Hlavní obsah

Nechte svůj domov rozkvést podle moderních trendů

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend květovaného potisku vlastně nikdy nevyšel z módy. Mění se jen podoba, v které se aktuálně využívá. Takže pokud toužíte po romantickém detailu a optimistické atmosféře, vpusťte k sobě domů květy.

Článek

Ptáte se, jak máte dostat květinový vzor do svého domova? Tak především zapomeňte na květinové motivy droboučkých růžiček na záclonkách a čalounění, které zdobily interiéry vašich prababiček. Teď frčí velké květy, které vás na první pohled upoutají, ať už jsou na dekoračních polštářcích, nábytku či tapetě. A snadno tak ozvláštníte kterýkoli interiérový styl.

Květiny v interiéru

Pokud nejste zkušený designér, raději začněte s květinovým vzorem zlehka. Určitě se vám vyplatí držet se hesla dobrého pomálu. Zaměřte se na jeden detail, jako je například dekor květů na tapetě nebo čalounění. Praktické je pracovat s textiliemi, například s dekoračními polštářky. Až vás květy omrzí, snadno je vyměníte za jiný motiv.

Hlavně si ale dejte pozor na kombinování různých květinových vzorů. Pestrá záplava je hezká na louce, ale vašemu interiéru moc neprospěje. Spíš hrozí, že to pak bude u vás doma působit chaoticky a nevkusně. Přinášíme vám pár tipů, jak na to, aniž byste šlápli vedle.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Motivy levandule neodmyslitelně patří k bydlení ve stylu provence Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Stačí jedna zeď

Velké květy potřebují dostatečný prostor, a proto nejlépe vyniknou na větších plochách, jako jsou stěny, čela postele, velká sedačka, přehozy apod. Při dekorování květinovými motivy je tedy nejlepší a nejbezpečnější vsadit na jeden ústřední prvek. Interiér tak snadno vylepšíte, a přitom se vyhnete riziku kýče.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Interiér nebude působit nevkusně, když zvolíte k umístění květů pouze jednu stěnuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kontrast upoutá pozornost

Pokud chcete rychlou a výraznou změnu, vsaďte na kontrastní kombinaci. Trendy jsou teď velké bílé, bleděmodré a růžové květy na černém nebo tmavě modrém podkladě. Velké, stínované okvětní lístky krásných květů na něm skvěle vyniknou a dodají šmrnc každé místnosti.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tapetu s květy na černém pozadí lze doplnit dekoračním polštářkem se stejným motivemFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Watercolor: technika, která zjemňuje

Připadá vám zdobení interiéru velkými květy příliš divoké? Ani tak se jich ale nemusíte vzdávat. Stačí je jen zjemnit. S tím vám pomohou tapety nebo obrazy malované technikou watercolor. Jde o jemné tahy štětcem rozpité na těžkém, vláknitém papíru. Květinové vzory tak budou efektním ozvláštněním vašeho domova, ale nebudou tak výrazné, protože jejich barvy a kontury budou působit měkčeji a nenápadněji.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Květy s mírně rozpitými konturami nejsou tak nápadné a dobře ladí s pastelovými barvamiFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Květiny, sklo a beton

Jednou z výhod květinových motivů je, že je můžete využít ve všech typech interiérů. Vždyť trochu romantiky nikdy neškodí. Výraznější květinové vzory kombinované se sklem, pohledovým betonem a lakovaným nábytkem dodají modernímu bytu šmrnc.

Do interiéru zařízeného ve vintage stylu můžete bez obav umístit křeslo s květovaným čalouněním. Různé druhy květinových látek spojené třeba s patchworkovou technikou velmi pěkně ladí s venkovským stylem, takže jsou doslova ideální na chalupu. A pokud se vám zdají velké květy moc nápadné, můžete se inspirovat provensálským stylem a dekorovat svůj byt jen motivem levandule.

Foto: Anntuan, Shutterstock.com

Křeslo s čalouněním v dekoru květin je zajímavým doplňkem vintage styluFoto: Anntuan, Shutterstock.com

Kytky a psychika

Vzhledem k tomu, že zima je v plném proudu a na jaro si budete muset ještě chvilku počkat, je tato doba k ideální k tomu, abyste svůj domov trochu prozářily. A květiny jsou k tomu naprosto ideální. Nejen proto, že interiér díky nim získá nový šmrnc. Důležité také je, že jsou symbolem optimismu, lásky a pomohou vám navodit dobrou náladu, které není nikdy dost. Navíc tyhle květy nemusíte zalévat ani z žádné z nich nedostanete alergickou rýmu!

Reklama

Související témata:

Načítám