Hlavní obsah

Jeden z nejlepších brankářů historie slaví 40! Jak to má v soukromí nejen on, ale i ostatní gólmani?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Brankář se může zdá jako nevděčná fotbalová role, i když by se bez nich neobešel žádný tým. Mít v bráně špičkového gólmana je základ úspěchu, přesto se ale v novinách pak spíš oslavují útočníci. U nás je brankářskou legendou Petr Čech, který dnes slaví 40. narozeniny.

Článek

Když se vyhrává, úspěch se většinou připisuje útočníkům, kteří skórovali. Když se prohrává, zmiňují se spíš chyby brankářů. Být gólman a střežit bránu je prostě nevděčná role. Možná o to těžší je zapsat se do paměti fanoušků jako legenda, jako mistr mezi tyčkami!

Takovou českou legendou je samozřejmě dnešní oslavenec Petr Čech. Kdo další dokáže střežit bránu svého týmu s odhodlaností a opravdovým fotbalovým umem?

Petr Čech (40)

Začínal jako útočník, ale už na prvním stupni ZŠ v něm trenéři objevili brankářský talent. A ten ho v roce 2004 dostal až do legendární londýnské Chelsea, odkud v roce 2015 přešel do Arsenalu FC.

Je považován za jednoho z nejlepších brankářů historie, v Chelsea drží klubový rekord v počtu vychytaných nul ve všech soutěžích a podobný rekord drží i v Premier League.

Jeho zářnou kariéru ovšem v říjnu 2006 při ligovém utkání s Readingem ohrozila nepříjemná srážka s irským záložníkem, při níž utrpěl frakturu lebky. Do Premier League se plně vrátil až v lednu dalšího roku a na hlavě měl speciální koženou helmu, která se stala běžnou součástí jeho výbavy až do konce kariéry v roce 2019.

Sportu se ale nevzdal, jen se postavil do jiné brány. Chytá za hokejový tým Guildford Phoenix a i tam mu to jde dobře. Od roku 2003 je ženatý s dlouholetou přítelkyní Martinou, s níž má dceru a syna.

Foto: Profimedia.cz

Speciální kožená helma se stala po vážném úraze v roce 2006 nedílnou součástí výbavy Petra ČechaFoto: Profimedia.cz

Thibaut Courtois (30)

Má vysokou postavu, což se brankáři vždycky hodí. Je ale také neuvěřitelně pohotový a mrštný a jen málokdy dělá chyby. I on chytal za Chelsea, ale od roku 2018 hlídá bránu španělského Realu Madrid, přičemž tenhle přestup vydělal Chelsea 39 milionů eur! V roce 2018 získal na mistrovství světa Zlatou rukavici – ocenění pro nejlepšího brankáře turnaje.

S bývalou přítelkyní Španělkou Martou Domínguez (29) má dvě děti. Zhruba měsíc před narozením druhého potomka se ale rozešli a sportovec chodí od července 2021 s izraelskou modelkou Mishel Gerzig (25).

Foto: Profimedia.cz

Belgičan patří k brankářské špičceFoto: Profimedia.cz

Alisson Ramses Becker (29)

Začínal v brazilském Internacionálu, ale v roce 2016 ho za 7,5 milionů eur koupil italský AS Řím. Tam byl brankářskou dvojkou, ale nakonec se vypracoval na jedničku. Zlomový okamžik jeho kariéry nastal v roce 2018, kdy ho koupil anglický Liverpool, a to za neuvěřitelných 62,5 milionů eur. Alisson se tak rázem stal nejdražším brankářem historie a překonal dosavadní rekord Gigiho Buffona (44), kterého v roce 2001 koupil Juventus od Parmy za téměř 54 milionů eur.

Hned v první sezoně Premier League získal Zlatou rukavici a i ve finále Ligy mistrů UEFA nepustil jediný gól. A daří se mu i v soukromém životě. V roce 2015 si vzal lékařku Natalii Loewe (32), s níž má tři děti.

Foto: Profimedia.cz

V Brazílii je fotbal národní hra a tenhle borec je jen další důkaz, že právemFoto: Profimedia.cz

Jan Oblak (29)

Hrál za nejrůznější portugalské týmy, ale v roce 2014 ho za 16 milionů eur koupilo Atlético Madrid a Oblak se stal nejdražším slovinským fotbalistou. Tenhle skoro 190 cm vysoký sportovec s třináctkou na dresu je mnohými považován za největší brankářský talent poslední doby. A mimochodem, sportovní nadání je v rodině zřejmě dědičné, Janova sestra Teja Oblak (31) exceluje v basketu, a to za tým ZVVZ USK Praha!

Foto: Profimedia.cz

Slovinský reprezentant chytá za Atlético MadridFoto: Profimedia.cz

Manuel Neuer (36)

Německý fotbalista proslul svou schopností předvídat a včas zakročit a více než právem je od roku 2011 velkou hvězdou Bayernu Mnichov. Ve stejném roce získal v Německu ocenění Fotbalista roku, které pak dostal ještě jednou, o tři roky později. Fanoušci říkají tomuhle skoro dvoumetrovému habánovi buď zeď, protože opravdu za sebe pustí jen máloco, nebo také keeper sweeper, což v překladu znamená něco jako strážce a zametač.

A jak to má v soukromém životě? Má za sebou nepovedené manželství s Ninou Weiss (28), kterou poznal v roce 2014 jako studentku berlínské univerzity. V roce 2017 se vzali, ale o tři roky později se konal rozvod. Nyní údajně randí s atraktivní blondýnkou Anikou Bissel (21).

Foto: Profimedia.cz

Tenhle sympaťák chytá za FC Bayern MnichovFoto: Profimedia.cz

Marc-André ter Stegen (30)

Má dokonalé reflexy a schopnost se rychle (a hlavně správně) rozhodovat. Podle mnohých je moderním typem gólmana, který umí nejen chránit branku, ale dokáže fungovat i jako libero, tedy obranný hráč, od něhož může tým zahájit útok.

Není vůbec překvapivé, že o odchovance německého Borussia Mönchengladachu projevila v roce 2014 zájem španělská FC Barcelona. Za ni od té doby hraje a loni v lednu tam oslavil i brankářské jubileum, za Barcelonu totiž odchytal tehdy 300. soutěžní zápas.

Je ženatý, v roce 2017 si vzal svou letitou přítelkyni Danielu Jehle (32) a v prosinci 2019 se jim narodil syn.

Foto: Profimedia.cz

Tenhle frajer chytá za FC BarcelonuFoto: Profimedia.cz

Obdivujeme je za jejich výkony na hřištích, ale někteří z nich opravdu nejsou žádní svatoušci. Tohle jsou průšvihy sportovců: Pamatuje si tyto skandály? 

Reklama

Související témata:
Premier League
FC Barcelona
FC Bayern Mnichov
AS Řím