrozí a jak skutečně probíhá operace?

Příznaky šedého zákalu: rozostřené vidění

Rozostřené vidění je jedním z nejčastějších projevů šedého zákalu. Mezi další patří dvojité vidění, zhoršení zraku za jasného světla nebo náhlý úbytek dioptrií na blízko. „Čočka v lidském oku je za normálních okolností čirá. V průběhu života může dojít k postupnému zkalení, které nazýváme šedým zákalem. Člověk se pak dívá na svět jako přes zamlžené okno nebo igelitový sáček, nemůže číst a v krajních případech rozeznává jen světlo a tmu,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Hendrickson z Canadian Medical. V těchto případech proto na nic nečekejte a vydejte se k lékaři.

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Pozor na užívání některých léků. I ty mohou zvyšovat riziko šedého zákalu.Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Komu hrozí šedý zákal: rizikové faktory

Šedý zákal postihne každého druhého člověka nad 75 let. V ohrožení jsou už ale i šedesátníci. Skutečná příčina nemoci přitom není známá. Ví se pouze o rizikových faktorech, které pravděpodobnost nemoci zvyšují. Patří mezi ně úrazy očí, hodně času stráveného na intenzivním slunci bez ochranných brýlí, vyšší dioptrické vady, záněty oka i kouření. Rizikovým faktorem je i dlouhodobé užívání některých léků, především kortikoidních hormonů.

Mezi jeden z nejčastějších rizikových faktorů pro vznik šedého zákalu patří cukrovka. Při diabetu nejsou zdaleka ohroženy jen cévy a srdce. Právě postižení očí patří k jeho nejzávažnějším komplikacím. Diabetici musí pro hojnější výskyt šedého zákalu častěji navštěvovat očního lékaře i s ohledem na sledování případných diabetických změn na sítnici – diabetická retinopatie. Četnost návštěv určuje lékař podle závažnosti onemocnění.

Léčba: kapky vám nepomůžou, operace ano

Někomu zpočátku stačí lepší osvětlení a silnější brýle, ale nakonec je vždy nutné zkalenou čočku z oka chirurgicky odstranit a nahradit ji čočkou umělou. Mezi starší generací panuje fáma, že vás před šedým zákalem ochrání kapky do očí. Na to zapomeňte. Šedý zákal úspěšně vyléčí jedině operace. A čím dřív, tím lépe. Odborníci doporučují zákrok hned v okamžiku, kdy se začne pacientům zhoršovat zrak.

Foto: Zynatis, Shutterstock.com

Oční kapky šedý zákal nevyléčí. Vždy navštivte lékaře a poraďte se s ním.Foto: Zynatis, Shutterstock.com

Operace šedého zákalu: jak probíhá a kolik stojí?

Operaci se mnohdy lidé snaží vyhnout, co to jde. Ta přitom dnes už patří k rutinním výkonům, je hotová během pár minut a provádí se pouze ambulantně. Je možné si vybrat buď klasickou formu, kdy lékař pomocí speciálního přístroje zkalenou čočku rozdrtí a odsaje, nebo šetrnější metodu laserem, který lékaři asistuje v určitých fázích operace. Oční víčka jsou po celou dobu přidržena speciálním fixátorem, jenž brání mrknutí. Lékaři při zákroku sejmou zkalenou čočku oka a nahradí ji umělou.

Během operace nebudete v celkové narkóze, ale bolesti se bát nemusíte – pro umrtvení se používají znecitlivující oční kapky. „Během výkonu, který je prakticky bezbolestný a trvá méně než 30 minut, se pacientovi může vrátit téměř 100% zraková ostrost. Někteří tento výkon popisují jako malý zázrak. Je proto opravdu zbytečné případnou operaci oddalovat a zbytečně žít v mlze a nejistotě, když vám tento krátký výkon může zase rozzářit život,“ uzavírá Zuzana Hendrickson.

Nejdříve vám lékaři odoperují jedno oko a během týdne i to druhé. Operaci hradí pojišťovna a mohou ji absolvovat i devadesátníci.

Šedý zákal

  • Jiný název - Katarakta
  • Popis - Čočka v oku se postupně zakaluje a zhoršuje se vidění.
  • Příznaky - Rozostřené, dvojité a zhoršené vidění, zvýšená citlivost na světlo
  • Léčba - Jedinou účinnou léčbou je včasná operace, nic jiného nefunguje. Zanedbání nemoci může vést ke slepotě.
  • Statistika - Šedý zákal postihne každého druhého člověka nad 75 let.
  • Prevence - Příčina nemoci není známa. Riziko vzniku zhoršuje např. UV záření, kouření, cukrovka, oční úrazy a užívání některých léků.

Odborná garance: doc. MUDr. Šárka Skorkovská, Oční klinika NeoVize Brno

Reklama

Načítám