Hlavní obsah

Nevyhazujte zbytečně! Mrkvovou nať i listy ředkviček snězte v podobě pesta a dalších dobrot

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Házíte mrkvovou nať, listy z ředkviček nebo z červené řepy do koše? Je to škoda. Obsahují áčko, céčko a další vitaminy. Přidávejte listy do salátů a vyrábějte z nich třeba pesto. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Zužitkujte zeleninu do posledního kousku a nevyhazujte vitaminy na kompost. Zvlášť pokud jste si zamilovali pesta, nemusíte je vyrábět jen z bazalky nebo medvědího česneku, jehož sezona už pomalu končí. Výborné pesto vyrobíte z mladé mrkvové natě. Když pěstujete červenou řepu, nečekejte, až na podzim dozrají její rudé bulvy, utrhávejte listy a přidávejte je do salátů. Stejným způsobem zužitkujte i listy z ředkviček. Budete překvapeni, jak dobře chutnají.

Listy z ředkviček přidejte do salátu

Ředkvičky jsou první jarní zelenina, kterou si snadno vypěstujete na záhonech i na městském balkoně. Odřezávali jste zatím listy, které bez užitku končily v koši? Ředkvičkové listy jsou skvělé – obsahují vitamin C, A, E i vitaminy skupiny B. Mají lehce štiplavou chuť, protože obsahují hořčičné silice a díky tomu pomáhají dezinfikovat organismus. Lidové léčitelství je doporučuje jako lék na infekce zažívacího traktu. Listy ředkviček můžete přidávat do salátů, do smoothie nebo je použít pro přípravu pesta.

Když už ředkvičky sklidíte nebo je koupíte u farmáře, zužitkujte je celé. Dochází vám fantazie? Připravte si z nich tento salát.

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Na ředkvičkách nechutnají jen plody, ale i listy!Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Potřebovat budete různé druhy listového salátu, hrst listů z ředkviček, čtyři lžíce třtinového cukru, dvě lžíce octa nebo šťávy z citronu, kapku olivového oleje. Listy salátu i ředkviček opláchněte a nechte okapat. Roztrhejte je na menší kousky a vložte do mísy. Z cukru, octa a oleje připravte zálivku, kterou pořádně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí, zalejte jí salátové listy a opět promíchejte. Omyté ředkvičky pokrájejte na kolečka a navršte doprostřed salátu. Podávejte jako zeleninovou přílohu.

Připravte si pesto z mrkvové natě

Zatímco nať z petržele nebo celeru má v kuchyni své nezastupitelné místo, sníst mrkvovou nať zní přinejmenším zvláštně. Pesto z mrkvové natě ale chutná výborně. Můžete ho použít jako každé jiné: přidat ho do těstovin, salátů nebo na opečenou bagetu.

Na pesto z mrkvové natě budete potřebovat: 3 hrsti mrkvové nati (nepoužívejte hlavní stonky a před vhozením do mixéru nať nasekejte na menší kousky), 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmezánu, lžíci citronové šťávy, dva až tři listy máty.

Postup je jednoduchý. Všechny ingredience vhoďte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pokud bude příliš tekutá, přihoďte ještě oříšky, pokud naopak příliš tuhá, přilejte trochu oleje. Mrkvové pesto přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce.

Listy z červené řepy poduste

Zdravé a bohaté na vitaminy jsou listy z červené řepy. Přidávat je můžete do salátů, podobně jako listy z ředkviček. Nať červené řepy překypuje vitamínem C a A, je bohatá také na vápník a železo, podobně jako tmavě červené bulvy. Nať je přitom stejně cenná jako bulvy červené řepy. Koupit červenou řepu přímo s natí ale není tak snadné, zvlášť v supermarketu. Vyjděte si proto na farmářské trhy nebo červenou řepu pěstujte sami. Platí totiž, že čerstvé listy z červené řepy jsou nejlepší a do uvadlých se vám už moc chtít nebude.

Připravit si je můžete třeba na způsob špenátu. Potřebovat budete listy z pěti bulev červené řepy, 2 až 3 stroužky česneku, 1 cibuli, lžičku másla, lžíci hladké mouky, pepř a sůl. Postup je jednoduchý. Omyté listy nechte okapat. Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte nadrobno. Osmahněte cibuli na másle, přidejte listy z červené řepy (větší z nich nakrájejte nebo natrhejte). Poduste. Směs zaprašte lžící mouky. Přidejte prolisovaný česnek, osolte a opepřete.

Pokud červenou řepu pěstujete na zahrádce a na podzim ji budete ukládat do písku, listy jednoduše ukruťte a zamrazte, podobně jako v případě špenátu.

Co říkáte, dáte si?

Reklama

Načítám