Hlavní obsah
3,5
(32)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Je u vás doma bitka o patičky vánoček? Nebo si netroufáte na pletené té klasické? Ať tak či onak, tenhle způsob vyřeší oba problémy.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 330 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 75 g cukru krupice
  • 120 ml vlažného mléka
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrst rozinek
Na potření a posypání
  • 1 vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • cukr moučka
Článek

Postup

01.

Do velké mísy prosejte mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Vidličkou trochu promíchejte s okolní moukou, dokud nevznikne řidší těstíčko. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

02.

Přidejte do mísy všechny zbylé ingredience, máslo má být rozpuštěné. Množství mléka se může trochu lišit podle toho, jak moc mouka saje. Zadělejte hladké nelepivé těsto. Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

03.

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto propracujte a rozdělte na 4 stejně velké části. Z každého kusu vyválejte dlouhou nudli. Pravý konec zamáčkněte asi do 2/3 délky těsta, aby vzniklo oko. Zbylý třetinový volný konec horem protáhněte okem doprava. Oko směrem doprava otočte a vzniklým malým otvorem. Shora dolů protáhněte zbylý volný kousek těsta a zamáčkněte.

04.

Upletené housky položte na plech a nechte ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem.

Dobrou vánoční chuť!

Reklama

Související témata: