Hlavní obsah

Nenaleťte v obchodě: Na co si mají dát při nákupu jídla pozor diabetici a celiaci?

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Reklama

Bez cukru, bez tuku, bez lepku, bez laktózy… Právě takové jsou potraviny, které začnete hledat většinou až ve chvíli, kdy máte nějaký zdravotní problém. Jak je v regálech obchodů poznáte a na co si dát pozor?

Článek

Že musíte vynechat cukr, lepek nebo laktózu, většinou nebývá dobrovolné rozhodnutí – nejčastěji to vyžaduje zdravotní stav. V takové chvíli vám nezbývá než se spolehnout, že když si koupíte výrobek označený jako vhodný pro vaše potřeby, opravdu takový bude. Právě proto byste měli vědět, podle čeho si vybírat a na co si dát pozor.

Co patří mezi speciální potraviny

Speciální potraviny berou ohled především na zvláštní výživové požadavky nemocných, patří sem i strava pro kojence a malé děti či pro lidi s vysokou fyzickou zátěží nebo sportovce. My se dnes zaměříme na potraviny pro diabetiky, celiaky a osoby s laktózovou intolerancí.

Tyto výrobky musejí samozřejmě splňovat základní obecné požadavky: zdravotní nezávadnost, požadovanou jakost i označení. Navíc musí jít výhradně o balené potraviny a výrobce je před uvedením na trh povinen komunikovat s příslušnými úřady (ministerstva zdravotnictví i zemědělství a také Státní zemědělská a potravinářská inspekce), kterým dá na vědomí, jak budou označeny.

Na obalech speciálních potravin byste měli najít složení, a je-li to pro jejich vlastnosti zásadní, pak i postup výroby, a rozhodně i návod k přípravě a použití.

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Musíte se kvůli nemoci vyhýbat cukru? Pak vsaďte spíš na rozum než na nabídky z dia koutkůFoto: Eskymaks, Shutterstock.com

Dia potraviny neexistují

„Dia koutek“ byste našli asi v každém větším obchodě. „A to i přes fakt, že kategorie potravin pro diabetiky byla z vyhlášky vyňata už před šesti lety a s označením ‚dia potravina‘ se už nesmíte setkat – nahradilo je označení, že jde o potravinu ‚pro diabetiky‘ nebo ‚i pro diabetiky‘. Podle odborníků by si měli diabetici vybírat zdravou stravu a vhodné potraviny v rámci těch běžných, protože obsah fruktózy či jiných sladidel má výrobce povinnost uvést na každém výrobku,“ uvádí Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Je tím míněna kvalitní strava bez zbytečné chemie a zbytečných cukrů. Modernější přístup už neznamená jen nahrazení cukru sladidly nebo fruktózou, bez ohledu na další složení potraviny. Jde spíš o výběr vhodných potravin, které zapadají do představy zdravého stravování.

Odborníci neshledali, že by měly „dia“ potraviny pro diabetiky nějaké výhody. Mnohdy jsou dokonce i rizikovější, neboť mohou vzbuzovat dojem, že si jich lze dopřát větší či neomezené množství, protože jsou zdravé a málo kalorické. Ukazuje se také, že ani některé přírodní náhrady cukru nejsou bez rizik. „Nadměrná konzumace fruktózy, tedy ovocného cukru, který se používá místo řepného, vede k řadě zdravotních potíží, vzniku obezity a paradoxně i k vzniku cukrovky,“ uvádí Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Foto: Claudio Rampinini, Shutterstock.com

Nedělá vám dobře lepek? Pak je dobré zjistit, zda se ho musíte vzdát zcela, nebo postačí snížit jeho příjem – a podle toho vybrat správné potravinyFoto: Claudio Rampinini, Shutterstock.com

Bez lepku? Nebojte se přirozenosti

Bezlepková dieta je v posledních letech nejen módou, ale stále častěji i nutností. Označení speciálních potravin by vám mělo podat přesnou informaci, kolik lepku v nich je, proto je dobře sledujte a rozlišujte, abyste si neublížili.

  • „Velmi nízký obsah lepku“ - takové označení lze použít pouze tehdy, pokud je ho ve výrobku nejvýše 100 mg na 1 kg.
  • „Může obsahovat stopy lepku“ - toto oznámení najdete na výrobku, v němž je méně než 50 mg na 1 kg.
  • „Bez lepku“ - toto označení lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, lepku více než 20 mg na 1 kg.

Na obalu může být uvedeno i to, že je potravina vhodná pro celiaky nebo osoby s nesnášenlivostí lepku. Lze použít i označení „bezlepková dieta“, „bezlepkové menu“.

„Myslím, že by se lidé, kteří drží bezlepkové diety, neměli při výběru vhodných potravin soustředit jen na ty s označením ‚bezlepkové‘ – tedy například označené přeškrtnutým klasem. Měli by konzumovat i přirozeně bezlepkové potraviny, jako je ovoce, zelenina, maso a většina mléčných výrobků. I když u mléčných výrobků už je zapotřebí číst složení na etiketách, protože některé mohou lepek obsahovat. Byla by škoda se soustředit výhradně na produkty, které jsou označené jako vhodné pro celiaky,“ radí agrární analytik Petr Havel.

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Zcela bez laktózy jsou například rostlinná „mléka“ – vyzkoušejte třeba mandlové či ořechovéFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Bezlaktózové potraviny: doplňujte živiny

Stále víc lidí trpí poruchami látkové přeměny, potravinovými alergiemi a intolerancí, které vyžadují omezení příjmu laktózy. Těm se hodí nabídka výrobků s označením „bezlaktózové“, ve kterých smí být nejvíc 10 mg laktózy ve 100 gramech nebo 100 ml. Na trhu jsou i produkty „s nízkým obsahem laktózy“ – ty mohou obsahovat maximálně jeden gram této látky ve 100 ml nebo gramech.

Pozor si ale dejte na bezdůvodné omezování mléčných výrobků: připravíte se tak o bílkoviny, vápník a vitaminy A, B12 a D, které jsou nutné pro dostatečnou pevnost kostí. Nenahradíte-li jejich příjem jinak, hrozí vám ve stáří více zlomenin. Mléčné výrobky navíc snižují riziko vzniku cukrovky druhého typu a obezity. Bezlaktózovou dietu tedy zahajte jen z vážných důvodů a myslete na kompenzaci příjmu zmíněných živin.

Musíte z jídelníčku také vyřazovat některé potraviny či složky? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám