Hlavní obsah

První byt pro mladé: Z nevyhovujícího 2+1 udělali i s malým rozpočtem trendy bydlení

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dispozice 2+1 je jako startovací bydlení pro mladou dvojici vhodná a praktická. Karlínský byt ovšem působil velmi temně a těžkopádně. Díky pomoci architektů vznikl vzdušný, útulný interiér v trendy skandinávském stylu.

Článek

Majitelé začali plánovat rekonstrukci karlínského bytu 2 + 1 s rozlohou 67 m² ještě v době, kdy byli na zahraničních studiích. Spojili se s architektkami Barborou Jozovou, Vladislavou Zikešovou a Ivetou Nekulovou z ateliéru Kreatier a přes videohovory naplánovali přestavbu. Kvůli omezenému rozpočtu řešili především vybavení, stavební práce byly minimální: autorkám se povedlo zkombinovat původní prvky s nábytkem od truhláře i s kousky z řetězce.

Interiér v přírodních tónech

Přáním majitelů bylo vytvořit jednoduchý, světlý interiér, ve kterém budou převládat přírodní materiály, a jejich představy nejlépe vystihoval skandinávský styl. Důležitým prvkem interiéru se staly dubové latě, kterými obložili stěny v zádveří a kuchyni. Podlaha v hlavní obývací části zůstala původní, což bylo v souladu s vybraným stylem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Sedačku a další kusy nábytku vybrali z běžné nabídky obchodních domůFoto: Archiv Institutu bytového designu

Přestavovali jen minimálně

Vzhledem k nižšímu rozpočtu se stavební práce omezily na minimum a šlo především o vybavení. Udělaly se proto jen nejnutnější úpravy: oprava části elektrických rozvodů, výměna nášlapné vrstvy některých podlah a opravila se masivní dřevěná podlaha v obývacím pokoji a ložnici.

Půdorys byl hodně členitý – ve stěnách se nacházejí všelijaké kouty a niky a autorky je využily pro vestavěný nábytek. Stěny se tak vizuálně sjednotily a přitom se místnosti příliš nezaplnily. V zádveří zůstala původní vestavěná skříň, u níž se jen vyměnily dveře. Další nábytek tvoří vestavba z bílého lamina a z lamina imitujícího dubové dřevo.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyň vyrobili truhláři na míru z bílého laminaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Práce z domova

Běžným požadavkem i v případě malých bytů je dnes uzpůsobení interiéru na práci z domova. Součástí obývacího pokoje se tak stala dvě stejná pracovní místa s psacími stoly. Místnost je ozvláštněna podsvětlenou knihovnou, která navazuje na televizní skříňku. Pohovka a pracovní židle majitelé s autorkami vybrali v nábytkovém řetězci, stejně jako vestavěnou skříň v ložnici, kterou posléze ještě upravili truhláři, aby dobře pasovala mezi stěny. Podstatným prvkem interiéru se staly záclony a závěsy, které prostor zútulnily a zároveň zjemnily pohled na stěny s okny.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku soutěže hlásit do 28. února 2022. Od pátku 18. března mohou na stránkách soutěže hlasovat i čtenáři, a to v kategorii Hlasování veřejnosti – Cena ČSOB Stavební spořitelny. Vítězné interiéry budou oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Načítám