Hlavní obsah

Na čem ušetříte v říjnu? Na hřbitově a exotice!

Foto: AntGor, Shutterstock.com

Foto: AntGor, Shutterstock.com

Reklama

Co byste měli hledat v letácích, které se ve vašich schránkách objeví v říjnu? Podle dlouhodobých statistik nabídnou firmy za akční ceny hlavně dušičkové zboží a exotické ovoce.

Článek

Září a s ním návrat dětí do školy dovede pěkně provětrat rodinné peněženky. Není tedy divu, že si říjnové akční letáky možná prohlížíte s větší pečlivostí, a hledáte, jak co nejvíc ušetřit. Kromě klasických komodit se tu dají najít i vyloženě říjnové stálice. Které to jsou?

Nejčastější říjnové slevy

Dlouhodobé statistiky mohou napovědět, které zboží se vyplatí kupovat právě v říjnu, protože je tou dobou pravidelně v akci. „Mezi říjnové stálice patří mražené ovoce, džemy, džusy a oříšky. Alkohol koupíte ve slevě také v největší míře a nesmíme zapomenout ani na spotřebiče vhodné pro úklid, vůně do bytu a kosmetiku či parfémy,“ říká Petr Miklík ze srovnávače cen a slev Kupi.cz.

Stejné komodity můžete najít jistě i v letácích, které se co nevidět ocitnou ve vašich schránkách. V nejbližší době v nich ale budou převládat hlavně slevy na věci kolem Dušiček a exotické ovoce.

Dušičkové nákupy

To, že se blíží Dušičky, tedy Památka zesnulých, poznáte nejen podle kalendáře, ale i podle nabídky v obchodech. Právě v říjnu nemůžete přehlédnout nejčastější slevu vůbec – a to je na hřbitovní lampy všeho druhu a velikostí. „V akcích je pořídíte od 6,90 Kč až po 33,90 Kč. Samozřejmě to záleží na typu, ale v průměru lze na nákupu ušetřit bezmála 43 procent,“ říká Petr Miklík.

V nabídce zboží s dušičkovou tématikou  najdete také náplně do hřbitovních lamp – pořídíte je v průměru za 17,70 Kč za kus, to je sleva skoro o třetinu. Olejovou hřbitovní svíčku pak za 16,80 Kč za kus, což je o necelých 27 procent méně než bez slevy. V akci bývají také chryzantémy – svazek vyjde na 68 Kč, což je o 42 procent méně, než je jejich běžná cena.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Nejčastěji se v říjnových letácích objevují hřbitovní svíčky všeho druhuFoto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Exotika v akci

Užili jste si v létě na dovolené u moře pořádnou porci exotického ovoce, takže si ho dopřáváte častěji i doma? Obchodníci tomu jdou naproti a nabízejí exotické ovoce ve slevě. I když hlavní sezona citrusů teprve přijde, stejně už i v říjnu můžete docela zásadně ušetřit, když budete dobře vybírat druh.

Oproti loňsku podražily mandarinky, ale citrony nikoli. Kilo citronů byste měli koupit v akci kolem 23 Kč, což je sleva 21 procent oproti běžné ceně. Mandarinky nabídnou ve slevě  kolem 29 Kč za kilogram – což je zhruba o 7 korun na kilu víc než za kolik byste je v akci koupili loni. Pomelo vás v akci přijde na 28,30 za kus – což je o 33 procent méně, než je běžná cena. Na kaki ušetříte také třetinu, konkrétně 32 procent, kus koupíte v akci asi za 11 Kč. Oblíbené granátové jablko  si také udrželo cenu – loni se v akci prodávalo v průměru za 17,80 Kč, letos to bude kolem 18 Kč.

Foto: gisheva Maria, Shutterstock.com

Granátové jablko patří k těm druhům exotického ovoce, které si udržuje od loňska stejnou cenuFoto: gisheva Maria, Shutterstock.com

Sleva dobrá, ale nehamouněte!

Ani ve slevě byste neměli kupovat víc ovoce, než jste schopni zkonzumovat, protože je velká škoda ho vyhazovat. Při nákupu si ohlídejte jeho kvalitu. Rozhodně nekupujte nic, co už má to nejlepší za sebou. I když u exotického ovoce většinou platí, že je sklizeno nedozrálé, aby vydrželo dlouhou cestu na váš stůl, takže je spíš nutné ho nechat doma dojít.

„Stačí, když ho necháte pár dnů v pokojové teplotě a na denním světle. To platí kromě exotických druhů například také pro rajčata či broskve. K rychlejšímu uzrávání  citrusů můžete využít to, že když je dáte do papírového sáčku spolu s jablkem, budou zralé dřív. Ale pozor, například u manga nebo kiwi tím nastartujete hnilobný proces,“ radí Josef Pizúr, provozní ředitel firmy Freshbedynky.

Milujete ovoce, ale nebaví vás ho loupat? Naučíme vás, jak si to ulehčit: Jablko s gumičkou aneb 5 fíglů, jak si poradit s loupáním a porcováním ovoce.

Reklama

Související témata:

Načítám