Hlavní obsah

Muži versus ženy: Kdo je větším romantikem a proč?

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Kdo z vás dvou je v projevech lásky vstřícnější a romantičtější? Rozdíl mezi muži a ženami, tedy aspoň co se týká vztahů a zamilovanosti, je propastný. A pozor, zapomeňte na stereotypy!

Článek

Dokonalý a ctnostný princ nebo neandrtálec špatných mravů? Kvůli pornografii plné agresivity a podmaňování žen je pravděpodobné, že řada lidí si přesdtaví to druhé, muže, kteří v sobě stěží vypěstují semínko romantiky. Na druhou stranu existují filmy, ve kterých je hlavním námětem láska a muži s pugéty v rukou tento jednostranný pohled vyvracejí.

Jedná se třeba o slavný snímek Pretty Woman (1990), pak taky Zápisník jedné lásky (2004), komedii 50x a stále poprvé (2004) či Duch (1990). Tahle filmová díla podporují myšlenku, že muži nejsou těmi neohrabanými samci, pro něž je nesmírně důležité co nejdřív sexuálně skórovat, ale naopak se na poli lásky, citů a projevů náklonnosti velmi dobře orientují. Jak to tedy je? Nejsou náhodou romantičtější než vy?

A zase ty hormony!

Podle americké biologické antropoložky Helen Fisher jde o základní biologii a evoluční vývoj. Zmíněná výzkumnice to uvedla během rádiového pořadu StarTalk astrofyzika Neila deGrasse Tysona. „Zamilují se rychleji, protože jsou tak vizuální. Zamilovávají se i častěji a chtějí více projevů náklonnosti na veřejnosti,“ uvedla výzkumnice lidského chování s tím, že nepoměrně lepší zrak mužů hraje obrovskou roli v jejich romantických sklonech. A za vším prý hledejte testosteron.

Lepší zrak a vnímání. Nespravedlnost přírody?

Hormony, jako je právě testosteron, se vyvinuly před miliony let, aby přiměly muže a ženy určitým způsobem operovat a pomáhat jim přežít. Muži byli lovci, takže potřebovali více vizuální zdatnosti. „Výzkumy zabývající se transgender jedinci, jejichž genderová identita není v souladu s biologickým pohlavím, se kterým se narodili, odhalují, že když někdo prochází tranzicí z ženy na muže a užívá testosteron, zlepší se jeho zrakové schopnosti a vnímání vizuálních podnětů,“ objasnila Helen Fisher.

No tak dobře, samci se nechávají vzrušovat tím, co vidí, tedy vašimi křivkami, barvou očí, žlábkem mezi ňadry… Když si olíznete rty, ihned v tom vidí jasný signál ke sblížení, protože všechnu tu sexy scenérii vidí jasně a zřetelně. Ale co to má společného s láskou a romantikou? Vlastně všechno.

Foto: Irina_iris, Shutterstock.com

Foto: Irina_iris, Shutterstock.com

Kdo pospíchá s vyznáním lásky

Jakmile tým sociálních psychologů z MIT Sloan School of Management v Cambridge ve státě Massachusetts začne zpovídat heterosexuální muže a ženy, dějí se věci. Tahle parta odhalila, že muži jsou těmi, kdo spíš přiznají své city jako první. V 70 procentech případů z jejich úst zazní ono slastné „miluji tě“.

Vedoucí studie Josh Ackerman uvedl pro časopis Journal of Personality and Social Psychology také další zásadní věc. Podle načasování poznáte víc! „Pokud muž říká ‚miluji tě‘ předtím, než se se vyspí se ženou, je méně pravděpodobné, že bude mít zájem o dlouhodobý vztah. Po sexu je takové vyznání mnohem upřímnější. V podstatě se jedná o lepší ukazatel toho, jak se dotyčný ve skutečnosti cítí,“ nechal se slyšet Josh Ackerman. Takže to celé do sebe zapadá.

Plánování romantiky? Nechte to na partnerovi!

Helen Fisher uvedla, že romantické myšlení a zamilovanost na první pohled pro ženy nemá žádný smysl. Během vývoje ženy musely investovat mnohem více času a energie do výchovy dětí. Rychlé zamilování by zvýšilo pravděpodobnost, že skončí s podřadným partnerem nebo promeškají lepší příležitost k páření. Ženy jsou zkrátka biologicky a evolučně naprogramovány tak, aby byly, pokud jde o vztahy, vybíravější a zdrženlivější než muži.

Pro samce je mnohem méně riskantní otevřít se, zamilovat a pobláznit nejednu dámskou sukni sladkými řečičkami, romantickými procházkami a večeřemi při svíčkách. Do dnešních podmínek přeloženo, muži jsou něžnostem a sbližování naklonění a romantické cukrování jim v žádném případě nedělá potíže. Ve své DNA ho zkrátka mají. Pochopitelně to neplatí pro všechny do jednoho, takže se klidně může stát, že zrovna vy narážíte na ty, kteří si na nějaká přáníčka nebo kytičky nepotrpí. Ale pokud je romantika něco, co vás naplňuje, hledejte dál, určitě narazíte na ty, kteří vás poetickými sladkobolnými gesty klidně převálcují.

Reklama