Hlavní obsah

Nejčastější mýty o alergiích: Co všechno je může způsobit?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období chřipek i nově vzniklých virů je v plném proudu. A momentální teplé počasí jim v množení jen nahrává. Stejně jako topná sezona roztočům, kteří obývají naše domovy. Nejvíc jich najdete tam, kde by mělo být prostředí nejčistší. Věděli jste, že nejvíc roztočů se vyskytuje v ložnici?

Článek

I když je náš život s roztoči do značné míry normální (vždyť nás také doprovázejí minimálně od doby, kdy byly vynalezeny textilie), někteří lidé jsou citliví na jejich alergeny. Způsobují astma, ekzémy  i věčnou rýmu. Roztoči domácí dovedou zkrátka s lidským zdravím pořádně zamávat. Jaké jsou nejčastější projevy alergie a jak mít doma roztočů co nejméně?

Neviditelní škůdci

Roztoči, kteří vyvolávají různé alergie, jsou malí živočichové s osmi nohama, kteří nejraději žijí v teplých, vlhkých a temných místech. Ideálním obydlím je pro ně vaše postel. Množí se ale také v kobercích, čalouněném nábytku, záclonách, předložkách a všech možných druzích textilií. (Zatočte s plísněmi doma i na chalupě!)

Jsou velmi houževnatí – dovedou přežít všechny možné klimatické podmínky i roční období, a je proto obtížné se jich zbavit. Běžný úklid na ně nestačí. Způsobují „věčnou“ rýmu, chronický kašel, slzení, kýchání, dýchací problémy, ekzémy a můžou být i spouštěčem astmatu.

Mýtus 1: Roztoče nemám, protože uklízím

Mezi časté mýty o roztočích patří tvrzení, že pokud často utíráte prach, luxujete a měníte ložní prádlo, nemají u vás doma šanci. Ve skutečnosti to ale bohužel neplatí. Nejvíc se jich vyskytuje v matracích, polštářích a peřinách. Údajně tvoří 5 až 10 procent váhy lůžkovin!

„Alergeny roztočů jsou obsaženy v jejich exkrementech, slinách a tělesné schránce. Ty kontaminují prostředí, v němž se roztoči živí kožním odpadem lidského těla a dalším biologickým odpadem,“ vysvětluje původ alergie doktorka Iva Pončáková z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze. Tím, že si pravidelně převlékáte ložní prádlo, se jich tedy nezbavíte. Pomohou ale hypoalergenní lůžkovinyjejich pravidelné praní při teplotě 60 stupňů Celsia a intenzivní větrání místností.

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Alergie na roztoče se může projevovat různě, třeba ekzémemFoto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Mýtus 2: Alergie není vážná

Mezi další projevy alergie na roztoče patří záněty dutin a průdušek, slzení a zarudlé oči, problémy se spánkem, ale především stojí často za vznikem astmatu, který významně ovlivňuje kvalitu života.

„Alergie na roztoče je obecně považována za preastmatický stav. Proto by člověk neměl příznaky alergie na roztoče podceňovat. Máte-li podezření na alergii a dosud jste nebyli diagnostikováni, měli byste situaci konzultovat s odborníkem,“ varuje Iva Pončáková.

Pokud tedy delší dobu pokašláváte, nemůžete se zbavit rýmy nebo se vám někde na těle objevila divná vyrážka, nepodceňujte to a vydejte se na alergologii.

Mýtus 3: Alergie je ne(vy)léčitelná

Jedna matrace může obsahovat až 1,5 milionu roztočů, se kterými každou noc sdílíte lože. Přestože jsou v boji proti nim účinná hlavně režimová opatření, jako je pravidelné větrání, snížení vlhkosti vzduchu v ložnici a vhodné praní lůžkovin, není pravda, že by se alergie nedala léčit.

Je na vás, zda chcete příznaky alergie jen potlačit, nebo svou alergii významně snížit (příznaky potravinové alergie). V prvním případě jde o symptomatickou léčbu, kdy stačí koupit nějaká běžně prodejná antihistaminika, jako jsou nosní spreje či oční kapky. Ve druhém případě jde o takzvanou alergenovou imunoterapii, která se podává většinou injekčně.

„Alergie i astma jsou svojí podstatou autoimunitní a nelze je plně vyléčit. Pokud ale člověk svou situaci nepodceňuje a navštěvuje alergologa, může velmi výrazně zmírnit jejich projevy. Existuje také možnost vakcinace, kdy se tělu postupně podává v malých množstvích látka, na niž je alergický a tělo se naučí na ni adekvátně reagovat,“ vysvětluje Ludmila Plšková, expertka Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Tato léčba je vždy rozvržená do tří až pěti let. V případě roztočové alergenové imunoterapie se jedná buď o injekční formu, kdy injekce jsou v určitých přesně daných intervalech aplikovány pacientovi v alergologické ambulanci, nebo o léčbu ve formě tablet, které se užívají jednou denně.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Udržujte v ložnici nižší teplotu a perte lůžkoviny minimálně na 60 stupňů CelsiaFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jak bojovat s roztoči:

  • Větrejte alespoň 30 minut denně -
  • Sušte prádlo venku, abyste snížili vlhkost doma -
  • Udržujte v ložnici nižší teplotu - nejlépe pod 18 stupňů -
  • Povlečení perte jednou týdně při 60 stupních Celsia -
  • Omezte textilie v domácnosti na minimum -

Alergie zkrátka nepodceňujte a vyrazte včas k lékaři. Když budete znát původ svých potíží, včasná léčba vám může výrazně zjednodušit a zpříjemnit život.

Reklama

Načítám