Hlavní obsah

Jak se udržet v kondici? Chodit každý den

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být ve formě znamená cítit se dobře a plní energie. Potom se vše tak nějak přirozeně daří. Také by se vám to líbilo? Začněte na sobě pracovat klidně hned. Chůze představuje skvělý způsob, jak se dostat do kondice a udržet si ji. Abyste toho dosáhli, musíte ale chodit denně. Proč a jak na to?

Článek

Sedavý způsob života vás do formy zrovna nedostane. Zřejmě také tušíte, že zvyšuje riziko obezity i potíže se srdcem. Chcete to změnit? Pomoci může pravidelný pohyb. Začněte zvolna chůzí. (Znáte děsivé důsledky věčného sezení?)

Stačí 30 minut, ale každý den

Chcete-li se dostat do formy a udržet si ji, je nejlepší lehké a pravidelné cvičení, které snadno zařadíte do svých denních rituálů. Ideální je dopracovat se na půl hodinku chůze denně. „Přemýšlejte nad malými cíli, nejde vám hned o to natrénovat na maraton. Důležité je udělat něco pro zdraví a k tomu stačí mnohem méně,“ říká výživová poradkyně a trenérka Lucie Tvrdoňová.

Odborníci nedoporučují kombinovat sedavý životní styl s občasnými náročnými tréninky – náhlé změny by natropily více škody než užitku, mohly by třeba nadměrně zatížit srdce a způsobit jeho selhání. Proto začínejte pozvolna.

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Chůze zlepší nejen fyzickou kondici, ale i náladu a mozku dodá více kyslíkuFoto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Co přinese půl hodiny chůze denně

Alespoň půlhodinová procházka denně má pro organismus celou řadu výhod. Rozšiřuje cévy, což zlepšuje krevní oběh, posiluje srdce a plíce. Také zmírní úroveň stresu, vyrovnává psychickou pohodu, dodá mozku více kyslíku a zlepší jeho rozumové funkce. Kromě získané kondice snižuje vysoký krevní tlak a mírní cukrovku.

Kolik kroků ujít

Nemusíte přitom vůbec splnit často doporučovaný limit 10 tisíc kroků – to je totiž jen šikovně vymyšlený marketingový mýtus: číslo 10 tisíc údajně náhodně určil jistý japonský obchodník v 60. letech  pro propagaci počítadla kroků. Vědci se shodují na tom, že počet kroků, které byste měli denně zvládnout, je individuální a pohybuje se mezi 5–8 tisíci.

Pokud je ovšem vaším cílem zhubnout, a nejen udržovat kondici, budete muset denně chodit alespoň 45 minut. Tuky uložené v těle se totiž při mírném aerobním tempu (kdy už se mírně potíte, ale pořád můžete normálně mluvit) začínají spalovat až po 20 minutách fyzické aktivity.

Foto: Stuart Jenner, Shutterstock.com

Dámy, na podpatky zapomeňte. Pokud chcete jít z práce domů pěšky, nechte je v kanceláři a nazujte pohodlnou sportovní obuvFoto: Stuart Jenner, Shutterstock.com

Hlavně pohodlné boty

Chůze je nepřirozenější aktivita, kterou můžete svému tělu dopřát. „Největší výhodou chůze je, že je bezpečná a nepotřebujete speciální náčiní či vybavení, jen kvalitní boty,“ říká MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu.

„Je zbytečné kupovat drahou trekovou obuv,“ souhlasí Lucie Tvrdoňová. „Potřebujete pohodlné sportovní boty, které drží kotník a jsou měkké na došlap,“ vysvětluje. Takovou obuv není nutné nejprve vyšlápnout, takže se nemusíte bát, že by vás od dalších procházek odradily první puchýře či bolest klenby.

Jak začít

  • Vyhraďte si čas - Choďte každý den, aby si mozek a tělo na novou rutinu zvykly. Začněte tím, že budete chodit pěšky do práce a z práce.
  • Začínejte pomalu - Rychlost chůze a dobu, délku trasy i její obtížnost zvyšujte postupně.
  • Nechoďte sami - Parťák vás motivuje, chůze s ním je zábavnější a lépe utíká.
  • Množství kroků zvyšte i v práci - Vynechte výtah, netelefonujte do vedlejší místnosti, vyřiďte vzkaz ústně. Zařaďte procházku o obědové pauze.
  • Choďte pěšky na nákup - A ne jen jednou týdně autem. Budete mít čerstvé potraviny a zvýšíte pohybovou aktivitu. Vezměte si batoh, aby vás netrápila těžká taška.

Kde hledat motivaci

Schází vám motivace? „Zapisujte si své úspěchy: nachozené kilometry, dobu chůze, spálené kilokalorie nebo cokoli jiného, co vás bude motivovat k dalšímu vyšlápnutí,“ radí Lucie Tvrdoňová. Stáhněte si aplikaci, která vám bude počítat kroky, vzdálenost, měřit tep i tlak, a dá tak k dispozici přehledy, podle nichž budete moci sledovat, jak se zlepšujete.

Reklama

Načítám