Hlavní obsah

5 tipů, jak správně pečovat o koženou kabelku

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Reklama

Máte doma svou vysněnou koženou kabelku, do které jste investovaly nemalou částku? Pak byste o ni měly také správně pečovat. Jen tak vám vydrží roky. Schválně, dodržujete těchto 5 zásad?

Článek

Jste majitelkou kožené kabelky a chcete, aby vám vydržela navěky? Pak jí musíte věnovat náležitou péči. Málokterá žena to ovšem dodržuje. Přitom stačí pár jednoduchých triků, díky kterým vaše kabelka stářím ještě zkrásní. Kůže je totiž přírodní materiál, který léty zraje a vydrží opravdu dlouho.

1. Správné skladování je základ

Hodnotu a vzhled svého nejcennějšího kousku zachováte v první řadě správným odkládáním či zavěšením. Rozhodně byste ji neměly doma ani v kanceláři mít pohozenou jen tak na zemi, vždy ji pečlivě odložte na židli či si pořiďte háček ke stolu. Vyhraďte si jedno místo, kam ji po příchodu vždy odkládejte. Pokud ji dáváte do skříně, kabelka by měla viset za ucha. Více kabelek ale raději skládejte do police vedle sebe. Žádné hromadění jedné na druhou.

Střídáte-li kabelky, pak je vhodné kožený model uschovat do textilního vaku. Každá kvalitní a dražší značka by ho měla ke kabelce přiložit automaticky. Pokud se tak nestane, můžete použít třeba menší povlak na polštář. Zapomeňte na igelitovou tašku, ve které kůže nemůže dobře dýchat.

2. Zachovejte tvar

Chcete-li kabelku uložit na delší dobu do šatníku, respektujte její tvar. Proto vnitřek vycpěte, aby se neprohýbala na jednu či druhou stranu. „Použít můžete hedvábný papír, noviny nebo bublinkové výplně. V rámci vyšetření prostoru můžete menší kabelky vkládat do větších,“ doporučuje Markéta Folberová, návrhářka kožených kabelek a doplňků značky Folbeur.

„Myslete také na nosnost kabelky. I když do ní chcete dát celý váš svět, nedělejte to. Kůže je kůže a může se protáhnout,“ upozorňuje návrhářka.

3. Jednou za čas kůži natřete

Kůže časem trochu mění vzhled i intenzitu barvy. Dopřejte jí občas speciální balzám, určený na kůži. „Jedním z nejpřirozenějších způsobů ochrany je včelí vosk. Ten samotný je ale příliš tvrdý, proto je nejvhodnější včelí vosk ve formě jemné pasty – balzámu, který je přímo uzpůsobený k nanášení na povrch výrobku. Balzám kůži vyživuje a udržuje strukturu v kondici, aby nedocházelo k deformaci,“ říká Lukáš Matějček, zakladatel značky Bagind.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bagind, včelí vosk, 440 Kč. Folbeur, balzám na kůži, 290 KčFoto: Archiv firem

4. Pozor na vlhkost

Pokud si kabelku někde ušpiníte, zkuste ji vyčistit navlhčeným hadříkem s tuhým mýdlem. Nedávejte ji pod proud vody, který by ji akorát poničil. Chraňte ji také před deštěm. Zvlhne-li, vysušte ji savou bavlněnou látkou do sucha. Nikdy je však nefénujte, ani nepokládejte na topení, které by mohlo způsobit příliš rychlé vysušení a následné popraskání kůže. Kovové části kabelky pak čistěte navlhčeným hadříkem a následně vyleštěte suchým.

Když kabelku skladujete v látkovém vaku, můžete k ní přidat pytlíčky proti vlhkosti, které koupíte v obchodech s obuví a kabelkami. Často se však přidávají k nově zakoupeným produktům automaticky. Jsou to takové ty maličké bílé pytlíčky naplněné silicagelem.

Před prvním použitím je dobré kabelku nastříkat impregnací na kůži. Impregnovat můžete klidně každé tři měsíce.

Foto: Archiv firem

Zleva: Collonil, impregnace na kůži, 181 Kč, prodává Eobuv. Leather Quick Detailer, rychlý čistič kůže s dlouhodobou impregnací, 242 Kč, prodává NanowaxFoto: Archiv firem

5. Se škrábancem do opravy

Poškodí-li se vaše kabelka mechanicky a objeví se na ní škrábnutí, či dokonce natržení, pak vám nezbývá, než ji svěřit do rukou odborníka. Některé české firmy a brašnářství nabízejí ke svým kabelkám opravu automaticky, jindy se musíte poohlédnout po opravně ve vašem okolí.

Foto: Archiv firem

Zleva: .about leather., kožená ledvinka .bumbag.|.the rose., 3600 Kč. Nila, kožená ledvinka Lorena, 1990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Folbeur, kožená kabelka Macron Petit Nero, 6900 Kč. Bagind, kožená kabelka Moye Flamingo, 2290 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vasky, kožená kabelka Lisa Black, 3299 Kč. Elega, kožená kabelka Rombo, 5800 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Wittchen, kožená kabelka Venus, 6789 Kč. Kazar, kožená kabelka Nellie, 3990 KčFoto: Archiv firem

Stejně tak jako o koženou kabelku, pečujte také o kašmírový svetr!

Reklama

Načítám