Hlavní obsah

Nepečené řezy bajadera

Hodnocení:
(747)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Chorvatský dezert bajadera připomíná náš nugát, ale kromě oříšků a čokolády skrývá i křupavé sušenky. Všeho všudy vám stačí jen 5 surovin (a voda) a nic se nepeče. Jak jsme se ovšem shodly s kolegyněmi z redakce, jednu velkou nevýhodu tento dezert má – z plánovaného jednoho kousku na ochutnání se stanou kousky minimálně čtyři.

Ingredience pro:
1 plech
Na řezy
  • 90 ml vody
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 250 g sušenky
  • 200 g mletých ořechů
  • 100 g čokolády na vaření
Na polevu (nebo kupte hotovou polevu)
  • 150 g čokolády na vaření
  • 3 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Vodu svařte s cukrem na sirup, vmíchejte máslo a nechte rozpustit. Ořechy (já dala lískové, ale hodí se i mandle nebo vlašské) a sušenky (skvělé jsou karamelové Lotus, ale použít můžete i Bebe nebo máslové sušenky) rozmixujte.

Krok 2: K ořechové směsi přilijte sirup, pořádně propracujte a do jedné poloviny zapracujte rozpuštěnou čokoládu.

Krok 3: Plech vyložte pečicím papírem, do obdélníku na něj nejprve rozetřete část s čokoládou a přes ni opatrně natřete druhou, světlejší polovinu. Je poměrně tuhá, proto ani nemusíte vybírat plech s okraji, jen si je pak nožem trochu uhlaďte. Nechte hodinu v chladu zatuhnout.

Krok 4: Nakonec rozpusťte čokoládu s olejem či máslem (nebo použijte hotovou polevu) a řezy s ní přelijte. Nechte do druhého dne zatuhnout a poté krájejte ostrým nožem ohřátým horkou vodou na obdélníčky. Pokud o nich nikdo nebude vědět, v chladu vydrží dobré až 3 týdny.

Tip: Do světlé části přidejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Tradiční recepty udávají mnohem více cukru, tak jestli máte raději sladší dezerty, klidně s ním přitvrďte.

Z karamelových sušenek připravíte i základ pro božské mini cheesecake muffiny s kondenzovaným mlékem nebo křupavý korpus levandulového cheesecaku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek