Hlavní obsah

Nejsnadnější jahodový koláč: crumble je zdravý & rychlý!

Hodnocení:
(124)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Co je na letních ovocných koláčích nejlepší? Přeci šťavnaté ovoce a křupavá drobenka! A crumble se skládá jenom z těchto dvou částí, takže se nemusíte dělat se zbytečným těstem ani trávit přípravou koláče víc než 10 minut.

Ingredience pro:
4 porce
Na jahody
  • 500 g čerstvých jahod
  • 30 g kokosového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na drobenku
  • 60 g ovesných vloček
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 30 g kokosového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Jahody omyjte a pokrájejte na menší kousky. Část můžete nahradit rebarborou, peckovým ovocem nebo třeba borůvkami, prostě vždy podle toho, jaké ovoce má zrovna sezonu. V jedné větší nebo v několika malých zapékacích miskách je smíchejte s cukrem a vanilkou.

Krok 2: Máslo propracujte s cukrem, skořicí, solí, moukou, vločkami a ořechy (já dala vlašské, ale hodí se i mandle) na drobenku, kterou rozprostřete na ovoce. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 až 30 minut dokřupava zapéct.

Krok 3: Podávejte teplé či studené. Nic nezkazíte ani kopečkem zmrzliny nebo kysané smetany.

Tip: Cukru dejte podle toho, jak sladké máte ovoce. Kromě skořice se hodí i perníkové koření (to je skvělé hlavně ke švestkám) a do ovoce můžou přijít i nasekané bylinky, jako je máta či bazalka.

V sezoně peckového ovoce pak zkuste i tento koláč „na lžičku“, do kterého perfektně spotřebujete i lehce přezrálé kousky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.