Hlavní obsah

Nejmodernější pračky: Méně práce, více úspory i pohodlí

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Pračka patří mezi spotřebiče, jejichž služby využíváme téměř denně. Je proto důležité, aby dobře a dlouho fungovala. Poradíme vám, na co byste se měli zaměřit, abyste si vybrali takovou, která vám bude vyhovovat.

Článek

Obecných rad, jak si vybrat pračku, najdete na internetu spoustu. Ale víte, jaký typ si vybrat, když máte jasnou představu, co všechno od ní (kromě dobře vypraného prádla) očekáváte? V současné době totiž není problém mít doma pračku snů, jen musíte umět hledat. Zjistěte, který model se hodí právě k vám!

Když máte málo místa

Do malých koupelen jsou ideální předem plněné pračky s nižší hloubkou, kterým se říká slim. Neznamená to však, že se do nich nic nevejde. Přestože mají hloubku menší o patnáct i více centimetrů, než je standardních 60 centimetrů, s přehledem vyperou i 6 kilo prádla, což stačí pro čtyřčlennou rodinu.

Oblíbenou variantou do malých koupelen jsou vrchem plněné pračky, které mají šířku zhruba 40 centimetrů. U nich však musíte počítat s tím, že na výšku mají asi 90 centimetrů, a navíc budete potřebovat alespoň 50 centimetrů na otevření víka. (Triky pro malé koupelny)

Foto: Archiv firmy

Úzká pračka Electrolux PerfectCare 600 má hloubku jen 38 cm, takže se vejde i do prostor, které by pro spotřebiče standardních rozměrů byly příliš malé. Přitom v ní lze vyprat až 6 kg prádla. Cena od 8490 KčFoto: Archiv firmy

Když nechcete plýtvat práškem

Pokud vám není jedno, zda dáváte pracího prostředku příliš moc nebo málo, zaměřte se na to, aby pračka byla vybavená speciální technologií, která automaticky dávkuje ideální množství pracího prostředku a aviváže ze speciální velkoobjemové přihrádky. A to v závislosti na množství a druhu vloženého prádla, na úrovni jeho znečištění, podle tvrdosti vody a koncentrace pracího prostředku.

Foto: Archiv firmy

V pračce AEG ProSteam L7FBE69SCA jsou umístěny chytré snímače, které dokážou přesně vypočítat požadované množství pracího prostředku a aviváže k vyprání prádla. Cena od 19 300 KčFoto: Archiv firmy

Když zapomínáte vyndat prádlo

Pokud máte ve zvyku dát prádlo do pračky a jít třeba na procházku nebo používáte funkci odloženého startu, asi se vám už stalo, že jste na vyprané prádlo pozapomněli. A za pár hodin už nebylo po svěží vůni ani památky. I s tím však někteří výrobci praček počítají.

„Pračka po skončení pracího cyklu napustí a ohřívá malé množství vody. Vzniká jemná pára, která spolu s šetrnými obousměrnými pohyby bubnu vyprané prádlo v pravidelných cyklech provzdušňuje. Tím brání zmačkání, ztvrdnutí prádla a také šíření nežádoucích bakterií a vzniku nepříjemných pachů, a to až 6 hodin po skončení pracího cyklu,“ radí Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool. (Kdy dávat do pračky aviváž a kdy perličky?)

Foto: Archiv firmy

Pračka Whirlpool FWSG71283W EU zajistí provzdušňování prádla párou, pokud ho nemůžete hned po vyprání vyjmout. Cena od 8900 KčFoto: Archiv firmy

Když milujete moderní technologie

Neradi se zdržujete přemýšlením, jaký program zrovna zvolit, přitom ale chcete, aby bylo prádlo pokaždé dobře vyprané při minimálních nákladech na energii, vodu a přípravek na praní? Pak jsou pro vás určené chytré pračky, které jsou vybavené inteligentními senzory a pokročilými algoritmy. Ty přizpůsobí teplotu, množství vody i výkon motoru podle množství prádla, a zaručují tak nastavení pracího cyklu přímo na míru.

Některé typy mají textový displej, na kterém je přímo zobrazen daný prací program, případně doplňující informace k textu. „Nejvyšší modely je pak možné připojit k externím hlasovým asistentům a zadávat pokyny pračce hlasem. Pak váš jediný kontakt s pračkou bude vložení prádla, zavření dvířek a následné vyjmutí vypraného prádla. Vše ostatní je možné řídit hlasem,“ říká Martina Křižáková ze společnosti Candy Hoover ČR.

Foto: Archiv firmy

Pračku řady Candy RapidÓ lze díky funkci Snap & Wash propojit s mobilní aplikací simply-Fi. Hromadu prádla jednoduše vyfotíte a aplikace navrhne na základě množství a barev správný program, a to včetně teploty a počtu otáček. Cena od 7490 KčFoto: Archiv firmy

Když vás nebaví čistit pračku

Vytírání okolí bubnu a gumové manžety po každém praní dělá málokdo. Ale přitom je to docela důležité. Naštěstí existují pračky s automatickým čisticím systémem, který se aktivuje vždy po skončení cyklu. Vstříknutím vody na těsnění a sklo dvířek odstraní všechny nečistoty. A když je buben navíc osvětlený, máte přehled o každém kusu prádla uvnitř a už se nestane, že v něm zapomenete mokrou ponožku.

Foto: Archiv firmy

Pračka Gorenje WA84CS je vybavená samočisticím programem SterilTube, který ji udržuje i po těch nejnáročnějších úkolech čistou a bez bakterií. Cena od 9990 KčFoto: Archiv firmy

Reklama

Související témata:

Načítám