Článek
Postup
Krok 1: Rozinky namočte den předem do rumu nebo je jako já nechte nabobtnat bleskově po zahřátí v mikrovlnce či na plotně.
Krok 2: Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku a změklé máslo zpracujte na hladké těsto. Přidejte rozinky (i s nevsáklým rumem), nasekané loupané mandle a kandované ovoce (já jsem dala směs zázvoru s pomerančovou a citronovou kůrou) a znovu pořádně propracujte.
Tvaroh, máslo a sušené ovoce zajistí dokonale vláčné těsto
Krok 3: Z těsta pak buď rovnou vytvořte dva válečky, nebo ho rozválejte na obdélník, doprostřed položte váleček z marcipánu (na jednu štolu potřebujete 100 až 150 g marcipánu), přehněte přes něj okraje těsta a pořádně utěsněte.
Z těsta buď rovnou tvořte válečky, nebo ho jako já rozválejte a naplňte marcipánem
Krok 4: Přeneste na pečicí papír a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.
Krok 5: Ihned po upečení štolu potřete rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem. Po vychladnutí pak natěsno zabalte do alobalu a nechte dva až tři týdny odležet – nebo jako my v redakci nedbejte doporučení a ověřte si, že štola je naprosto dokonalá okamžitě po upečení...
Ihned po upečení vytvořte lahodnou cukrovou krustičku: ještě horkou štolu stačí potřít rozehřátým máslem a bohatě posypat moučkovým cukrem
Voňavou štolu plnou šťavnatého ovoce a křupavých mandlí zvládne opravdu každý, a navíc vám vydrží vláčná až do Vánoc
Vidíte, jak je to snadné! Zkusíte letos kromě vánočky i tvarohovou štolu?