Hlavní obsah

Královna slaví narozeniny: podívejte se, jak pózuje s poníky i jaké dary v minulosti dostala

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste v dětství snili o tom, že byste měli narozeniny víckrát do roka. Ale bohužel, obyčejní smrtelníci se musí spokojit s oslavou jednou. Ne však britská královna. Dnes je Alžbětě II. 96 let a Londýnem zazní oslavné salvy. Slavit bude ale i v červnu. Jaké budou dárky?

Článek

Tradice dvojích narozenin není rozmarem anglické královny, už její pradědeček král Eduard VII. (1841–1910) slavil dvakrát. Narodil se totiž v listopadu, a v tomto období není počasí v Anglii nakloněno venkovním oslavám. Propojil tedy své druhé narozeniny s oslavou vojenské akce Trooping the Colors, která se koná o druhém červnovém víkendu, a založil na tradici, na kterou navazuje i Alžběta II.

Dubnové narozeniny slaví s rodinou, ale i tak zazní Londýnem oslavné salvy. Letní narozeniny pak slaví s veřejností a letos to bude opravdu něco: oslavuje totiž i platinové, tedy sedmdesáté výročí svého kralování. Pevně věříme, že královně bude zdraví sloužit, hovoří se totiž o tom, že se po nedávno prodělané nemoci covid-19 stále necítí úplně fit.

Jak je u královské rodiny zvykem, vznikly i nové fotografie oslavenkyně: královna je velká milovnice koní a nechala se vyfotit se svými poníky.

Foto: Profimedia.cz

Královna se poslední týdny na veřejnosti moc neukazuje, o to více je pak milé vidět ji ve společnosti jejích milovaných zvířatFoto: Profimedia.cz

S dárky se pojí pravidla

A jak to má královna s dárky? Členové královské rodiny je dostávají prakticky neustále. Pozornostmi je zahrnují fanoušci a příznivci, přátelé i významné osobnosti z celého světa, ale i zástupci nejrůznějších institucí, které během svých cest navštíví. Ne každý dárek si ovšem nechají. Kromě toho, že by jejich paláce a rezidence za chvíli praskaly ve švech, musí vždy zvážit, jestli se za dárek nečeká něco na oplátku, pak musí být s díky odmítnut.

Dárky se dělí na osobní a oficiální. Ty osobní obvykle dostávají od rodiny, přátel, ale i jako pozornost od personálu. Oficiální jsou zcela jiná kategorie – musí být zaznamenány, mohou být vráceny a co je důležité – nejsou ve skutečnosti jejich. Mohou být darovány na charitu, stát se součástí královské sbírky apod.

Foto: Profimedia.cz

Z každé oficiální návštěvy si přiveze květiny i větší či menší dárkyFoto: Profimedia.cz

Vtipné dárky od nejbližších

Co dáte blízkému člověku, který má všechno? Královna Alžběta dostává od své rodiny dárky nápadité a od srdce. Pravnoučata jí dárečky k narozeninám nebo k Vánocům vyrábí, vnuci s manželkami jí zase dávají dárky vtipné nebo prostě milé, rozhodně ne honosné.

Děti prince Williama (39) a vévodkyně Kate (40) svou prababičku milují a ona miluje vyrobená přáníčka od nich, ale i třeba domácí marmeládu či chutney od Kate.

Princ Harry (37) babičku obdaroval koupací čepicí s vtipným nápisem Ain't life a b... (volný překlad zní Život není svině) a jeho žena Meghan (40) ji hned na první společně strávené Vánoce pobavila figurkou, zpívajícím křečkem. Královnu nejvíc rozesmála rekce jejích psů.

Tradice vtipných dárků je v rodině dlouholetá a pamětníci vzpomínají, že o ní kdysi zapomněli říct princezně Dianě (†36). Ta pak obdarovala rodinu svého muže luxusními dárky. Princezně Anně (71) například dala kašmírový svetr a dostala na oplátku držátko na toaletní papír.

Ve skutečnosti je ovšem největším dárkem pro královnu, když může trávit čas se svými nejbližšími, a také milovanými psy corgi. Svého prvního corgiho Susie dostala k osmnáctinám od tatínka.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z dárků, na který dodnes ráda vzpomíná, byl první corgiFoto: Profimedia.cz

Vzácné dárky od významných osobností

Za svůj život dostala tisíce květin, plyšových medvědů apod. Ale i mezi dárky oficiálního typu, které dostává během setkání s panovníky a státníky nebo během svých zahraničních cest, se během 70 let jejího panování objevilo mnoho zajímavých úlovků.

Od indického vůdce Mahátma Gándhího (†78) dostala jako svatební dar krajkovou dečku, na kterou údajně sám vyšil „Vítězství pro Indii“. Vtipné je, že babička královny považovala dečku za bederní roušku a dárek označila za nevhodný.

Od bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy (60) dostala iPad, kam mimo jiné nahrál některé ze svých projevů. Jeho žena, bývalá první dáma Michelle Obama (58), byla mnohem osobnější a královně darovala vázičku od Tiffanyho, čaj, svíčku a sklenici s domácím medem.

Během cesty po Austrálii v roce 1977 královně věnovalo zoo v Melbourne šest klokanů, kteří byli posléze přemístěni do londýnské zoo. A generální guvernér ostrovních států Bahamy královně věnoval obraz jednoho z bahamských symbolů: plavajícího prasete.

Foto: Profimedia.cz

Obamovi královnu obdarovali originálním dárkemFoto: Profimedia.cz

Načítám