Hlavní obsah

Není pusa jako pusa! Poznejte podle polibku, jaký má k vám ten druhý vztah

Foto: Lizardflms, Shutterstock.com

Foto: Lizardflms, Shutterstock.com

Reklama

Polibky mohou přistát téměř kamkoli. Proč díky nim poznáte, co k vám druhý cítí? Jelikož jsou komunikačním prostředkem, odhalují víc, než si možná dokážete připustit!

Článek

Zapojuje 34 obličejových svalů, během jedné minuty spálí asi dvě kalorie a za pouhých 10 vteřin je schopné předat 80 milionů bakterií z jedněch úst do těch druhých. Líbání je neskutečně mocné, jen blázen by o tom pochyboval! Odolává věku, umožňuje komunikovat bez mluvení, vyvolává vzrušení, v mozku spouští chemickou reakci včetně produkce oxytocinu, hormonu lásky.

Polibek je osobní a intimní věc a dá se říct, že kolik lidí, tolik druhů polibků. Stejně tak mu každý člověk dá v určité situaci osobní a jedinečný význam. Pusa na tvář může být příslibem, že se z přátelství stává něco víc, jindy může značit ochladající vztah. Následující přehled polibků tedy berte spíše jako základní typologii s těmi nejběžnějšími významy.

Polibek na čelo

Polibek na čelo může být intimní a láskyplný. I když nepůsobí zrovna nějak extra romanticky, má v sobě ukrytý hluboký význam. Osobě, která dotek rtů přijímá, vyjadřuje náklonnost, porozumění, důvěru, péči a ochranu. Tento druh polibku se dá sdílet s kýmkoli, kdo je vám velmi blízký, může se jednat nejen o partnera, ale i přátele, rodiče nebo děti.

Andělský polibek

K andělskému láskyplnému polibku dochází, když jedna osoba jemně políbí oční víčko druhé osoby. Často jde o nesmírně romantické gesto, k němuž se někteří uchylují hned poté, co vidí svoji milovanou polovičku (nebo někoho blízkého) plakat.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Polibek na tvář je běžný i mezi přáteliFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Polibek na tvář

Polibek na tvář představuje platonické pozdravné gesto, což je patrné z chování několika kultur. Dnes je běžné, že se přátelé a rodinní příslušníci líbají na buclaté tvářičky, nicméně uvedený typ polibku se hodí i v situaci, kdy se vám někdo líbí, ale vy ještě nejste připraveni mu svoje sympatie naplno projevit. Ovšem pokud jste už trochu dále a vy očekáváte, že by konečně měl přijít polibek na rty, může další pusa na tvář působit jako studená sprcha.

Jidášův polibek

„Jidáši, polibkem mne zrazuješ?“ vyřkl Ježíš k Jidášovi v zahradě Getsemanské po Poslední večeři, když právě polibkem ukázal zrádce příchozím vojákům, který z mužů je Ježíš. (V Bibli to sice specifikováno není, ale lze předpokládat, že toxická hubička dopadla na tvář.) A teď si podobnou kudlu v zádech převeďte do dnešní doby. Na jednom místě stojíte vy, na druhé váš partner, který chce odejít. Vezme vaši hlavu do svých dlaní, tváří se, že vás chce políbit na rty, ale v poslední chvíli mírně uhne, uštědří vám pusu pár milimetrů od koutků úst a zašeptá: „Promiň.“ (Dá se to vnímat jako akt rozloučení i černého svědomí.)

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Polibek na ústa většinou znamená, že partner vám chce být blížeFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Polibek na rty

Zadívá se vám do očí, přivře je a přitiskne svoje rty k těm vašim… Pokud tohle partner udělá, je do vás opravdu zamilovaný – a momentálně může být i vzrušený. Díky tomuto relativně intimnímu gestu získáte jistotu, že se zrovna chce sblížit a splynout v jedno. Tedy v tom ideálním případě. Existuje ještě jeden druh líbání těsně vedle rtů, který symbolizuje opak.

Francouzský polibek

Tady už máme jasněji, francouzské líbání, při kterém hraje hlavní roli jazyk, je možná jedním z nejvášnivějších projevů vášně a nastupujícího vzrušení. Zajímavostí je, že sami Francouzi vůbec netuší, kde se tenhle obrat vzal. Americká bioložka Sheril Kirshenbaum ve své knize The Science of Kissing (2011) však soudí, že se termín „francouzský polibek“ (french kiss) poprvé v angličtině objevil v roce 1923. Podle všeho jej zřejmě z jisté nostalgie zavedli Britové a Američané, kteří se během První světové války ve Francii sblížili s tamními vášnivými ženami, které neměly s použitím jazyka při líbání problémy.

Foto: Hrecheniuk Oleksii, Shutterstock.com

Dlouhé líbání bývá v období počátku vztahu denní záležitostíFoto: Hrecheniuk Oleksii, Shutterstock.com

Polibek ruky

Pokora, respekt, úcta. Tento polibek vyjadřuje, že si vás ten, kdo vám ho věnoval, váží. Jakoby vám sděloval: „Miluji tě za to, kým jsi, vážím si tvých kvalit a jsem zdvořilý.“ Internetová encyklopedie se zmiňuje, že tento pozdrav na přivítání se v Evropě vyvinul z uctivého políbení podané ruky nadřízeného, milostpána, vladaře. Z toho vznikl i slovní (nyní již zastaralý) pozdrav „ruku líbám“.

Políbit někomu ruku na přivítanou v současné době už rozhodně není běžné. Pokud tak někdo učiní, chce se nejspíš předvést nebo udělat dojem.

Polibek na krk

Vzhledem k tomu, že krk je zranitelnou částí těla, jejíž odhalení bývá známkou flirtování, je polibek na tuto část vnímán jako erotické gesto, na kterém není absolutně nic platonického ani nevinného. To samé se týká ušního lalůčku.

Reklama

Načítám