Hlavní obsah

Grep, pomelo, pomeranč: Který pro imunitu i při hubnutí?

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Že je dobré nasadit do boje s podzimními virózami dostatek citrusů, není nic nového. Víte ale, že vám pomohou i proti splínu z šedivých dnů a zabojují s nežádoucími kily?

Článek

Citrony, grepy, pomeranče a mandarinky pomohou vyladit obranyschopnost vašeho těla. Vsaďte ale i na méně známé citrusy, jako je pomelo nebo kumquat (ovoce vypadající jako malé pomeranče). Pomohou zdraví, kráse i štíhlejší postavě.

Na podzim nesmí chybět

K prevenci virových onemocnění napomáhá zvýšit objem vitaminu C  v jídelníčku. Citrusy ho obsahují, ale v množství rozhodně nevedou. Více vám ho poskytne rakytník, černý rybíz, brokolice, kapusta nebo šípky. Citrusy jsou vedle „céčka“ zdrojem dalších důležitých živin, které vám pomohou s imunitou, únavou, poškozenými vlasy i sluncem přetíženou pokožkou.

Podzim rovněž přeje početí (nejvíc dětí se rodí v červnu). Pokud plánujete miminko, zařaďte je do vašeho i partnerova menu. Jsou bohaté na kyselinu listovou, pomáhají předcházet křečovým žilám a zvyšují pohyblivost spermií.

S citrusy doplníte:

  • vitamin A (grep, mandarinka): zlepšuje zrak za nízké světelnosti, posiluje imunitu, svědčí vlasům a pokožce, zvyšuje potenci
  • draslík (pomeranče, pomelo): snižuje tlak, prospívá ledvinám, zahání únavu
  • hořčík (citron, grep): chrání před depresemi, únavou, padáním vlasů
  • vápník (grep, kumquat): prospívá kostem a zubům, reguluje hormonální činnost a trávení, zvyšuje pohyblivost spermií
Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Jíme i očima. Když ovoce krásně naaranžujete, budou ho chtít i dětiFoto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Při nadváze ano, při obezitě pozor

Citrusy prospívají i hubnutí. Pomáhají udržovat normální hladinu hormonů, což je důležité pro zpracování tuků a stabilní hodnoty inzulínu. Díky vláknině snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, obsažený draslík zase zabraňuje zadržování přebytečných tekutin v těle.

Máte-li ale kvůli váze potíže s cholesterolem či krevním tlakem a užíváte na to léky, na citrusy pozor, patří mezi potraviny, které dokážou snížit, či zvýšit účinky léků. „Problematická je například kombinace grepu a léku na cholesterol. Citrusy negativně ovlivňují i léky na léčbu vysokého krevního tlaku nebo na ředění krve,“ varuje PharmDr. Michala Belasová, vedoucí odborných projektů lékáren Benu.

Chrání před cukrovkou i rakovinou

Citrusy obsahují flavonoidy, které umí prodloužit mladý vzhled, ale chrání i před rakovinným bujením. Dužina citrusů je rovněž významným zdrojem vlákniny, hlavně kumquat, pomeranče a mandarinky. To svědčí trávení, imunitě a vstřebávání živin, ale pomáhá snižovat i riziko vzniku cukrovky. Ovšem pozor, to platí, pokud konzumujete plody celé, pití šťáv z citrusů může toto riziko naopak zvýšit, protože šťávy mají vyšší glykemický index. Nejvhodnější je citron a grapefruit.

Svědčí zraku  

Vitamin A v citrusech zlepšuje zrak za podzimního šera, očím ale prospívá mnohem více. „Zvýšeným příjmem vitaminu A lze úspěšně zneškodnit volné kyslíkové radikály, které přispívají k degeneraci žluté skvrny. Toto onemocnění způsobuje ztrátu ostrého vidění,“ vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize. Dlouhodobý přísun vitaminů C a E může také snižovat riziko vzniku šedého zákalu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Citrusy napomáhají snížit krevní tlak i cholesterolFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Prodlouží opálení

Krásně bronzová pokožka vám vydrží déle, pokud vsadíte na ovoce a zeleninu bohaté na beta-karoten. „V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, který je rozpustný jen v tucích. Aby ho tělo zužitkovalo, musíte tuto kategorii potravin jíst vždy v kombinaci s těmi správnými tuky,“ radí nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravestravovani.cz. Doplňte tedy ovoce a zeleninu třeba hrstkou ořechů, slunečnicovými semínky, olivovým olejem nebo kouskem avokáda.

Citrusy jsou navíc přirozeně šťavnaté, pokožce tak dodají potřebnou vláhu, aby nebyla vysušená a vrásčitá. Vitamin C obsažený v citrusech navíc zmírní následky začervenalé pokožky od sluníčka.

Jak často si na podzim dopřáváte citrusy?

Reklama

Načítám