Hlavní obsah

Jak se změnily energetické štítky na spotřebičích?

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybíráte spotřebiče nejen podle ceny a designu, ale i podle údajů na energetickém štítku? Pak by vám neměla uniknout důležitá změna. Přečtěte si, co se mění a kterých spotřebičů se to týká.

Článek

Od 1. března letošního roku jsou některé kategorie elektrospotřebičů označeny novými energetickými štítky – ty stávající, které nám usnadňovaly orientaci při výběru úspornějších spotřebičů, už nejsou tak přehledné a nezohledňují novější zařazení výrobků do energetických tříd. Proto došlo k jejich aktualizaci.

Proč se mění energetické štítky

Energetické štítky existují v nezměněné podobě už od roku 2012 a mají nám pomáhat při výběru úsporných spotřebičů. Vzhledem k vývoji stále dokonalejších výrobků ale přestaly postupem doby plnit svoji funkci. Většina produktů na trhu totiž byla doposud zařazená do nejúspornějších energetických tříd A+, A++ a A+++, čímž se rozdíly do určité míry stírají. Je tedy potřeba zlepšit přehlednost a zjednodušit porovnávání výrobků. „Hodnoty na novém energetickém štítku vycházejí z nových testovacích metod, které lépe odrážejí chování spotřebitelů, například nová definice sady nádobí u myček, nový referenční program u praček a tak dále. Deklarované hodnoty spotřeby díky tomu lépe odpovídají skutečné spotřebě v domácnosti spotřebitele,“ uvádí Jan Herian ze společnosti BSH domácí spotřebiče.

Foto: Whirlpool

Vlevo staré, vpravo nové štítkyFoto: Whirlpool

Piktogramy budou srozumitelnější

Od 1. března jsou novým štítkem označeny chladničky a mrazničky, pračky a kombinované pračky se sušičkami, myčky nádobí, televizory, monitory a elektronické displeje. „Zjednodušená škála energetických tříd spolu s upravenými piktogramy přinesou spotřebiteli přehledné informace o příslušné energetické třídě, spotřebě energie a základních parametrech výrobku. V kategorii zobrazovací elektroniky bude nově energetický štítek dodáván nejen k televizorům, ale také k monitorům a displejům,“ říká Michal Mazal z Asociace spotřební elektroniky. Setkat jste se s nimi mohli při nákupu nových výrobků už od loňského listopadu, kdy byly do balení přidávané spolu se stávajícím označením.

Plusy končí

Nový energetický štítek představuje nové energetické třídy. Sedmistupňová barevná stupnice bude zachována, ale zmizí třídy se znaménkem plus, tedy A+, A++ a A+++. Ty budou nahrazeny jednotnou energetickou stupnicí spotřeby od A do G. Nový energetický štítek v porovnání s tím předchozím zpřísňuje zařazení výrobků do nejlepší energetické třídy. Znamená to, že třídy A a B tak zůstanou prakticky volné, aby zůstal prostor pro další inovace a nové, energeticky ještě účinnější spotřebiče. Spotřebiče z nejúspornější třídy A+++ se tak posunou do třídy C, D nebo i E. „Nebude to znamenat, že by se zhoršila energetická účinnost výrobků. Dnešní nejúčinnější výrobky ze třídy A+++ budou nově zařazeny do nižší energetické třídy, aby byl umožněn další vývoj účinnějších výrobků, které budou následně označeny třídou A,“ potvrzuje René Neděla, náměstek sekce energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu.

Foto: MPanchenko, Shutterstock.com

Znaménka plus ze štítků zmizíFoto: MPanchenko, Shutterstock.com

Přibyly užitečné údaje

Nový štítek nebude uvádět jen údaje o spotřebě elektřiny, ale i další neenergetické údaje formou snadno srozumitelných piktogramů a údajů, například informaci o spotřebě vody na každý mycí nebo prací cyklus, o skladovací kapacitě, o vydávaném hluku atd. „Úplnou novinkou je informace o délce trvání programu praní nebo mytí. Pračky se sušičkou budou mít informace o délce programu praní s následným sušením a zvlášť pouze pro praní. Takto získá zákazník více informací o spotřebiči pro případ, že jej bude používat hlavně pro praní,“ upřesňuje Daniela Papáčová z firmy Whirpool.

Reklama

Související témata:

Načítám