Hlavní obsah

Intolerance chladu: Proč jsou na něj někteří tak citliví?

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různí lidé jsou na různé teploty různě citliví – to je normální. Někdo ovšem chlad snáší velice špatně a v takovém případě se může jednat o sníženou toleranci nízkých teplot. Co za tím může být a dá se zimomřivost nějak spravit?

Článek

Zimomřivost si nepleťte s chladovou alergií. Ta se projevuje kopřivkou a otoky a výjimečně i anafylaktickým šokem. Vedle toho špatná snášenlivost chladu je sice nepříjemná, ale člověka nijak zásadně neohrožuje.

Ženy trpí chladovou intolerancí častěji než muži, a to kvůli menšímu množství svalové hmoty a tenčí kůži, která na zimu reaguje rychleji. Ze stejného důvodu se snášenlivost chladu snižuje s věkem, kdy stárnutím dochází k přirozenému úbytku svalstva. Proto se staří lidé tak rádi vyhřívají na sluníčku. Jaké jsou další příčiny špatného snášení chladu a dá se problém vyřešit?

1. Nedostatek tělesného tuku

Tuk je izolátor tepla, takže těm, kteří ho mají málo, bývá často zima. Týká se to většinou hodně hubených lidí a také těch, kteří trpí mentální anorexií. „Neustálá zima bývá jedincům, kteří přijímají méně energie, než tělo potřebuje, typicky v dietách. Nezbývá tak energie na dostatečnou termoregulaci,“ upozorňuje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

2. Hormonální změny

Vlivem hormonálních výkyvů se vyšší vnímavost na změny teplot objevuje v menopauze – a nemusí se jednat jen o známé návaly horka, ale třeba i o zhoršenou snášenlivost chladu. „Zvýšená citlivost vůči změně teploty je běžná i v těhotenství, a to zejména v pozdějších fázích,“ říká vrchní praktická lékařka společnosti Moje ambulance Ludmila Mazylkinová. Zimomřivost postihuje i lidi se sníženou činností štítné žlázy (= hypotyreóza).

3. Problémy s cévami

Dalším původcem mohou být potíže s cévami, jako jsou křečové žíly nebo Raynaudův syndrom, což je porucha spočívající v abnormálním zúžení cév při reakci na chlad nebo stres. Zejména u kuřáků může pocit chladu anebo změna barvy prstů na nohou znamenat přítomnost ischemické choroby dolních končetin (nedostatečné prokrvení) – při takovém podezření je vhodné poradit se s lékařem.

Foto: Ekaterina Vidyasova, Shutterstock.com

Velmi hubeným lidem nebo pacientům s anorexií bývá pořád zimaFoto: Ekaterina Vidyasova, Shutterstock.com

4. Anémie

Typickou příčinou zimomřivosti je anémie neboli chudokrevnost. Tento stav je charakterizován nedostatkem červených krvinek a mezi příznaky patří únava a právě nesnášenlivost nízkých teplot.

5. Fibromyalgie

Ve hře bývá i fibromyalgie, což je chronický nezánětlivý syndrom postihující svaly a kosti, který působí bolest a souvisí s celkovou přecitlivělostí na různé podněty, včetně chladu. Častější je u žen.

6. Potíže s mozkem

Vzácně může důvod ležet i v hypotalamu, což je centrum mozku zodpovědné za regulaci tělesné teploty. Proto jakákoliv choroba, která jej ovlivní, může zároveň ovlivnit i toleranci teplot, a tedy i chladu.

7. Úzkosti a deprese

Během úzkostných stavů je tělo ve stresu, srdce proto pumpuje nejvíce okysličené krve do velkých svalů, které jsou důležité pro boj nebo útěk, nižší množství pak do méně potřebných částí, jako jsou prsty nebo pokožka. Důsledkem může být zblednutí, studené končetiny, třas i zimnice.

Foto: Burdun Iliya, Shutterstock.com

Se zimomřivostí někdy souvisí i vyšší unavitelnost – obojí může být znamením chudokrevnostiFoto: Burdun Iliya, Shutterstock.com

Kdy vyrazit k lékaři

Třebaže se většinou nejedná o nic vážného, intolerance chladu může být i známkou nemoci. Otravuje vám život? Svěřte se odborníkovi. „Zmínit problém můžete svému praktikovi kdykoliv při preventivní prohlídce, především ale když tento pocit vznikl náhle, v čase se rychle zhoršuje, případně je spojen se změnami barvy kůže prstů, typicky zbělání nebo zmodrání,“ říká Dalibor Stoszek, praktický lékař z kliniky Canadian Medical.

Reklama

Načítám