Hlavní obsah

Nadýchané minivánočky bez složitého pletení

Hodnocení:
(6)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Je u vás doma bitka o patičky vánoček? Nebo si netroufáte na pletené té klasické? Ať tak či onak, tenhle způsob vyřeší oba problémy.

Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 330 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 75 g cukru krupice
  • 120 ml vlažného mléka
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrst rozinek
Na potření a posypání
  • 1 vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Do velké mísy prosejte mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Vidličkou trochu promíchejte s okolní moukou, dokud nevznikne řidší těstíčko. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Krok 2: Přidejte do mísy všechny zbylé ingredience, máslo má být rozpuštěné. Množství mléka se může trochu lišit podle toho, jak moc mouka saje. Zadělejte hladké nelepivé těsto. Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Troubu zapněte na 180 °C. Těsto propracujte a rozdělte na 4 stejně velké části. Z každého kusu vyválejte dlouhou nudli. Pravý konec zamáčkněte asi do 2/3 délky těsta, aby vzniklo oko. Zbylý třetinový volný konec horem protáhněte okem doprava. Oko směrem doprava otočte a vzniklým malým otvorem. Shora dolů protáhněte zbylý volný kousek těsta a zamáčkněte.

Pokud preferujete foto návod, najdete jej v tomto článku.

Krok 4: Upletené housky položte na plech a nechte ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem.

Dobrou vánoční chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama