Hlavní obsah

Na materiálu záleží! Podle čeho vybrat pohovku?

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr sedačky není zrovna jednoduchý úkol. Abyste s pohovkou byli dlouhodobě spokojení z hlediska funkčnosti, estetiky, praktičnosti a kvality, je třeba zvážit hned několik faktorů. A jeden z nejdůležitějších je potahový materiál.

Článek

Pohovka je poměrně velká koupě. Nebývá zrovna levná, je to investice na několik let, v místnosti k sobě okamžitě přitáhne pozornost a jedná se o jeden z nejvíce zatěžovaných kusů nábytku. Není tedy dobré koupit tu první, co vás zaujme. Raději před jejím nákupem zvažte několik věcí. Například materiál jejího čalounění. Proč je důležité ho řešit a jaké máte možnosti?

Otázky, kupujete-li sedačku

Jak často budete pohovku používat? Bude sloužit jen na denní použití, nebo na ní budete i pravidelně nebo alespoň občas spát? Kolik jste ochotni za ni utratit? Máte malé děti, případně domácí mazlíčky? Bude na ni často svítit slunce? Jak dlouhou životnost vyžadujete? Trpí někdo z vaší rodiny alergií?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Materiál pohovky vybírejte i podle toho, zda se na ní chystáte spátFoto: fizkes, Shutterstock.com

Odolnost proti oděru a barevná stálost

Sledujte údaje výrobce a zaměřte se například na odolnost vůči oděru. Ta určuje, jak snadno se povrch pohovky ošoupe. Zjišťuje se pomocí mezinárodně uznávaného testu Martindale a jako výsledná hodnota se tu udávají tzv. cykly. Pro každodenní běžný provoz hledejte pohovky s hodnotou alespoň 20 000 až 30 000 cyklů, pro občasné použití si vystačíte s hodnotou mezi 10 000 a 15 000. Samozřejmě platí, že čím vyšší číslo, tím déle látka vydrží.

Neméně důležitá je i barevná stálost na světle, hlavně pokud pohovku plánujete umístit poblíž oken, odkud na ni bude celý den svítit sluníčko. Udává se na škále od 1 do 8, kde nejvyšší číslo označuje vynikající stálost. Stačit by vám měly středové hodnoty, u oken směrovaných na jih či západ zvažte o něco vyšší.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Sedačka, na kterou bude většinu dne pařit sluníčko, by měla mít vyšší hodnotu barevné stálostiFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Polyester jako sázka na jistotu

Nejoblíbenějším materiálem současnosti jsou oprávněně potahoviny s polyesterem. Jsou snadno dostupné v nejrůznějších barevných variantách i cenových kategoriích a vybrat si můžete z rozdílných indexů oděru. Velmi snadno se čistí a v nabídce najdete také jejich voděodolné a snadno omyvatelné úpravy, což oceníte zejména, jestli máte děti.

Kočičím drápkům lépe odolají povrchy s jemnějšími oky, do nichž se drápky nezachytí tak snadno jako u hrubších struktur. Navíc je možné si pořídit i polyesterové stahovací potahy, které vám usnadní úklid a v případě poničení je jednoduše vyměníte.

Na lenošení a odpočinek je pak ideální potah z hebkého mikroplyše. Je měkký, příjemný na omak a prodává se i s voděodolnou úpravou, může se ale poměrně snadno ošoupat.

Samet vás zahřeje

Hebký a jemný samet je velmi příjemný na dotek a je pro něj typické, že výborně hřeje. Tyto jeho vlastnosti oceníte hlavně v chladných měsících nebo pokud jste zimomřiví. Jeho další výhodou je luxusní vzhled, který zútulní každý moderní interiér.

Protože je ale méně odolný vůči oděru, není příliš vhodný na časté používání. Také se na něm snadno zachytávají chlupy zvířat, drobky a další smetí, hodí se tedy spíše do domácností bez dětí a zvířat, jejichž majitelům nevadí věnovat pohovce trochu té péče a úklidu navíc.

Kůže jako symbol luxusu

Ve vyšší cenové kategorii se pohybuje také kůže. Její největší předností je, že se v ní nedrží roztoči a je proto ideální do domácností s alergiky. Působí luxusním dojmem, je snadná na údržbu a jen tak ji neprošoupete. Příliš si však nerozumí s ostrými předměty a vlhkem. V chladných místnostech navíc její povrch studí, v letních měsících naopak nepříjemně lepí a snáze se na ní zapotíte. Pomoc si ale můžete různými dekami přes gauč hozenými. Pak vám taková sedačka při správné péči vydrží klidně desetiletí. 

Lépe na tom není ani její levnější varianta umělá kůže neboli koženka, která k tomu všemu brzy praská a loupe se. 

Jaká sedačka pro koho?

Obecně se dá říct, že rodiny s dětmi a domácími mazlíčky si pro jeho praktičnost nejvíce oblíbí polyester a stahovací polyesterové potahy.

Samotáři bez dětí a zvířátek, jimž nevadí trocha práce navíc, si nejspíš zamilují luxus a glamour, jež vyzařuje ze sametu.

Pro alergiky je nejvhodnější kůže. Jen je nutné smířit se s tím, že v zimě chladí a v létě lepí.

Reklama

Související témata:

Načítám