Hlavní obsah

Z 2+kk se po rekonstrukci stal prostorný vzdušný byt

Foto: archiv studia

Foto: archiv studia

Reklama

Myslíte si, že stylové a designové bydlení může vzniknout jen ve velkých prostorách? Byt 2+kk na pražském Jarově vás přesvědčí o opaku. Díky změně dispozice a elegantnímu výběru materiálů se proměnil k nepoznání. Podívejte se na interiér jako z nábytkového katalogu!

Článek

Byt se nachází v původní zástavbě cihlových činžovních domů v Praze na Jarově, konkrétně v klidné lokalitně U Kněžské louky. Vybral si ho pár, který dlouhodobě žije v Londýně, ale pravidelně pobývá v Praze. Cílem rekonstrukce bylo vytvořit ze starých vybydlených a z dnešního pohledu už nevhodně řešených prostor příjemné designové bydlení. Jak toho architektka Maja Rašková ze studia Artcore ve spolupráci s Martinou Kobesovou dosáhly?

Snaha zachovat autenticitu

Majitelé si přáli moderní bydlení podle současných trendů, zároveň ale vnímali původní charakter činžovního bytu v cihlovém domě. Z toho důvodu se nakonec rozhodli zachovat a zrenovovat původní bílá okna i dveře.

Na stavební úpravy přesto došlo, a to co se týká řešení prostor. Změnila se dispozice vstupní části a koupelny, díky čemuž došlo k celkovém zvětšení prostoru. Koupelna zůstala na běžné poměry podobných bytů dost velká a své místo tu získala i vana pod oknem. Hlavní obytnou část tvoří obývací pokoj s kuchyní – opticky je odděluje pouze jídelní stůl.

Foto: archiv studia

Dveře i okna zůstaly původní pro zachování autenticity starého bytu v cihlovém činžákuFoto: archiv studia

Přírodní materiály a klidný dojem

Zatímco dveře a okna zůstaly stejné, obklady stěn a povrchy podlah mají zcela nový kabát. Obytný prostor a ložnici sjednocuje podlaha z masivních borovicových prken v bělené úpravě. Co se materiálů týká, autorky vybíraly výhradně kvalitní přírodní druhy, které se uplatňují i na skromném zařízení a nábytku. Základní barevnou paletu nábytku a doplňků v interiéru tvoří nevýrazná škála šedých, černých a bílých odstínů, které pospolu vytváří klidný dojem a podporují pocit vzdušnosti.

Londýn v Praze

Celkový dojem, který návštěvník z interiéru má, také výrazně určují industriální lampy a světla a ikonické kusy designového nábytku. Mnohé z nich si majitelé přivezli z místa svého dlouhodobého působiště. Akcentů Londýna je ale v interiéru více. Vnáší ho sem třeba detail bílého lesklého metro tile obkladu v koupelně, který připomíná obklady v londýnském metru a mimo jiné pomáhá místnost prosvětlit.

Kontrastující kuchyň

Na první pohled je jarovský byt velmi světlý, ale nechybí tu několik kontrastních prvků, například v podobě zrcadla na stěně v obývacím pokoji nebo bytových textilií. Nejvýraznějším je ale nepochybně kuchyň, která je celá černá. Zádová deska je pro optické zvětšení a další prosvětlení prostoru řešena pásovým zrcadlem, pracovní deska je z kvalitní černé žuly a čela šuplíků a skříněk z černého matného skla.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na mezinárodním kongresu Living Forum 22. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám