Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rádi byste na svátky kromě cukroví upekli něco sladkého, ale na vánočku si netroufáte? Pak je pro vás ideální variantou vánoční tvarohová štola. Podle našeho receptu ji zvládne opravdu každý!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 štoly
Těsto
  • 500 g hladké mouky
    1
  • 125 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček prášku do pečiva
    1
  • 250 g plnotučného tvarohu
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 150 g másla
    7
  • 100 g rozinek
  • 6 lžic rumu
  • 100 g mandlí
    8
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g marcipánu
    8
Cukrová krusta
  • 50 g másla
    7
  • 1 hrnek cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Rozinky namočte den předem do rumu nebo je nechte nabobtnat bleskově po zahřátí v mikrovlnce či na plotně.

02.

Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku a změklé máslo zpracujte na hladké těsto. Přidejte rozinky (i s nevsáklým rumem), nasekané loupané mandle a kandované ovoce a znovu pořádně propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

Tvaroh, máslo a sušené ovoce zajistí dokonale vláčné těstoFoto: Jakub Jurdič

03.

Z těsta pak buď rovnou vytvořte dva válečky, nebo ho rozválejte na obdélník, doprostřed položte váleček z marcipánu (na jednu štolu potřebujete 100 až 150 g marcipánu), přehněte přes něj okraje těsta a pořádně utěsněte.

Foto: Jakub Jurdič

Z těsta buď rovnou tvořte válečky, nebo ho jako já rozválejte a naplňte marcipánemFoto: Jakub Jurdič

04.

Přeneste na pečicí papír a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

05.

Ihned po upečení štolu potřete rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem. Po vychladnutí pak natěsno zabalte do alobalu a nechte dva až tři týdny odležet.

Foto: Jakub Jurdič

Ihned po upečení vytvořte lahodnou cukrovou krustičku: ještě horkou štolu stačí potřít rozehřátým máslem a bohatě posypat moučkovým cukremFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Voňavou štolu plnou šťavnatého ovoce a křupavých mandlí zvládne opravdu každý, a navíc vám vydrží vláčná až do VánocFoto: Jakub Jurdič

Vidíte, jak je to snadné! Zkusíte letos kromě vánočky i tvarohovou štolu?

Energetická hodnota celkem pro 1 štolu
Energie14 210,29 kJ
Bílkoviny66,95 g
Tuky147,6 g
Sacharidy444,22 g
Sůl0,83 g
SAFA57,89 g
Vláknina21,85 g
Cukry231,84 g

Načítám