Hlavní obsah

Trápí vás odřená stehna? Poradíme, co doopravdy zabírá!

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Reklama

Máte-li pár kilo navíc, možná vás vaše stehna občas štvou při pohledu do zrcadla, ale většinou nad nimi mávnete rukou. Jenže někdy umějí být až bolestivě nepříjemná. Například v letních vedrech.

Článek

Nejde jen o starosti s tím, jak faldíky skrýt v letních šatech nebo titěrných plavkách. Špíčky a povolené partie se totiž umějí zejména v horku důrazně přihlásit o pozornost. Pod těsným oblečením se kůže potí, mechanicky otírá a bolestivé opruzeniny o sobě dají brzy vědět. Vadit však může i kontakt dvou holých vrstev kůže. Možná i vy máte zkušenosti s opruzeninami v podpaží, pod prsy, na zadku nebo na vnitřních stranách stehen?

Zvláště odřená stehna mohou být značně nepříjemnou komplikací výletů a letních radovánek. Jsou-li objemnější, při každém kroku se o sebe otírají a následky se brzy dostaví: někdy je kůže jen citlivá a zarudlá, můžete se ale propracovat až k puchýřkům, krvavým odřeninám a neustupujícímu ekzému.

První pomoc

„Účinným lékem může být použití měsíčkového oleje nebo masti. Ta by se měla aplikovat dvakrát až třikrát denně. Vhodný může být také prostředek, který obsahuje výtažek z aloe vera. Tato rostlina se vyznačuje hojivým účinkem,“ radí MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7. Na opravdu odřenou a bolavou kůži je možné použít lékařskou vazelínu, která sama o sobě zmírňuje zánět a hydratuje.

Preventivně lze aplikovat třeba lubrikační gel, deodorant nebo obyčejný dětský pudr, vrstvy kůže pak po sobě lépe kloužou a neodírají se. Z oblečení volte raději kalhoty než sukně a šaty nebo si pod ně oblékněte punčochy, krátké legíny (ty mohou i stehna krásně zeštíhlit), kalhotky s nohavičkou nebo takzvané bandelettes, krajkové návleky na stehna. Obecně je lepší nosit volné oblečení, a to i během spánku, aby se vám nohy k sobě tiskly co nejméně.

Prvotní záchranu máme za sebou, co ale dělat z dlouhodobějšího hlediska?

Foto: InspirationART, Shutterstock.com

Nejdůležitější je prevence: někomu vyhovuje kůži natřít mastnotou, aby klouzala, jiný preferuje přípravky, které udrží pokožku suchouFoto: InspirationART, Shutterstock.com

Roli hraje i stavba těla

„Je nutné se zaměřit na snížení váhy a oblast stehen. Někdy může také pomoci zákrok plastické chirurgie. Zde však závisí na tvaru stehen a vhodnosti daného zákroku,“ vysvětluje nejúčinnější řešení Miloš Kravciv.

Se silnějšími stehny nejčastěji bojují ženy s tvarem postavy hruška a kvůli genetickým dispozicím to mnohdy nemají vůbec lehké. Můžete mít totiž v podstatě dokonale štíhlou figuru, ale jestliže se sebemenší gram tuku (a každý nějaký máme) usadí právě na stehnech, na odřeniny je zaděláno. Je to i váš případ? Zaměřte se na posilování spodní části těla, stehna budou pevnější a tuku ubude. Nechte si cíleně poradit od trenéra nebo vyzkoušejte ve fitness centrech moderní metody, které s tukovými polštáři bojují například pomocí elektrické stimulace nebo termo pásů.

Pomoc lze najít i u ortopeda: můžete mít totiž vadně postavené kyčle či kolena nebo plochou klenbu nohou, což pak s sebou nese špatné držení těla a větší dispozice ke tření vnitřních stehen.

Foto: Tachar, Shutterstock.com

Bolestivé odírání stehen někdy trápí i štíhlé ženy a může komplikovat letní aktivityFoto: Tachar, Shutterstock.com

Cvičíte stehna, hubne i zadek

Každý odborník na hubnutí vám doporučí, že shazování přebytečných kil by měl být proces dlouhodobý a komplexní a že není dobré zaměřovat se jen na některé partie. Svým pálícím stehnům to ale těžko vysvětlíte. Jaké cviky na ně platí nejvíc?

„Pokud chcete docílit štíhlých a vypracovaných stehen, měli byste se zaměřit na jejich posilování a také spalování tuku. K posilování vám stačí i váha vlastního těla. A navíc – pomocí takových cviků posílíte nejen stehna, ale také hýždě,“ vysvětluje Markéta Brožová, hlavní trenérka Fitness pro ženy Contours. „Toto posilování je ideální v kombinaci s během, který stehna pěkně zeštíhlí. A kromě toho – běhat můžete téměř vždy a všude,“ dodává odbornice.

Cvičit je třeba alespoň třikrát týdně. Trenérka doporučuje provádět zejména komplexní cviky, jako jsou dřepy nebo výpady. Vsaďte také na přednožování (ideálně s výdrží), zakopávání, přinožování, kmitání nohou. Vyzkoušejte i dřepy s širokým roznožením nebo posilování s malým overballem, který držíte přitlačený mezi stehny.

Jezte více bílkovin

U každého se tuky usazují jinak a na stehnech můžete nepříjemně pociťovat i minimální nadváhu. Jestli jsou stehna právě vaší problematickou partií, nezbývá než s ní neustále zápasit. „Tento boj není v žádném případě ztracený a vyhrát určitě lze. Důležité je nejen správné cvičení, ale i strava. Bez vyvážené stravy štíhlých stehen nedosáhnete. Potřebujete vybudovat v těchto partiích svalovou hmotu, a proto je vhodné zvýšit především přísun bílkovin,“ vysvětluje Markéta Brožová.

Bílkoviny najdete v mase, mléce, vejcích a mléčných výrobcích. Kromě živočišných produktů přijdou vhod i rostlinné zdroje proteinů: luštěniny, semínka, mořské řasy, ovesné vločky, quinoa a listová zelenina. Vypomoct si můžete i proteinovými tyčinkami a nápoji.

Co pomáhá na odřená stehna vám?

Reklama

Související témata:

Načítám