Hlavní obsah

Nejčastější chyby při hubnutí aneb Na váhu jen občas

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Rozhodli jste se letos dodržet své předsevzetí a jednou provždy shodit nadbytečná kila? Aby vaše snažení nepřišlo vniveč, je třeba vědět, jak na to. Nejčastějším důvodem selhání bývají stále se opakující chyby. Víme, které jsou ty hlavní i jak se jim vyhnout, a dosáhnout tak svého cíle.

Článek

Fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Ing. Veronika Jandová vás po dobu tří měsíců povede po cestě za vaším štíhlejším já. V dnešním dílu popisuje vše, co by vaši snahu mohlo překazit.

Chcete se i vy zúčastnit naší soutěže? Pořád se můžete zapojit, více se dozvíte níže.

Denní vážení

Jedním z nejčastějších prohřešků je častá kontrola hmotnosti. Je přirozené, že chcete být za svou snahu odměněni hmatatelnými výsledky, ale neustálé stoupání si na váhu nebo měření se může být naopak frustrující. Než sami na sobě spatříte výsledky, chvíli to bohužel potrvá.

„Z hlediska psychiky je dobré vážit se maximálně jednou za týden. Raději jednou za 14 dní, určitě však alespoň jednou měsíčně. Doporučuji se zároveň i přeměřit v oblasti hrudi, pasu, břicha, hýždí, stehen, lýtek, paží a pravidelně si měsíc co měsíc centimetry i kila zapisovat. Totéž platí u zkoušení si ,hubeného' oblečení, do kterého jste se vešli naposledy před několika lety. Psychika je to nejdůležitější, ze dne na den nelze zhubnout 10 kilogramů,“ varuje Veronika Jandová.

Nepleťte si tuky se svaly

Pokud jste začali intenzivně cvičit, je dost pravděpodobné, že vaše tělesná hmotnost začne stagnovat, nebo po několika týdnech dokonce přibude. V takovou chvíli nezoufejte, a zaměřte se spíš na centimetry.

„Občas se stane, že se váha začne pohybovat směrem nahoru, což může nejčastěji nastat v prvních 14 dnech nového režimu. Je to obvykle předtím, než tělo zjistí, že nemusí držet tukové zásoby, a začne je spalovat. Další nárůst kil může následovat ve fázi, kdy už jste dost zhubli a začínáte nabírat svalovou hmotu. Mějte stále na paměti, že svaly jsou těžší než tuky. Kontrolovat byste tedy měli centimetry, ne kilogramy,“ připomíná trenérka.

Špatně zvolený sport

Pozor také na výběr sportu. Různé módní druhy cvičení, které mají senzační reklamu, ještě nemusejí být vhodné pro každého. Je třeba zkoušet a vybrat si pohyb podle vašich možností, zdravotního stavu, a v neposlední řadě podle toho, co vás baví. Nutit se do sportu jen s cílem zhubnutí je to nejhorší. Pokud vás pohyb nebaví, stejně u něj dlouho nevydržíte, a naopak si ho zprotivíte natolik, že už s žádným jiným nezačnete.

„Je poměrně běžné, že jste si v zápalu nedočkavosti vybrali sport nebo osobního trenéra, který vám nevyhovuje, a vaše nadšení začíná vyprchávat. Nedovolte, aby převládl pocit zoufalství a nechuti. Porozhlédněte se po novém sportu či novém osobním trenérovi, máte na to právo, přemýšlejte, co by vás bavilo, naplňovalo. Každý si dřív nebo později najde to svoje,“ říká Veronika Jandová.

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Aby bylo vaše hubnutí úspěšné, je třeba si zvolit pohyb, který vás bude bavitFoto: AboutLife, Shutterstock.com

Zhubnout se dá jen za draho

Hubnout se dá i jinak, než že si zaplatíte osobního trenéra nebo permanentku do fitka. V případě, že nemáte dostatek finančních prostředků, nezoufejte. Sportovat můžete kdykoli a kdekoli bez potřeby speciálních cvičebních pomůcek.

„V dnešní době internetu se dá spousta věcí cvičit doma. Nejefektivnější formou domácích cvičení, která zaberou minimum času a přinesou maximum výsledků, je HIIT cvičení neboli vysoce intenzivní intervalový trénink. V patnácti minutách procvičíte celé tělo, zpotíte se a zlepšíte si kondičku. Kdo cvičí nerad, může zvolit i klasickou svižnou chůzi nebo indiánský běh venku,“ doporučuje Veronika Jandová.

Hubněte s námi a vyhrajte skvělé ceny!

Láká vás náš plán? Výborně! Můžete nejen shodit pár kil, ale také se zapojit do soutěže. Stačí se vyfotit teď a pak – po absolvování tříměsíčního programu. Takže vlastně máte tři měsíce na to se rozhodnout, zda se do soutěže zapojíte. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt! Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Hlavní cena je relaxační pobyt pro dva v romantickém hotelu Rezidence Zámeček v ceně 9 600 korun v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž, na vstup do wellness Aquaforum s bazény, vířivkou, saunou a lázeňskou klinikouFoto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 4. týden

Trenérka Veronika Jandová kromě rad k pohybu pro vás chystá každý týden jídelníček: „Připravila jsem speciální jídelníček, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to zcela individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zcela zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a sami brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - 1/2 avokáda rozmixovaná s neslazeným kakaem, banán, chia semínka, kokosové lupínky
  • Svačina - kus vodního melounu
  • Oběd - steak z vepřové kýty na rostlinném oleji s basmati rýží, červená paprika
  • Svačina - cottage sýr, čerstvá zelenina
  • Večeře - batátové hranolky, jogurtový dip podle receptu níže

Úterý

  • Snídaně - omeleta ze tří vajec, čerstvá zelenina, 2 plátky nakrájené šunky, 1 plátek sýra
  • Svačina - nastrouhané jablko s mrkví, 1/2 tučného tvarohu, ochutit skořicí a pár ořechy
  • Oběd - bulgur, libové uzené maso, čerstvá zelenina
  • Svačina - ananas, 150 g bílého/kokosového veganského jogurtu
  • Večeře - quinoa, porce krůtího masa na přírodní způsob s bazalkovým pestem, čerstvá zelenina
Foto: VasiliyBudarin, Shutterstock.com

Zdravý jídelníček by měl být složený především z čerstvých surovin, nikoli polotovarůFoto: VasiliyBudarin, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - 2 plátky celozrnného chleba, 3 plátky vysokoprocentní šunky, 1/3 salátové okurky / nakládané okurky
  • Svačina - ovesné sušenky podle receptu níže
  • Oběd - uzené/marinované tofu, černá čočka, nakládané okurky
  • Svačina - avokádo na sladko podle receptu níže
  • Večeře - muffiny na slano podle receptu níže

Čtvrtek

  • Snídaně - selský jogurt, hrst hroznového vína, lžička medu, hrst ořechů, kostička hořké 75% čokolády
  • Svačina - 3 plátky knäckebrotu, domácí pomazánka podle receptu níže, čerstvá zelenina
  • Oběd - lilek na černo podle receptu níže, cizrna, zelenina
  • Svačina - banán, hrst kešu ořechů
  • Večeře - salát z řepy, rajčat, cottage sýra, rukoly a polníčku, zálivka ze lžičky medu, olivového oleje a lžíce vinného octa

Pátek

  • Snídaně - cottage sýr, čerstvá zelenina, 2 plátky vysokoprocentní šunky, nastrouhaný 20% eidam
  • Svačina - porce ovoce
  • Oběd - pečený losos na rozmarýnu a citronu s celozrnnou rýží
  • Svačina - 2 plátky celozrnného chleba, 2 plátky vysokoprocentní šunky
  • Večeře - krůtí plátek na přírodno, rozmixovaná cizrna s tahini pastou, salát z cherry rajčat, špenátu a rukoly
Foto: Ryzhkov Photography, Shutterstock.com

I tučné ryby se do diety hodí! Losos vás zasytí a dodá vám spoustu energieFoto: Ryzhkov Photography, Shutterstock.com

Sobota

  • Snídaně - domácí ovesná kaše, kostička hořké 75% čokolády, špetka skořice, kustovnice čínská
  • Svačina - porce ovoce
  • Oběd15 - 3–4 celozrnné toasty rozpečené s máslem, 2 plátky vysokoprocentní šunky, 20% eidam, čerstvá zelenina
  • Svačina - 2 lžičky tahini pasty s citronem, čerstvá zelenina
  • Večeře - kari čočka podle receptu níže, s kuřecími kousky na přírodno, zelenina

Neděle

  • Snídaně - krajíc celozrnného chleba, 1/2 tofu, 2 plátky vysokoprocentní šunky, 2 pátky 20% eidamu, čerstvá zelenina
  • Svačina - ovocné nebo zeleninové smoothie
  • Oběd - bramborový salát s mozzarellou podle receptu níže
  • Svačina - celozrnná bulka s lučinou a rajčaty
  • Večeře - šopský salát s kuřecími kousky na přírodno

Vařte podle našich receptů

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty, a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné, a především chutné! Klikněte na odkazy a posuďte sami:

Muffiny na slano i avokádo na sladko se hodí jak k snídani, tak ke svačině. Snadný jogurtový dip i domácí pomazánku budete mít za pár minut hotové. Na ovesných domácích sušenkách si zase budete moct pochutnat zcela bez výčitek. Lilek na černo, kari čočka i bramborový salát s mozzarellou ozvláštní váš zdravý jídelníček!

Pustíte se do hubnutí s námi? Další články a recepty najdete zde.

Reklama

Načítám