Hlavní obsah

Co byste měli zvážit před nákupem sedačky?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Potřebujete do obýváku novou sedačku? Vybrat tu správnou z hlediska vzhledu, funkčnosti a kvality není snadné. Proto si vše raději předem promyslete. Ušetří vám to čas i riziko, že šlápnete vedle.

Článek

Protože je nabídka sedacích souprav v obchodech poměrně bohatá, je nutné si předem její nákup pořádně promyslet. Vybírat můžete ze sedacích souprav klasických, s úložným prostorem či s možností rozkládání. K dostání jsou i variabilní sety, které vám umožní si soupravu přizpůsobit vlastním požadavkům. Poradíme vám, jak se v tomto labyrintu vyznat a pořídit si takový kousek, ze kterého se budete těšit několik let.

Na sedačce nešetřete

Možná si říkáte, že cena je až na prvním místě. Máte pravdu, určitou hranici si stanovit musíte. Ale vysloveně šetřit byste měli raději na jiných kusech nábytku či doplňcích. Sedací souprava by měla být dominantou obýváku, která je nejen obdivována, ale také používána. Měla by být tedy reprezentativní, pohodlná a praktická. Navíc ji měníte jednou za několik let, takže by měla být co nejdéle pěkná.

Jaká sedačka se k vám vejde?

Klasická dvoumístná či trojmístná sedačka se hodí do menších prostor a pro ty, kteří mají obývák spíš jako reprezentační místnost, ale volný čas tráví raději v obývací kuchyni, kde mají třeba i gauč a televizi.

Ti, kteří se na sedačce rádi povalují, by měli volit alespoň tvar do L. Pro ty, kteří mají velkou rodinu nebo je neustále navštěvuje spousta kamarádů, je ideální tvar U. Velmi praktické jsou modulové sedačky, které se skládají z různých částí, a vy si je můžete sestavit do tvaru, který vám momentálně vyhovuje. A pokud nebudete mít sedačku u zdi, ale máte v plánu ji umístit do prostoru, poohlédněte se po modelu, který je čalouněný i vzadu. Ušetří vám to práci s případným maskováním této části.

Foto: Archiv firmy

Atraktivním solitérem v obývacím pokoji je prostorná sedací souprava Roberto ve tvaru U. Poskytuje dostatek místa pro odpočinek celé rodiny i pro posezení s přáteli. Rozměry: 345 × 202 × 212 cm. Cena: 25 690 Kč. Koupíte na e-shopu Žlutá halaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Flexibilní rohová pohovka může díky zadní části potažené látkou stát i uprostřed místnosti. Navíc z ní lze vytvořit i pohodlné lůžko s velkou lehací plochou. Otoman se dá podle potřeby namontovat vlevo nebo vpravo. Lavici s úložným prostorem lze připojit k pohovce nebo používat samostatně jako sedátko. Rozměry: 223 × 152 × 93 cm. Cena: 24 990 Kč. Koupíte v Tchibo Foto: Archiv firmy

Důležitá je snadná údržba sedačky

Při výběru sedačky byste měli s rozvahou volit materiál, a to především u polstrování. Samet a kůže jsou synonymem luxusu, ale nemusí každému vyhovovat (kůže, nebo látka?). Zvláště pokud máte doma malé děti nebo domácí mazlíčky. Ani umělá kůže (tzv. ekokůže) či koženka nejsou pro drápky koček či psů tím pravým, a když si na ně sednete třeba v minisukni, tak se nepříjemně přilepíte. V zimě prostor navíc pocitově ochlazují. Výhodou ale je jednoduchá údržba, která v mnohém předčí všechna negativa.

Nicméně nejoblíbenějším materiálem jsou v současné době potahoviny s příměsí polyesteru. Snadno se čistí, jsou cenově dostupné a vybírat můžete z velkého množství barevných odstínů. Některé sedačky jsou navíc opatřeny snímatelnými potahy, takže je jejich údržba ještě o něco jednodušší. Každopádně platí, že ať už vyberete jakýkoliv materiál, měl by být pro vás příjemný nejen vzhledově, ale také na dotyk.

Foto: Archiv firmy

Rozkládací sedací souprava U264 je celá potažená kůží v šedé barvě, díky čemuž se dá relativně snadno udržovat v čistotě. Rozměry: 279 × 228 cm. Cena: 67 999 Kč. Koupíte v Kika Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Designová sedačka Elena je potažená růžovým sametem, a přestože je velmi atraktivní, hodí se spíše od dámských budoárů. Do běžného obýváku je lepší volit nadčasové, neutrální barvy. Rozměry: 130 × 65 × 140 cm. Cena: 11 999 Kč. Koupíte v Möbelix Foto: Archiv firmy

S barvou sedačky opatrně

Není sporu o tom, že barevné sedačky jsou velmi krásné a dodávají interiéru výjimečnou atmosféru. Ale před nákupem barevnější varianty si odpovězte na otázku, zda budete fandou růžové barvy i za rok za dva či zda stále budete zbožňovat velké barevné květy, které vás teď na čalounění tolik nadchly.

Jistější je dát šanci nadčasovosti a zvolit neutrální odstíny, jako jsou bílá, béžová, šedá, hnědá a černá.

Foto: Archiv firmy

Modrá pohovka z kolekce Sofa Sill Q – Loop (Home Spirit) má tvrdší, ale pohodlné sezení a vzhledem ke svým rozměrům najde své místo především v menších obývacích pokojích. Součástí pohovky jsou i dva malé polštářky a snímatelný potah, které jsou ušité ze stejného materiálu. Rozměry: 158 × 85 × 80 cm. Cena: 31 500 Kč. Koupíte v Le Patio Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Rohová sedací souprava Hugo OT-2F je vybavená polohovatelnými zádovými opěrkami. Další předností je elektrická funkce sedáku, která umožňuje libovolně nastavovat jeho hloubku až do polohy příležitostného lůžka – kdykoliv si tak můžete snadno vytvořit libovolně velký prostor pro relaxaci. Rozměry: 204/269 × 77 až 97 × 107. Cena: 25 999 Kč. Koupíte v Asko-Nábytek Foto: Archiv firmy

Pohodlí především

Design je sice důležitý, ale pohodlné posezení či poležení je možná ještě důležitější. Proto vybírejte v klidu a beze spěchu. V obchodě se na sedačku posaďte. Jestli jste zvyklí na sedačce ležet, tak se prostě zujte a lehněte si.

Důkladně zvažte, zda vám vyhovuje výška a hloubka sedáku. Pokud máte například pohybové potíže, jsou důležité pevné opěrky, o které se při vstávání můžete opřít, a vyšší sedák. Jsou-li členové vaší rodiny spíše vyššího vzrůstu, určitě ocení vyšší zádovou plochu. Optimálním řešením jsou sedačky, které mají polohovatelné opěrky, područky i podsedáky.

Foto: Archiv firmy

Rohovou pohovku Friheten snadno rozložíte. Navíc disponuje úložným prostorem, kam můžete ukládat nejen lůžkoviny, ale třeba i sezonní oblečení. Rozměry: 230 × 151 × 66 cm. Cena: 11 088 Kč. Koupíte v IKEA Foto: Archiv firmy

Rozkládací, či s úložným prostorem

Rozkládací sedačka je velmi praktická věc, zvlášť když u vás občas potřebuje někdo přespat. Neméně praktický je ale i úložný prostor. A to nejen na náhradní lůžkoviny. Schováte tam časopisy, knihy, sezonní obuv či oblečení. Ideální variantou jsou proto sedačky, které disponují obojím.

Víte, co o vás prozradí vaše sedačka?  Víc, než si myslíte!

Reklama

Související témata: