Hlavní obsah

Oční péče na míru: Trápí vás tmavé kruhy, nebo spíš otoky?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy není pozdě začít používat oční krém a rozhodně neexistují jen ty, které cílí na vyplnění vrásek u zralé pleti. Jak si vybrat oční krém podle problému, který vás trápí?

Článek

Není dobré používat oční krém. Tuhle větu od odbornic na pleť nikdy neuslyšíte. Oblast kolem očí si zaslouží být hýčkána nejvíc z celého obličeje. Zaprvé, oči upoutají vždy největší pozornost. Zadruhé, kůže je tady mnohem tenčí než na zbytku obličeje, a proto je i náchylnější ke stárnutí. A také toho spoustu prozradí, jako třeba když se špatně vyspíte.

Jak se o oční okolí starat z pohledu různých problémů a jaký krém si vybrat? Některé se specializují na jeden problém, jiné cílí na dva nebo všechny. V každém případě vždy můžete od krému očekávat hydrataci pokožky.

Kruhy pod očima

Proč máte pod očima tmavé kruhy? Můžou za to genetické predispozice, praskání křehkých mikro cévek, anémie, stres a samozřejmě také nevyspání. „Oblast pod spodními víčky je totiž protkaná množstvím tenkých vlásečnic, a pokud je nedostatečně hydratovaná a málo zásobovaná kyslíkem, proudí tudy krev pomaleji a má tmavší barvu. To se následně projeví kruhy pod očima, tedy stíny na pokožce,“ vysvětluje Denisa Jasinská, která se zabývá vývojem dermokosmetiky a je majitelkou značky Essenté. Tmavému zabarvení nepomáhá ani drhnutí kůže, zejména při odličování, takže buďte extra opatrné.

Co dělat, když potřebujete vypadat odpočatě? Jako první pomoc můžete použít studenou okurku, ale v dlouhodobějším horizontu se spolehněte na pečující krémy. „Úkol číslo jedna je poskytnout jemné pleti kolem očí intenzivní dávku hydratace a také zrychlit mikrocirkulační oběh krve pod očima,“ říká Denisa Jasinská. Na co vsadit z pečujících látek? Na vitamin C, kyselinu hyaluronovou, kofein, ale i třeba chrpu, která má schopnost zesvětlit pokožku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rozjasňující krém pod oči a na oční víčka, Chrpa, Ziaja, 89 Kč ( 15 ml); Krém na oční okolí proti tmavým kruhům i vráskám Oftaxyl, Syncare, 726 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kofeinový krém na oční okolí The Inkey List, 270 Kč (15 ml), prodává Sephora; Rozjasňující krém na oční okolí s vitaminem C, Lumene, 880 Kč (15 ml), prodává Fann parfumerieFoto: Archiv firem

Otoky a unavené oči

Když vás netrápí tmavé kruhy, mohou to být otoky. Může za ně nevyspání, dlouhý čas strávený u počítače, ale i hodně slaného nebo naopak sladkého jídla – tělo pak zadržuje víc vody. Oteklé oči můžou být i od podráždění nebo můžete mít na něco alergii.

Stejně jako u kruhů je řešením zvýšení mirkocirkulace. Tomu pomůže lehká masáž nebo kovová kulička zvaná roll-on, který některé produkty mívají. Ve složení krému hledejte osvěžující a zklidňující složky jako třeba kofein nebo aloe vera. Ideální jsou produkty ve formě gelu, který když skladujete v lednici, má ještě větší chladivý a vyhlazující efekt. Na oční okolí zkuste i masky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující péče proti otokům s kuličkou, Yves Rocher, 399 Kč (15 ml); Krém na citlivé oční okolí pro zklidnění, Lush, 575 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Oční gel s kovovou kuličkou, Opuncie, Weleda, 349 Kč (10 ml); Hydratační péče o oční okolí proti otokům Hydraphase, La Roche-Posay, 353 Kč (15 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Vrásky kolem očí

Vrásky okolo očí se jako první vyskytnou u suché pleti. Proto je klíčové doplnit hydrataci, vypnout pokožku a podpořit její přirozenou bariéru. O to se postarají především ceramidy a lipidy, peptidy zase podpoří tvorbu kolagenu a nesmí chybět královna hydratační péče, kyselina hyaluronová.

„Ideální je používat krémy obsahující kyselinu hyaluronovou, která na sebe dokáže velmi efektivně vázat vodu a skvěle hydratuje pleť. Vhodné jsou také přípravky s obsahem peptidů a vitaminů C a K,“ doporučuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Oční krémy se používají na vyčištěnou pleť – ráno i večer. Existují i pouze noční a většinou se jedná právě o anti-age péči. „Péče o křehké oční okolí by měla být důkladná a dlouhodobá. Intenzivněji bychom o oční okolí měli pečovat od třiceti let,“ radí dermatoložka.

Foto: Archiv firem

Zleva: Krém na oční okolí Svůdný pohled, Krásná kurtizána, Havlíkova Apotéka, 725 Kč (10 ml); Intenzivní oční krém na vrásky, tmavé kruhy i otoky, Essenté, 870 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Oční noční krém Retinol, 100% Pure, 1420 Kč (15 ml); Oční krém proti hlubokým vráskám Hyaluron-Filler, Eucerin, 459 Kč (15 ml)Foto: Archiv firem

Načítám