Hlavní obsah

Nahá jóga: Nový trend, který má přinést uvolnění a svobodu

Foto: Belovodchenko Anton, Shutterstock.com

Foto: Belovodchenko Anton, Shutterstock.com

Jóga je sice stará tisíce let, ale zároveň je velkým fenoménem moderní doby. Slibuje nespočet zdravotních přínosů na duši i na těle. Přesto je ale spousta lidí, kteří se z různých důvodů na skupinovou lekci stydí přijít. Pokud k nim patříte i vy, vyzkoušejte nahé cvičení ve tmě – nový trend, který slibuje pocit maximální svobody a uvolnění.

Článek

Nedostatečná fyzická kondice nebo kila navíc patří mezi hlavní důvody, proč lidé nechodí na skupinové lekce jakéhokoli cvičení. Jóga by ale primárně měla být o tom, co se děje uvnitř vás, nikoli navenek. A právě o to se snaží nahá jóga ve tmě. Víme, co vás na ní čeká a nemine! Troufli byste si vyrazit cvičit bez oblečení?

Nahá jóga není novinka

Nahá jóga je oblíbená hlavně v Americe, ale postupně dobývá celý svět, a své nadšence už si našla i v Česku. Nejde ale o žádnou moderní záležitost! Celá řada významných indických jogínů cvičila bez šatů už dávno před tím, než tento trend přišel do USA. Oblečení prý tělo jen svazuje a poutá ke společenským třídám.

Žádné srovnávání

Cílem cvičení v Evině rouše je hlavně to, aby se lidé neporovnávali s ostatními, nezkoumali své nedostatky v zrcadle a aby je nelimitovalo žádné nepohodlné oblečení. Šaty prý odvádějí pozornost od toho důležitého, tedy toho, co se děje uvnitř. (Víte, že se cvičením jógy dá překonat i závislost?)

Koncentrace na cvičení

Většina lidí není schopná se zcela odpoutat od svých denních úkolů a starostí a myslí na ně i během cvičení. Když k tomu ještě přemýšlí, jak u cvičení vypadá, porovnává se s ostatními nebo řeší, kde co koho škrtí a tlačí, je takřka nemožné dosáhnout vnitřního klidu a vnímání svého těla. Tedy toho, o čem by jóga primárně měla být.

„Díky cvičení nahé jógy můžete skutečně zažít pocit maximální svobody a uvolnění. Pokud se chystáte na takovou lekci úplně poprvé, budete mít možná smíšené rozpoložení, ale podle zkušeností našich klientů jde i přesto o pocity veskrze pozitivní,“ uvádí Věra Vojtěchová, zakladatelka Domu Jógy v Praze.

Foto: ViktoriaIvanets, Shutterstock.com

Cvičit bez šatů má údajně blahodárné účinky na ženskou psychikuFoto: ViktoriaIvanets, Shutterstock.com

Jak probíhá lekce nahé jógy?

A co tedy čekat na takové nahaté hodině? Tenhle typ lekce by někomu mohl přijít jako dobrý způsob pro okukování nahých těl než jako cvičení. Toho se podle lektorky Pavly Křečanové bát nemusíte:

„Na hodině nahé jógy je šero, pouze zapálené svíčky, které postupně zhasínáme, až je v místnosti naprostá tma. Člověk tak nemá příliš možností rozhlížet se kolem sebe. Lidé přijdou na lekci většinou oblečení, až v jejím průběhu postupně odloží oděv a ti ostýchavější mohou počkat až na úplnou tmu. Jak mají cvičit, se dozvídají pouze hlasem instruktora. Před koncem lekce se pak zahalí do osušky, kterou na recepci dostane každý příchozí. Obávat se nemusí ani zimomřiví jogíni, protože místnost je příjemně vyhřátá.“

Erotiku nečekejte!

Nahá jóga je tedy stejná jóga jako jakákoli jiná, jen s tím rozdílem, že je v místnosti tma a vy jste nazí. O žádné erotické cvičení rozhodně nejde. „Ráda bych zdůraznila, že nahá jóga není vulgární ani nenabízí erotický zážitek. Absence oblečení sice může pro některé představovat překážku, protože se cvičit nazí stydí, ale věřte, že stojí za to překonat počáteční stud či obavy. Zážitek, který si z nahé jógy odnesete, je k nezaplacení. Co se týče věku, nahou jógu může cvičit kdokoli. K nám chodí nejčastěji ženy, a to mezi 20 a 60 lety,“ uvádí Věra Vojtěchová.

Foto: Tawan Jz, Shutterstock.com

Hodina nahé jógy se od té klasické liší pouze absencí oblečeníFoto: Tawan Jz, Shutterstock.com

Body positivity a lepší sex!

Cvičení bez oblečení má prý ještě lepší účinky na psychiku než klasická jóga. Údajně pomáhá hlavně ženám lépe přijímat své tělo a jeho nedokonalosti, s čímž souvisí i zkvalitnění sexuálního života.

„Podle zahraničních studií dokáže nahá jóga  u některých lidí zmírňovat stres dokonce lépe než její ,oblečená verze', protože pomáhá rozvíjet pozitivní vztah k tělu, zlepšuje sexuální život a partnerský vztah,“ uzavírá Věra Vojtěchová.

Reklama

Související témata: