Hlavní obsah

Září plné povinností? 5 rad, jak nepadnout únavou

Foto: Lena Ivanova, Shutterstock.com

Foto: Lena Ivanova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Září bývá především pro matky školních dětí dost náročné. Třídní schůzky, zapisování do kroužků, nákupy všech potřebných pomůcek, obalování učebnic, prostě tuna povinností navíc. Není divu, že řada z vás padá únavou. Tady je pět rad, které vám pomohou.

Článek

Září je prostě tak trochu na hlavu. Než se školní rok rozběhne, povinnosti se ustálí a tak nějak si to sedne, chvíli to trvá. Teď jsou to samé pochůzky, nákupy, vyplňování dotazníků a přihlášek, placení obědů a kroužků. Je toho tolik, co musíte zařídit a na co nesmíte zapomenout.

Taky padáte únavou a jste na pokraji kolapsu? Tady je pět vcelku jednoduchých rad, které vám ale mohou hodně pomoci.

1. Důvěřujte a delegujte

Možná máte pocit, že váš prvňáček si ty učebnice zabalit nedokáže. Nebo se bojíte, že váš manžel koupí fixy místo pastelek. Zkuste ale svým nejbližším důvěřovat a alespoň některé povinnosti na ně delegujte.

Proč by váš partner nemohl skočit na třídní schůzky, zatímco vy zařídíte něco jiného? Proč by si třeťák nemohl skočit do papírnictví a nakoupit si potřeby na výtvarnou výchovu? Nepřebírejte veškeré povinnosti, jste přece rodina, tým, který táhne za jeden provaz.

2. Rozlišujte a plánujte

Jakmile se povinnosti kupí, chce to dobrou organizaci. Klidně si vše sepište, udělejte seznam, co je potřeba zařídit, a vše si seřaďte podle toho, jak moc to spěchá a jak moc je to důležité.

Pak si s partnerem jednoduše sedněte a udělejte si plán, kdo kdy co vyřídí (i sex je podle odborníků dobré plánovat). Chaos se dá zvládat v určité míře. Když bude každý vědět, co má dělat, všechno půjde snáz, než když budete resty hasit na poslední chvíli.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Chce to dobrou organizaci a plánováníFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

3. Žádná uspěchaná rána

Když to u vás hned ráno vypadá jako na startovní čáře, je tím poznamenaný celý den. Zkuste si co nejvíc věcí připravit už večer (můžete mít nachystané svačiny pro děti, oblečení, které si mají vzít na sebe…). Budík si nastavte tak, abyste měly ráno dostatek času na to v klidu vstát, nasnídat se, prohodit s rodinou pár slov, prostě se vypravit bez nervozity, stresu a neustálého pokřikování „proboha, dělej, nebo to nestihneme“.

Jakmile odstartujete stresem, potáhne se s vámi celý den. Večer budete vyčerpaní a bez nálady a ráno opět nebude stát za nic.

4. Méně alkoholu

Láká to. Když celý den něco zařizujete, plníte jednu povinnost za druhou, je jasné, že večer máte chuť si jen tak sednout a dát si třeba skleničku vína. Když je to jen jedna, proč ne.

Pokud si ale chcete opravdu odpočinout a načerpat síly na druhý den, neměly byste moc pít. Za prvé popíjení svádí k ponocování a za druhé ovíněný spánek není ani zdaleka tak kvalitní. Zkuste alkohol nahradit třeba bylinkovými čaji, skvělá je například meduňka, která uklidňuje, navozuje příjemnou náladu a pomáhá k lepšímu spánku.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Jedna sklenka stačí, tedy měla by...Foto: George Rudy, Shutterstock.com

5. Dostatek spánku

V tomhle buďte neoblomné, hlídejte si, v kolik jdete spát. Pokud máte fungovat, potřebujete dostatek naspaných hodin (sedm způsobů, jak rychle usnout). Jako ideální se uvádí osm hodin spánku. Může to být i o trošku méně, ale myslet si, že vám stačí třeba čtyři, je bláznovství.

A pozor, chce to více méně pravidelný režim. Když vám každé ráno zvoní budík v určitou hodinu, i večerka by měla být plus minus každý večer ve stejnou dobu. Jestli jdete jednou spát v devět večer a podruhé ve tři ráno, nedivte se, že je tělo zmatené a unavené.

Dopřát tělu odpočinek je nesmírně důležité a nejde jen o únavu. Nedostatek spánku může za nadváhu i rakovinu. Za co ještě? 

Související témata:

Načítám