Hlavní obsah

Okurka vás překvapí: Snižuje tlak i zahání kocovinu

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Reklama

Okurky... Dlouhé salátové, baculaté polní i nakládačky mají mnoho společného: vynikající chuť, široké využití v kuchyni a nespočet benefitů v kosmetice, na zahradě a také třeba jako pomocník při úklidu. Nevěříte? Přesvědčíme vás.

Článek

Podobně jako cukety nebo dýně i okurky se dají využít snad na tisíc způsobů. Klasické zpracování v kuchyni asi znáte (nakládané okurky, kvašáky nebo salát s ředkvičkami), ale co třeba okurková limonáda či infuzovaná voda? Až dojde sezonní ovoce, získejte vitaminy i občerstvení takhle: pět až deset tenkých plátků salátové okurky vhoďte do litru vody, přidejte šťávu z půlky citronu nebo snítku tymiánu, led – a zdravý osvěžující drink je na světě.

Zdraví v prvé řadě

Okurka je jednou z hlavních ingrediencí při detoxikaci – ředí kyselinu močovou, která se ukládá v kloubech. Pokud tedy trpíte revmatismem nebo dnou, měli byste být pravidelnými okurkovými konzumenty. A platí to i pro cukrovkáře. Ti na této křupavé zelenině oceňují především téměř nulový glykemický index (má velice nízký obsah sacharidů), který pomáhá udržovat hladinu glukózy pod kontrolou.

Určitě vám udělá dobře i na ranní kocovinu, protože dodá tělu dostatek vody a minerálních látek. Díky vysokému obsahu draslíku a mírně diuretickým vlastnostem napomáhá snižovat krevní tlak. Existují dokonce vědecké studie, které řadí okurku mezi bojovníky proti rakovině prostaty, prsu či vaječníků. Ale to ještě není všechno! Podobně jako příbuzný meloun obsahuje vysoké procento vody, což je přímo balzám na nemocné ledviny. Při jejich nedostatečnosti byste měli okurku zařadit mezi své každodenní pochoutky.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Nenápadná? Možná. Obyčejná? Rozhodně ne. Okurka je neobyčejně prospěšná zeleninaFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Levný pleťový životabudič

V sezoně jsou okurky za babku a můžete je s klidem využít nejen v kuchyni, ale i pro péči o tělo. Na podzim, jakmile se ceny za kus vyšplhají na dvacet a více korun, vyždímejte co nejvíce ze slupek a odříznutých konců, které byste stejně vyhodili.

Nejznámější použití okurky je prosté přiložení plátků nebo slupek na obličej. Zelenina obsahuje vitaminy C, E, B, betakaroten a minerály, což z ní dělá přímo elixír pro pokožku. Stačí nechat deset minut působit a výsledkem je napjatější a jakoby prosvětlená a zářivější pleť. Zmírní se dokonce i kruhy pod očima a drobné vrásky kolem očí se vypnou.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Pro skvělý efekt na pleti stačí pár plátků či odřezkyFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

Silnější vlasy i svěžejší dech

Silnějšího účinku docílíte aplikací čerstvě vylisované šťávy. Využívá se především při léčbě akné, ekzémů a lupenky (pravidelným přikládáním obkladů ráno a večer alespoň na 20 minut) či pro zmírnění ďolíčků při celulitidě. Trochu koncentrované šťávy lze také nanést po umytí na vlasy a po deseti minutách opláchnout. Při opakovaném použití bude kštice působit silnějším dojmem a vlasy by měly méně padat.

Plátky okurky přikládejte i na pokožku sežehnutou sluníčkem. Když předtím necháte zeleninu v lednici, nejenže kůži zchladí, ale i výrazně hydratuje. A pokud vás trápí zápach z úst, zhruba dvě minuty cucejte nebo pomalu kousejte malé kousky. Zvýší to produkci slin, které vyplaví „špatné“ bakterie.

Foto: kazmulka, Shutterstock.com

Pleťová maska z okurky je pravý balzám na citlivou či problematickou pleťFoto: kazmulka, Shutterstock.com

Leští zrcadla a odhání slimáky

Konec okurky, který někdy bývá hořký, nevyhazujte. Využijte ho třeba na vyleštění polobotek. Kromě lesku jim dodá i mírnou vodoodpudivost. Když okurkovou terapii dopřejete zrcadlům v koupelně (delším plátkem přejeďte po povrchu a doleštěte), neměla by se tolik mlžit. Podobný výsledek má i použití na vodovodní baterie – asi vás překvapí, jak se budou lesknout.

A ještě poslední tip, tentokrát pro zahrádkáře, kteří svádějí nekonečný boj se slimáky. Plátek okurky položte na ustřižené dno nápojové plechovky. Zelenina reaguje s hliníkem a vznikající látky odeženou slimáky z nejbližšího okolí.

Zařadíte okurku mezi domácí pomocníky? 

Reklama

Související témata:

Načítám