Hlavní obsah

Jíte ovoce nemyté? U kterého je to největší risk?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ovoce ze supermarketu nejspíš omyjete, ale co s jablky ze zahrádky nebo v lese, kde děti trhají borůvky rovnou do pusy? Konzumací nemytých plodů bohužel riskujete střevní infekce i vážné choroby.

Článek

Myjete si ovoce? Je jedno, zda jste jablko utrhli na zahradě, u silnice, anebo koupili na tržnici během dovolené – pořádně omýt by se mělo každé. Ulpívají na něm nejen nečistoty ze vzduchu a zbytky hnojiv, ale i bakterie či paraziti ohrožující vaše zdraví.

Neriskujte letní průjmy

Trpíte v létě více na zažívací potíže? Jejich výskyt v tomto období skutečně narůstá, stejně jako počet závažnějších infekcí, například salmonelózy nebo listeriózy. Příčinou je horko – potraviny snadněji podléhají zkáze. Jistě víte, že se lze nakazit z masa, mléka, ze zmrzliny, majonézy nebo uzenin. „Častou příčinou letních průjmů je ale i konzumace nemytého a neoloupaného ovoce. Pokud jste citlivější na zažívací ústrojí, je možné se na toto kritické období připravit preventivním užíváním probiotických doplňků stravy,“ radí praktická lékařka Petra Nová z Prahy.

Foto: AXL, Shutterstock.com

Pokud konzumace neumytých plodů skončí jen průjmem, můžete být rádiFoto: AXL, Shutterstock.com

Pozor dávejte obzvlášť na cestách

Nemyté ovoce a zelenina představují hrozbu zejména v exotických zemích. Tam nedodržením hygienických nároků riskujete i vážnější potíže, včetně shigelózy, žloutenky či břišního tyfu. „Potíže se mohou objevit při návštěvě Afriky (včetně oblíbeného Egypta), Jižní Ameriky, Indie a dalších asijských zemí,“ varuje lékařka.

Zrádná slupka

Lékaři doporučují ovoce či zeleninu omýt, nebo ještě lépe oloupat. Platí to bez výjimky – myjte i slupku, kterou nehodláte jíst. Zrádný může být meloun. Máte-li ve zvyku nakrájet ho na plátky a pak ze slupky vykusovat, z nemyté zelené části můžete chytit infekci. Riziko představuje i plátek citronu ve sklenici s vodou.

Foto: Vesna Danity, Shutterstock.com

Ovoce myjte a nejlépe i loupejte – zbytky pesticidů voda neodplavíFoto: Vesna Danity, Shutterstock.com

Voda před pesticidy nechrání

V boji se zbytky pesticidů a herbicidů bohužel jen omytí vodou nestačí, pronikají totiž do samotného plodu. Největší koncentrace je ve slupce a pod ní, proto vás většiny toxinů může zbavit oloupání. Pokud chcete zůstat jen u omývání, smíchejte studenou vodu (v poměru 9 : 1) s octem, sodou či citronovou šťávou a ovoce nechte v koupeli zhruba patnáct minut. A vždy si pak omyjte ruce mýdlem, ať toxiny neroznášíte dál.

Z obchodu si nesete i hnůj

Neškodné však nejsou ani bio produkty. Plodiny znečištěné hnojem mohou obsahovat bakterii Listeria monocytogenes, způsobující listeriózu. Ta je riziková zejména pro těhotné, může vést k potratu, předčasnému porodu, poškození nervového systému plodu či jeho úmrtí.

Pozor i doma na zahradě

Omýt byste měli i vše ze zahrádky. Půda může být bohatá na dusičnany nebo v ní jsou třeba zbytky pesticidů, třebaže žádnou chemii nepoužíváte – v zemi zůstanou i desítky let. Na zvýšenou hygienu dbejte, mají-li na zahradu přístup domácí zvířata, nákazu (např. leptospirózu) mohou zavléct i ježci nebo hlodavci.

„Ačkoli blechy patří mezi vnější parazity, neznamená to, že škodí jen povrchově. Mohou přenášet i řadu onemocnění, mimo jiné lymskou boreliózu či endemický tyfus. Obtížný hmyz je také mezihostitelem tasemnice, která parazituje v trávicím traktu zvířete,“ varuje veterinární parazitoložka Barbora Červená. „Nakažení tasemnicí pak může vést až k obávané alveolární echinokokóze, která těžce poškozuje játra,“ varuje lékařka. U koček je nebezpečná toxoplazmóza, riziková pro těhotné ženy.

Nebezpečí z českých lesů

V lese číhá tasemnice liščí. S borůvkami, brusinkami anebo ostružinami můžete zkonzumovat vajíčko tasemnice, které se na plod dostane z liščího trusu. To může vyvolat bolení břicha, ale i žloutenku či poškození jater. Onemocnění doprovází pocit únavy, bezdůvodné hubnutí, trávicí obtíže, horečky či zvětšená játra, léta se ale může v těle vyskytovat i bezpříznakově. Riziko nákazy je sice malé, ale přesto je lepší i tyto lesní plody omýt nebo je konzumovat jen tepelně zpracované.

Reklama

Související témata:
Listerióza

Načítám