Hlavní obsah
3,5
(78)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Patříte k těm, které od pečení cukroví odrazuje zdlouhavá práce a zdobení drobných kousků? Upečte plech této dobroty! Řezy s pikantní marmeládou a ořechovým sněhem chutnají dostatečně vánočně a stačí je jenom nakrájet.  

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
36 kusů
Základní těsto
  • 300 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru moučka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 3 ks žloutků
  • 160 g másla
Ořechový sníh
  • 3 ks bílku
  • 140 g cukru krupice
  • 140 g ořechů
  • 1 špetka soli
Navíc budete potřebovat
  • 3 lžíce rybízové marmelády
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a suroviny promíchejte metličkou. Oddělte žloutky od bílků.

02.

K moučné směsi přidejte studené máslo nakrájené na menší kostky a žloutky a vypracujte pevnější těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se suroviny spojí. Těsto nechte krátce vychladit v lednici, postačí 20 minut, bude se vám lépe válet.

03.

Předehřejte troubu na 160 °C. Těsto rozválejte na plát vysoký asi 5 mm, nejlíp vám to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení. Snažte se vytvořit pravidelný obdélník (z tohoto množství surovin bude mít rozměr cca 20 × 27 cm). Klidně ho při válení zarovnejte nožem a přebývající části těsta přiložte na místa, kde je ho méně, bez problémů se spojí. Těsto přeneste i s papírem na pečení na plech (vrchní papír sloupněte), nevadí, když nepokryje celý plech.

04.

Těsto potřete tenkou vrstvou pikantnější marmelády a začněte šlehat bílky. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až se vytvoří hustý a lesklý sníh. Do ušlehaného sněhu ručně vmíchejte mleté ořechy.

05.

Ořechový sníh naneste v rovnoměrné silnější vrstvě na připravené těsto a zlehka ho zarovnejte. Měl by být dostatečně pevný a jenom na okrajích nepatrně a líně stékat z těsta. Koláč vložte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut, až vrchní vrstva zezlátne a na dotek bude suchá a křupavá.

06.

Upečený moučník nechte vychladnout (nebuďte netrpěliví a opravdu vyčkejte, vychladnutý se krájí výrazně lépe) a nakrájejte na menší řezy. Vrchní vrstva je křehká a křupavá, při krájení se bude trochu lámat, to ale k tomuto moučníku patří. Když se chcete praskání vyhnout, použijte co nejtenčí a nejostřejší nůž s jemnými zoubky a krájejte zlehka.

Když se vám do pečení nechce vůbec a přesto toužíte po míse s domácím cukrovím, zkuste některé z nepečených řezů. Řezy bajadera jsou naprostý hit, na arašídové vám bude stačit pět surovin (a špetka soli) a na kokosové dokonce jenom čtyři!

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Související témata:
Londýnské řezy
Ořechové těsto

Načítám