Hlavní obsah

Snadnější než vánočka: lahodná tvarohová štola

Hodnocení:
(125)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Rádi byste na svátky kromě cukroví upekli něco sladkého, ale na vánočku si netroufáte? Pak je pro vás ideální variantou vánoční tvarohová štola. Podle našeho receptu ji zvládne opravdu každý!

Ingredience pro:
2 štoly
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 150 g změklého másla
  • 100 g rozinek
  • 6 lžic rumu
  • 100 g sekaných mandlí
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g marcipánu
Na cukrovou krustu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Rozinky namočte den předem do rumu nebo je jako já nechte nabobtnat bleskově po zahřátí v mikrovlnce či na plotně.

Krok 2: Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku a změklé máslo zpracujte na hladké těsto. Přidejte rozinky (i s nevsáklým rumem), nasekané loupané mandle a kandované ovoce (já jsem dala směs zázvoru s pomerančovou a citronovou kůrou) a znovu pořádně propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

Tvaroh, máslo a sušené ovoce zajistí dokonale vláčné těsto

Krok 3: Z těsta pak buď rovnou vytvořte dva válečky, nebo ho rozválejte na obdélník, doprostřed položte váleček z marcipánu (na jednu štolu potřebujete 100 až 150 g marcipánu), přehněte přes něj okraje těsta a pořádně utěsněte.

Foto: Jakub Jurdič

Z těsta buď rovnou tvořte válečky, nebo ho jako já rozválejte a naplňte marcipánem

Krok 4: Přeneste na pečicí papír a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Krok 5: Ihned po upečení štolu potřete rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem. Po vychladnutí pak natěsno zabalte do alobalu a nechte dva až tři týdny odležet – nebo jako my v redakci nedbejte doporučení a ověřte si, že štola je naprosto dokonalá okamžitě po upečení...

Foto: Jakub Jurdič

Ihned po upečení vytvořte lahodnou cukrovou krustičku: ještě horkou štolu stačí potřít rozehřátým máslem a bohatě posypat moučkovým cukrem

Foto: Jakub Jurdič

Voňavou štolu plnou šťavnatého ovoce a křupavých mandlí zvládne opravdu každý, a navíc vám vydrží vláčná až do Vánoc

Vidíte, jak je to snadné! Zkusíte letos kromě vánočky i tvarohovou štolu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek