Hlavní obsah
3,1
(171)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Co je na letních ovocných koláčích nejlepší? Přeci šťavnaté ovoce a křupavá drobenka! A crumble se skládá jenom z těchto dvou částí, takže se nemusíte dělat se zbytečným těstem ani trávit přípravou koláče víc než 10 minut.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na jahody
  • 500 g čerstvých jahod
  • 30 g kokosového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na drobenku
  • 60 g ovesných vloček
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 30 g kokosového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Jahody omyjte a pokrájejte na menší kousky. Část můžete nahradit rebarborou, peckovým ovocem nebo třeba borůvkami, prostě vždy podle toho, jaké ovoce má zrovna sezonu. V jedné větší nebo v několika malých zapékacích miskách je smíchejte s cukrem a vanilkou.

02.

Máslo propracujte s cukrem, skořicí, solí, moukou, vločkami a ořechy (já dala vlašské, ale hodí se i mandle) na drobenku, kterou rozprostřete na ovoce. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 až 30 minut dokřupava zapéct.

03.

Podávejte teplé či studené. Nic nezkazíte ani kopečkem zmrzliny nebo kysané smetany.

Tip: Cukru dejte podle toho, jak sladké máte ovoce. Kromě skořice se hodí i perníkové koření (to je skvělé hlavně ke švestkám) a do ovoce můžou přijít i nasekané bylinky, jako je máta či bazalka.

V sezoně peckového ovoce pak zkuste i tento koláč „na lžičku“, do kterého perfektně spotřebujete i lehce přezrálé kousky.

Reklama