Hlavní obsah

Tvarohový koláč s jahodami a ovesnými vločkami

Hodnocení:
(216)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jestli při pečení řešíte, jak uspokojit touhu dětí či partnera po něčem sladkém, a zároveň si nechcete dezert sami odpírat, ačkoli přiberete snad i jen při pohledu na dort, tvarožník bude přesně pro vás. Místo moučného těsta a drobenky dejte křupavé ovesné vločky, přidejte sytý tvaroh a navrch čerstvé ovoce. Na své si tak přijde každý!

Ingredience pro:
2 formy o průměru 18 cm
Na těsto i drobenku (lze vynechat úplně)
  • 1.5 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrst ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 kostky másla
Na náplň
  • 3 tučné tvarohy v alobalu
  • 4 vejce
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 400 g čerstvých jahod
Na vymazání
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já pekla ve dvou menší formách. Na velkou koláčovou formu uberte asi třetinu ingrediencí na drobenku, náplně může být stejně. Formy vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Foto: Greta Blumajerová

Z vloček můžete připravit korpus, drobenku, nebo rovnou obojí

Krok 2: Vločky smíchejte s drcenými ořechy (já použila zbytky mandlí a vlašáků), cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Já z hmoty vytvořila pro jeden koláč korpus a pro druhý drobenku, ale uvedené množství bohatě vystačí na korpus i na drobenku pro oba koláče. Dvě třetiny proto natlačte na dno forem a třetinu si nechte na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud budete z vloček dělat jen korpus, směs natlačte na dno formy. Pokud chcete i drobenku, asi třetinu si nechte na posypání

Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Bílkový sníh náplň hezky odlehčí

Krok 4: Žloutky utřete s cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilku, tvaroh (ten z alobalu, ve vaničce je příliš tekutý) a opatrně vmíchejte sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Z citronu strouhejte vždy jen žlutou část kůry, bílá je hořká

Krok 5: Směs natřete na korpus. Pokud se rozhodnete dělat tvarožník bez korpusu, dejte směs přímo do vymazané formy, je moc dobrý i bez vloček. Obložte půlkami jahod řezem nahoru.

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen obložte jahodami

Krok 6: Pokud děláte i drobenku, posypejte zbytkem vločkové směsi a pečte asi 30 minut při 170 °C. Před krájením nechte úplně vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

A posypejte zbylými vločkami

Tip: Já jsem upekla jeden koláč jen s korpusem a jeden jen s drobenkou, nicméně množství vloček by krásně vystačilo na obojí u obou koláčů. Další možnost je pak těsto vynechat úplně – když formu vymažete a vysypete, tvarožník vám půjde hezky vyklopit i bez něj. Příště bych ze 2/3 směsi udělala korpus a z 1/3 drobenku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.