Hlavní obsah

Základní pilíře trvalé lásky: společný čas, konstruktivní hádky i plánování budoucnosti

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Jde o mnohem víc než o luxusní dovolené, dům na dobré adrese nebo sladění módních outfitů. Tohle lásku naživu neudrží. Zato následujících pět klíčových vztahových cílů ano! Na čem je třeba zapracovat za všech okolností, aby vám láska vydržela?

Článek

Z údajů ČSÚ vyplývá, že průměrné české manželství trvá přibližně 13,6 roku a nejčastějším důvodem rozpadu vztahu jsou rozdílná povaha, názory nebo zájmy. Jestli netoužíte tuto statistiku rozšířit, stanovte si zásadní vztahové cíle. Měl by o ně usilovat každý pár, který to chce dotáhnout dál než „ke třináctce“ (jedná se o tzv. krajkovou svatbu). Tady jsou!

1. Naučte se hádat

V každém vztahu, bez ohledu na to, jak skvělý je, časem dojde k neshodám. Studie z roku 2019, za kterou stojí Univerzita v Tennessee, zjistila, že zaměření na problémy s jasnými řešeními a rozumný přístup k argumentům dělá vztahy šťastnější. Jak na to? Když páry směřují k hádce, je třeba mít na paměti určitá pravidla. Nejlepší je být co nejpřímější: Máme problém, který vyžaduje pozornost, promluvme si o… Každý partner by měl jasně a upřímně vyjádřit svůj pohled na věc. Zůstávejte u tématu a střídejte se v naslouchání a mluvení. Pamatujte, že cílem je dělat věci lépe, ne nad druhým získávat moc. Bojujte s problémem, ne mezi sebou!

2. Používejte kouzelná slovíčka

V roce 2014 papež František při příležitosti svátku svatého Valentýna zamilovaným dvojicím poskytl recept na dlouhotrvající manželství. Spočívá v používání tří prostých slov: prosím, děkuji a promiň. Když řeknete „prosím“, vyjadřujete tím spíše respekt než panovačnost. Když použijete „děkuji“, dáte najevo vděčnost a uznání za to, co druhý dělá. Když uděláte něco špatného, je třeba říct třeba „je mi to líto“, protože správná omluva ostatním usnadňuje se přes situaci přenést a mluvit o ní.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Bojujte s problémem, ne se sebou! Cílem není ponížit druhého ani sebe, ale urovnat věci co nejpřijatelnějším způsobem pro obaFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

3. Dopřávejte si udržovací sex

Dlouhodobý nedostatek fyzického kontaktu vytváří prostor pro emocionální strach a je důvodem odcizení. Proto sexperti přišli s termínem udržovací sex, přičemž se jedná o milování, na němž se s partnerem dohodnete proto, aby se nepřerušila intimní komunikace. Plánování sexu sice může znít neromanticky, ale je účinné. Co třeba každý pátek? To stačí! Odborný výzkum odhalil, že ke štěstí stačí milování jednou týdně.

4. Věnujte čas sobě i partnerovi

Vztahům také prospívá, když partneři dělí čas na společný a oddělený. Nalezení rovnováhy mezi těmito dvěma světy působí víc než blahodárně. Osobní čas umožňuje zachovat si individuální identitu, poskytuje příležitosti dělat věci, které vás baví, a dodává pocit, že máte nad svým životem určitou kontrolu. A stejně tak je důležité podnikat s partnerem aktivity jako dvojice. Dokonce i jednoduché domácí práce, jako je nakupování potravin nebo zahradničení, mohou do vztahu přidat dynamiku a propojení.

5. Budujte společnou budoucnost

Vztahy by neměly stagnovat, ale růst. Vědomí, že partner má stejné životní hodnoty a postoje, zajišťuje, že pracujete na stejné budoucnosti a společně jdete cestou, která vám oběma vyhovuje. Proto plánujte rekonstrukce bytů, domů i zahrad, držte se svého snu podívat se na Bali a nenechte vztah uvíznout na mrtvém bodě. Státní univerzita v Utahu v roce 2016 potvrdila, že manželské páry, které mají sdílené hodnoty a jdou za svými cíli, žijí pohodověji a jejich svazek je stabilnější.

Reklama

Související témata:

Načítám