Hlavní obsah

Když jeden dělá vše a druhý nic: Podle čeho poznat, že máte jednostranný vztah, a jak to narovnat

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažívat harmonickou lásku, kdy se předháníte v romantických gestech, důvěřujete si a můžete se na sebe spolehnout? To je značka ideál. Ale co když se vám zdá, že do vztahu investujete víc, víc se snažíte a partner se jen veze, bere a nedává? Má to řešení!

Článek

Odborníci nazývají vztah, ve kterém se jeden snaží výrazně víc, jednostranný. Často v něm chybí harmonie, balanc a vzájemná úcta. Zdálo by se, že je jasné, kdo za to může, ale nic není černobílé.

Psycholožka a psychoterapeutka Alex Hrouzková říká, že některým párům dokonce prospívá, když se v aktivitě střídají, případně se jeden snaží méně: vyrovnává se tak dynamika mezi partnery. A vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková dodává, že chyba nemusí být jen na jedné straně. Lidé s nízkým sebevědomím, kteří o sobě pochybují a neváží si sami sebe, často přitahují nebo spoluvytvářejí tyto typy vztahů, protože mají hluboké vnitřní přesvědčení, že si nic lepšího nezaslouží.

Jak by měl vypadat vztah?

Vztah je živý organismus, který se vyvíjí. Je třeba o něj poctivě pečovat, ale nemusí to být vždy nutně stejnou měrou, jak upozorňuje Jana Řehulková: „Vztah není soutěž. Co jeden partner dělá pro druhého, by mu mělo primárně přinášet uspokojení. Ideální samozřejmě je, když oba partneři investují do vztahu přibližně stejné množství energie, času, pozornosti a zájmu. Nerovnováha je nebezpečná a je jen otázka času, kdy nespokojenost a frustrace vyplavou na povrch.“

A Alex Hrouzková varuje před srovnáváním vztahu s jinými: „ Jediné kritérium je spokojenost či nespokojenost. Dokud jsou oba spokojení, je úplně jedno, co si myslí a jaké vztahy mají ostatní. Potíž nastává, když jeden nebo oba začnete pociťovat nespokojenost...“

Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Tobě vážně přijde normální, že když jsi doma, máš plné ruce ovladače?Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Jak se pozná jednostranný vztah

Prozření, že vztah není vyvážený, přichází většinou zvolna. Jednostrannost se projevuje různě a podle Alex Hrouzkové je to v každém páru jiné: někdo si stěžuje, že partner nemá čas na rodinu, jiný naopak, že se protějšek málo věnuje kariéře a rodinu pořádně neživí, další může vnímat, že druhý chce jen sex a neprojevuje lásku, jiný naopak, že nezájem o sex je důkaz nelásky... Pár typických znaků však vysledovat lze a Jana Řehulková uvádí konkrétní situace:

1. Partner dává přednost svým aktivitám a kamarádům před vámi a na vás si udělá čas, jen když mu to vyhovuje. Není nutné být spolu nonstop a je zdravé ponechat si své záliby a přátele, ale nesmí chybět společně strávený čas a společné plány. Není možné, aby jeden musel prosit o pozornost.

2. Vyhýbáte se konfliktu. Vždy se omluvíte a občas na sebe vezmete i vinu za něco, co jste nezpůsobili. O problémech si nelze otevřeně promluvit, probrat pohled obou stran a konstruktivně se dohodnout na řešení.

3. Snažíte se zavděčit, naplnit představy a očekávání. Potřebujete ujištění, že je partnerovi s vámi dobře, že splňujete všechna jeho kritéria. Pozor! Není to režisér, který vás obsadil do role. Každý má právo být sám sebou a být respektován.

4. Partner bere vás a vše, co pro něj děláte, jako samozřejmost. Nesvěřujete se mu se svými obavami a problémy, abyste neobtěžovali. Cítíte nezájem o sebe a důležité věci ve svém životě, zatímco vy vše prožíváte s ním.

5. Stále pochybujete, jestli děláte dost. Plánujete výlety a dovolené, nakupujete, chystáte oslavy, staráte se o zahradu... Čekáte, že to druhý ocení nebo vám to nějak vrátí, ale to se neděje. A roste ve vás pocit, že vydáváte velké množství energie pro někoho, kdo si to vlastně nezaslouží.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

To je šestá večeře tento týden, za kterou jsi mi nepoděkoval... Ne, že bych to počítalaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Na čí straně je vina

Máte dlouhodobě pocit, že se snažíte víc a váš vztah je jednostranný? Jak bylo uvedeno v úvodu, nemusí vždy jít o „chybu“ čistě na straně protějšku. Závislý partner s nízkým sebevědomím má tendenci cítit se přehlíženě a odstrčeně a má to často zažité již z primární rodiny. Zamyslete se, zda se vaše vztahy nepodobají, jestli pocit jednostrannosti nemíváte opakovaně a jestli byste neměli zapracovat nejdříve na sobě: možná po partnerovi chcete něco, co ani nemůže splnit.

Jak řešit nevyváženost ve vztahu

Pokud se vám stále zdá, že partner přece jen dělá málo, je prvním krokem promluvit si. Upřímně a otevřeně.

Alex Hrouzková říká, že hledat řešení je třeba, až když je to vnímáno jako problém: „Pak doporučuji konzultaci s odborníkem na vztahy. S jeho pomocí lze předejít mnoha zbytečným ublížením a je pravděpodobné, že počínající drobné nespokojenosti se snadněji a rychleji pročistí...“

Jana Řehulková dodává: „Nelze změnit chování či přístup druhého člověka, pokud on sám se měnit nechce. Nejste-li schopni o těchto věcech otevřeně mluvit a není-li zájem a motivace na rovnocennosti a vzájemném respektu pracovat, bude vztah vždy pouze jednostranný a je na vás, jak dlouho v něm vydržíte.“

Reklama

Načítám